Η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα στο επίκεντρο συζητήσεων Υπουργών Υγείας ΕΕ


Το ζήτημα της διασφάλισης της συνεχούς και αξιόπιστης πρόσβαση σε φάρμακα εν μέσω της πανδημίας του COVID19 εξέτασαν οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ, οι οποίοι  συνήλθαν με τηλεδιάσκεψη.

Η Δρ Vera Katalinić-Janković, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας της Κροατίας προήδρευσε της συνάντησης με τη συμμετοχή της Στέλλα Κυριακίδου, Επιτρόπου αρμόδιας για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, και του καθηγητή Guido Rasi, Εκτελεστικού Διευθυντή του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις της, η Επίτροπος Κυριακίδου τόνισε την καθολικότητα και την πρόσβαση, ως δύο πρωταρχικούς στόχους που επιτρέπουν την ασφάλεια εφοδιασμού φαρμάκων. Τόσο η Επίτροπος όσο και ο καθηγητής Rasi τόνισαν τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού ελλείψεων και της αυξημένης παραγωγής στην ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού φαρμάκων στην εσωτερική αγορά.

Οι Υπουργοί συμμετείχαν σε ουσιαστική συζήτηση για αξιόπιστη και συνεχή πρόσβαση σε φάρμακα, επίσης ενόψει της πανδημίας COVID-19 που επισήμανε και επιδείνωσε το υπάρχον πρόβλημα με την προμήθεια σημαντικών φαρμάκων στην Ευρώπη.

Τονίστηκε ότι η εξάπλωση του COVID-19 άσκησε τεράστια πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των κρατών μελών και ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των φαρμάκων.

Επιπλέον, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το συνεχιζόμενο αναπτυξιακό πλαίσιο επιλογών της νέας Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την Ευρώπη και παρείχαν αρχικές άτυπες πληροφορίες για αυτήν. Επικεντρώθηκαν στη σύνδεση μεταξύ της Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την Ευρώπη και της Βιομηχανικής Στρατηγικής που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο και στο ανακοινωθέν Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης.

"Η Προεδρία βλέπει αυτήν τη συνάντηση ως τη συνέχιση των εργασιών που ξεκίνησαν το 2016 με την έγκριση συμπερασμάτων για την ενίσχυση της ισορροπίας στα Φαρμακευτικά Συστήματα στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της, και λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες ως την αρχή μιας ενισχυμένης κοινής εργασίας που θα επιτρέψει να βελτιώσει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου", δήλωσε η Δρ. Vera Katalinić-Janković.

"Η πανδημία του κορωνοϊού μας έδειξε περισσότερο από ποτέ ότι χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε μια νέα φαρμακευτική στρατηγική για την ΕΕ για να διασφαλίσουμε την προσιτή τιμή, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Πρέπει να καθιερώσουμε τα μέσα για την παραγωγή φαρμάκων εντός της ΕΕ και να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες και τα νοσοκομεία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα ανά πάσα στιγμή. Έχουμε συλλογική ευθύνη να θέσουμε τον ασθενή στο επίκεντρο και χαιρετίζω τη σημερινή εποικοδομητική συζήτηση με τους Υπουργούς", δήλωσε η κ. Κυριακίδου.

Τέλος, οι Υπουργοί εξέτασαν τη δυνατότητα ενίσχυσης της επικοινωνίας μεταξύ των εθνικών αρχών και των ενδιαφερόμενων φορέων, ιδίως για τη δημιουργία κατάλληλης πλατφόρμας για τακτικό διάλογο για συγκεκριμένα θέματα.

ΠΗΓΗ- ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











545