Έτοιμη η Κύπρος να συμβάλει στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Ευρ. Επιτρόπου για Υγεία


Κ. Ιωάννου: Θεωρώ ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας και να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί»

Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο η κα Κυριακίδου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Κατά τη συνάντηση, η κα Κυριακίδου ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τις προτεραιότητες που έθεσε για τη θητεία της, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα φάρμακα και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, η διασυνοριακή περίθαλψη και η μικροβιακή ανθεκτικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα που καθόρισε η κα Κυριακίδου.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιωάννου, καλωσορίζοντας την κα Κυριακίδου στην Κύπρο υπό την ιδιότητά της ως Ευρωπαία Επίτροπος στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας τροφίμων, «ένα απαιτητικό και δύσκολο χαρτοφυλάκιο που αγγίζει όλους τους πολίτες και όλα τα κράτη της ΕΕ». Ο κ. Ιωάννου ευχήθηκε στην κα Κυριακίδου καλή επιτυχία στο έργο της και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου είναι έτοιμο να συμβάλει με όποιο τρόπο ζητηθεί για την επίτευξη των στόχων και του οράματος που τέθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τομέα της Υγείας. «Η σημερινή μας συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική. Έχω ενημερωθεί εις βάθος για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κα Κυριακίδου, οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά με συλλογική προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη και με την καθοδήγηση της Επιτρόπου, θεωρώ ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας και να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, «οι τομείς προτεραιότητας που έχουν τεθεί από την Επίτροπο, όπως ο τομέας των φαρμακευτικών προϊόντων, της εμβολιαστικής κάλυψης, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της μικροβιακής ανθεκτικότητας είναι τομείς που είναι κι εμάς ψηλά στις προτεραιότητές μας».

Υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, σαν Κύπρος, «έχουμε υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, χρειάζεται όμως να γίνουν αρκετά ακόμα». Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι το τομέας των φαρμάκων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την Κύπρο, ως μικρό κράτος μέλος, και ειδικά τα θέματα πρόσβασης σε φάρμακα και τιμολογιακής πολιτικής. «Χάρηκα που άκουσα από την Επίτροπο ότι ο στόχος της Επιτροπής είναι μέχρι το τέλος του 2020 να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης για το πώς θα κινηθούν στον τομέα των φαρμάκων, όπως και για τις άλλες προτεραιότητες», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση, ανέφερε ακολούθως ο κ. Ιωάννου, δόθηκε «στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου. Όπως ξέρετε, στην Κύπρο υπάρχει Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο, της οποίας προήδρευε η αγαπητή Στέλλα μέχρι πρότινος. Το πλάνο μας απορρέει από την Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο και περιμένουμε κι εμείς με ανυπομονησία το πλάνο που θα εκπονηθεί μέχρι το τέλος του 2020 -που είναι και προτεραιότητα της ίδιας της Προέδρου της Επιτροπής-, για τα θέματα καρκίνου».

Με τη σειρά της, η κα Κυριακίδου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για την εποικοδομητική συζήτηση που πραγματοποίησε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας, η οποία εστίασε στα διάφορα θέματα που αφορούν τα θέματα δημόσιας υγείας και τις προτεραιότητες που τέθηκαν από την Επιτροπή για την Υγεία της ΕΕ. Όπως ανέφερε η κα Κυριακίδου, αναλύθηκαν διάφορα θέματα, με στόχο να μπουν οι επόμενοι στόχοι, όπως θα γίνει και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε ειδικά στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή, και για την οποία θα ανακοινωθεί η έναρξη της διαβούλευσης στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβρουαρίου 2020. «Συζητήσαμε με τον Υπουργό ακριβώς την ανάγκη υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και τονίσαμε την ιδιαίτερη ανάγκη να στραφούμε στην πρόληψη, όπου θέματα που αφορούν τη διατροφή και το κάπνισμα, πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες για την Κύπρο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη», ανέφερε η κα Κυριακίδου.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη, ο κα Κυριακίδου επεσήμανε πως «ενώ σε άλλα κράτη μέλη το θέμα αντιμετωπίζεται και παρατηρούμε αρκετά ψηλό ποσοστό διστακτικότητας σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη σε παιδιά, η Κύπρος βρίσκεται σε καλά επίπεδα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Βλέπουμε ότι αυτό σε άλλες χώρες έχει ήδη οδηγήσει σε προβλήματα με την επανεμφάνιση νοσημάτων που παλιά δεν υπήρχαν και θάνατοι παιδιών».

