Κ Ιωάννου: 9 στα 1.000 βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια


Εννέα στα χίλια βρέφη παγκοσμίως γεννιούνται κάθε χρόνο με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, με τα αίτια για το 80% αυτών των περιστατικών να παραμένουν άγνωστα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε πως το γεγονός αυτό κρούει τον κώδωνα στους αρμοδίους, για συλλογική δράση και άμεση λήψη μέτρων, ώστε αυτό το ποσοστό να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.

Σε χαιρετισμό του, στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο κ. Ιωάννου είπε πως παρά το ότι οι διαγνωστικές μέθοδοι χρήζουν βελτίωσης, είναι αισιόδοξο το γεγονός πως πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες εντοπίζονται στις μέρες μας με τη διενέργεια εμβρυικού υπερηχο-καρδιογραφήματος, για να προσθέσει ότι η διάγνωση σε ποσοστό 40-50% είναι εφικτή την πρώτη εβδομάδα της ζωής, ενώ στο λοιπό 50-60% εντός του πρώτου μήνα.

Όπως ανέφερε «για την πλήρη διάγνωση, η χρήση επεμβατικών τεχνικών όπως καρδιακού καθετηριασμού είναι πλέον αναγκαία και η ουσιαστική βελτίωση αυτών των τεχνικών, συνέβαλε στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων».

Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της ευθύνης που έχει για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση των μέσων και των εργαλείων για τη διαχείριση των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες, σημειώνοντας ότι πέρα από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας που προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, το Υπουργείο έχει αναπτύξει συνεργασίες με εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού για την αποστολή των πιο περίπλοκων περιστατικών.  
 
«Λαμβάνοντας υπόψη», είπε, «ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια έχουν ομαλή ενηλικίωση και ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης, εάν υπάρξει άμεση και σωστή παρέμβαση, εκτός από τη συνεργασία μας με κέντρα του εξωτερικού, επενδύσαμε στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία διαθέσιμη και στην Κύπρο».
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι «από το 2015 λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ιατρείο συγγενών καρδιοπαθειών εφήβων και ενήλικων, με τη συνεργασία των Παιδοκαρδιολόγων και Καρδιολόγου με εξειδίκευση στις συγγενείς καρδιοπάθειες παιδιών και εφήβων», συμπληρώνοντας ότι η δε λειτουργία του ΓεΣΥ επέτρεψε την ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα σε γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς όφελος των ασθενών.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας είπε πως μέσω του ΓεΣΥ ενισχύθηκε, επίσης, η πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες για τη θεραπεία τους υπηρεσίες υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











983