Η Κανάρη τέλεσε τα εγκαίνια του Πολυαισθητηριακού Δωματίου στο Κέντρο Ημέρας του Συνδέσμου «Ιθάκη»


«Είμαι βέβαιη ότι ο νέος θεραπευτικός χώρος θα αποτελέσει μια αληθινή ευκαιρία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που παλεύουν με την  Άνοια».

Η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη τέλεσε τα εγκαίνια του εγκαινίων του Πολυαισθητηριακού Δωματίου στο Κέντρο Ημέρας του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Άνοια, «ΙΘΑΚΗ»

Μιλώντας στην τελετή η Υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Το Πολυαισθητηριακό Δωμάτιο είναι ένας θεραπευτικός χώρος, που παρέχει ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για βελτίωση της ευημερίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν άνοια. Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την σημαντική προσφορά του Συνδέσμου «ΙΘΑΚΗ» στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στους συμπολίτες μας που πάσχουν από άνοια.

Ο θεραπευτικός αυτός χώρος, αποτελεί σημαντική και μοναδική σε Παγκύπριο επίπεδο προσθήκη στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Οι νεύρο εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια και το Alzheimer, είναι από τις συχνότερες στην Κύπρο και παγκοσμίως και πλήττουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε όλους όσοι πάσχουν από αυτές τις ασθένειες και να στηρίξει τις οικογένειες τους.

Το πολυαισθητηριακό δωμάτιο που εγκαινιάζουμε σήμερα, προσφέρει μια πολύπλευρη εμπειρία για τους ασθενείς, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα και η μουσικοθεραπεία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τη διατήρηση των νοητικών τους λειτουργιών.

Σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων δομών και υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας με Άνοια, ο Σύνδεσμος «ΙΘΑΚΗ», ένωσε τις δυνάμεις του με τον Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας Λευκοθέας, για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αυτός ο πρότυπος και μοναδικός θεραπευτικός χώρος που προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες για συμμετοχή των ατόμων με Άνοια σε δραστηριότητες με ποικίλα αισθητηριακά ερεθίσματα. Ταυτόχρονα,  δίνεται η δυνατότητα στους φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας των ατόμων με Άνοια να βρουν λίγο  χρόνο  να ανακτήσουν  δυνάμεις  .

Ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας Λευκοθέας συνεργάστηκε με τον ΟΠΑΠ Κύπρου, για να καλύψουν το κόστος της δαπάνης για την διαμόρφωση και τον εξοπλισμό του Πολυαισθητηριακού Δωματίου και θα ήθελα να τους απευθύνω τις θερμότερες ευχαριστίες μου για την ευγενική συνδρομή τους.

Είμαι βέβαιη ότι ο νέος θεραπευτικός χώρος θα αποτελέσει μια αληθινή ευκαιρία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που παλεύουν με την  Άνοια. Το πολυαισθητηριακό δωμάτιο θα παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που θα βελτιώσουν την κινητικότητά τους, τις γνωστικές λειτουργίες και θα διατηρήσουν την κοινωνική τους επαφή. Επιπλέον, η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας από το Κέντρο Ημέρας είναι ένα βήμα προς την καλύτερη χρήση των ψηφιακών εργαλείων για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν σκληρά για τη δημιουργία  αυτού του χώρου και ειδικά  το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, και τους τεχνικούς που βοήθησαν στο στήσιμο του . Το Υπουργείο  Υγείας  θα συνεχίσει να στηρίζει και να αναγνωρίζει τις καταλυτικές και συμπληρωματικές δράσεις προς το έργο του και κυρίως αυτές που προέρχονται μέσα από εθελοντικές οργανώσεις  και  οργανισμούς που  στηρίζουν ανθρωπιστικά έργα που σχετίζονται με την υγεία των συνανθρώπων μας και την καλύτερη ποιότητα ζωής τους .

Τόσο  το Υπουργείο  Υγείας  όσο  και η πολιτεία γενικότερα, εκφράζουν τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους προς, τον Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο Στήριξης Ατόμων με Άνοια, «ΙΘΑΚΗ», τον Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας Λευκοθέας και τον ΟΠΑΠ Κύπρου για την υλοποίηση αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας. Είμαι βέβαιη ότι  ο νέος αυτός θεραπευτικός χώρος  θα είναι μια αξιόλογη προσθήκη στις υποδομές υγείας και ότι θα γίνει η αφετηρία για την δημιουργία και άλλων αντίστοιχων υποδομών. Δραττόμενη δε της ευκαιρίας της παρουσίας μου στη σημερινή εκδήλωση, επιθυμώ να ανακοινώσω πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ετήσιας χορηγίας του Υπουργείου Υγείας προς τον Σύνδεσμο «Ιθάκη».

Ευχαριστώντας τέλος όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ θα ήθελα να κλείσω με το εξής διαχρονικό ρητό: ‘Όταν τα πράγματα γίνονται σκοτεινά οι εθελοντές μπορούν να διαδώσουν το φως και το χρώμα’».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











291