Η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε επιπλέον στο τεράστιο θέμα της μικροβιακής ανθεκτικότητας και έκανε λόγο για υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, μεταφέροντας την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσουν το Υπουργείο Υγείας να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.  

Τέλος, η κα Κυριακίδου επανέλαβε την προσήλωσή της στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο πολύ απαιτητικό χαρτοφυλάκιο της Υγείας που επηρεάζει την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη.

Ερωτηθείσα κατά πόσον υπάρχουν μέτρα που θα ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για περιορισμό της τάσης μη εμβολιασμού των παιδιών, η κα Κυριακίδου ανέφερε ότι υπάρχει εκστρατεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ωστόσο πως εξαρτάται και από τα ίδια τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο. «Το πρώτο είναι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει το πρόβλημα. Όπως ξέρετε οφείλεται σε αρκετούς λόγους, ένας εξ αυτών -και εδώ έχετε τεράστιο ρόλο εσείς τα ΜΜΕ να διαδραματίσετε- είναι και η παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από τα εμβόλια, με αποτέλεσμα μικρά παιδιά να μην εμβολιάζονται. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή στρατηγική, είναι ένα πρόβλημα που έχουμε αναγνωρίσει, σε κάποια κράτη μέλη είναι πολύ πιο έντονο και ήδη έχουμε δει να υπάρχουν θάνατοι μικρών παιδιών από παιδικά νοσήματα, τα οποία νομίζαμε ότι είχαμε εξαλείψει. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες πρέπει να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να ανεβάσουμε τα ποσοστά ακόμα περισσότερο», σημείωσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην Κύπρο, οι εμβολιασμοί εντάσσονται στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Προσωπικοί Ιατροί παιδιών, είναι μέρος της αμοιβής τους και συμπεριλαμβάνει και την ενημέρωση και την ίδια την εμβολιαστική κάλυψη. Διευκρίνισε ότι έχουν επιπλέον αμοιβή με βάση τα εμβόλια που χορηγούν.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους μετανάστες, ο κ. Υπουργός είπε ότι σε εθνικό επίπεδο, «η Κύπρος παρέχει μέσω των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα Κέντρα Υποδοχής σε καθημερινή βάση, και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσω και των αυτόνομων νοσοκομείων, αν και εφόσον χρειαστεί, να παρέχεται η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μετανάστες». Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι το κόστος το επωμίζεται το Κράτος.

Αναφορικά με το θέμα του Brexit, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει και τον τομέα της Υγείας, ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε, κατά τη συνάντηση, την κα Κυριακίδου ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. «Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όσον αφορά και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εισάγουμε από την Μεγάλη Βρετανία και δεν θα αντιμετωπιστεί κανένα πρόβλημα. Είμαστε σε ετοιμότητα», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να πει εάν θα επηρεαστούν οι εξαγωγές φαρμάκων λόγω Brexit, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι σημαντικός ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών στην Κύπρο, οι οποίες συνεισφέρουν περίπου 2-2,5% του ΑΕΠ. Ως Υπουργείο Υγείας, μέρος των ευθυνών μας είναι να υποβοηθούμε και τις εξαγωγικές δυνατότητες των εταιρειών αυτών και απτό παράδειγμα είναι η πρόσφατη συμφωνία που έγινε με την Αίγυπτο πριν από δύο μήνες, ούτως ώστε να ανοίξει η αγορά της Αιγύπτου για εξαγωγές κυπριακών φαρμάκων στην Αίγυπτο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κι άλλες ενέργειες που κάνουμε και επίσης μέσω της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, θα βοηθηθεί ακόμα περισσότερο το έργο των φαρμακευτικών εταιρειών υποστηρικτικά όσον αφορά στις εξαγωγές».

Καταληκτικά, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι η επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης που είχε νωρίτερα στο Υπουργείο Γεωργίας. «Η αντιμετώπιση της Υγείας πρέπει να τη βλέπουμε ως ενιαία και δεν νοείται να συζητούμε για θέματα υγείας χωρίς να μιλούμε για την ανθρώπινη υγεία, την ευημερία των ζωών και την φυτο-υγιεινή. Είναι μια συνέχεια και για αυτό πολλές από τις πολιτικές που προωθούμε και έχω κάτω από την ευθύνη μου αφορούν αυτή την ενιαία, οριζόντια αντιμετώπιση της υγείας, διότι το πρώτο και μοναδικό μας μέλημα είναι να εξασφαλίσουμε τα επίπεδα υγείας του Ευρωπαίου πολίτη», είπε η κα Κυριακίδου.

(MKY)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











549