Διάταγμα Υπ Υγείας αρ. 11 για απαγόρευση εξαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων


Ο Υπουργός Υγείας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 6(α), (β), (γ), (δ), (ε) και (ζ) του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260 και οι οποίες του εκχωρήθηκαν με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2020, με το παρόν Διάταγμα εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς:

1. Το παρόν Διάταγμα θα αναφέρεται ως το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 11) του 2020.

2. Επειδή, η προστασία της δημόσιας υγείας και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν ευθύνη της Δημοκρατίας και με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του Κορωνοϊού COVID-19, την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τυχόν διασπορά του ιού, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές που θα είναι αναγκαίες για τυχόν αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού και επειδή καθίσταται επιβεβλημένη η λήψη πρόσθετων αναγκαίων μέτρων, πέραν των Κανονισμών που είχαν εκδοθεί με το περί Λοιμο-καθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID – 19), Διάταγμα (Αρ. 10) του 2020 - Κ.Δ.Π. 119/2020, και χωρίς επηρεασμό των Κανονισμών εκείνων.

3. Επειδή με Γνωστοποίηση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας κήρυξε ως μολυσμένες τοπικές περιοχές με τον Κορωνοϊό COVID-19 δυνάμει του άρθρου 4 του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260 τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.

και επειδή προβάλλει επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης και διατήρησης ικανοποιητικής επάρκειας αποθεμάτων φαρμακευτικών προϊόντων στη Δημοκρατία προς εξυπηρέτηση των αναγκών του πληθυσμού και η αποφυγή δημιουργίας ελλείψεων στο εσωτερικό, και ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, εκδίδονται οι ακόλουθοι Κανονισμοί:

(ι) Καμμιά εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων από τη Δημοκρατία προς οποιαδήποτε άλλη χώρα, περιλαμβανομένων και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα διενεργείται από τούδε και στο εξής, παρά μόνον κατόπιν γραπτής προς τούτο εγκρίσεως από τον Υπουργό Υγείας.

(ιι) Προς το σκοπό της εφαρμογής του πιο πάνω Κανονισμού, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία μεταφέρονται ή επίκειται η μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή από τη Δημοκρατία σε άλλη χώρα η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων αποστέλλει σε λειτουργό του Υπουργείου Υγείας ο οποίος ορίζεται προς το σκοπό τούτο από τον Υπουργό Υγείας, όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στην εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, προς εξέταση και έγκριση ή απόρριψη.

(ιιι) Ο όρος «φαρμακευτικά προϊόντα» στους παρόντες Κανονισμούς, έχει την έννοια που του αποδίδεται στο άρθρο 2 του περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμου του 2001 (Νόμος αρ. 70(Ι)/2001).

4. Το παρόν Διάταγμα τίθεται σε ισχύ, άμεσα, με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ,
Υπουργός Υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1029