Απαντητική επιστολή του υπ. Υγείας στην ΠΑΣΥΝΟ: Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου


«Το ότι απειλείτε με τη λήψη απεργιακών μέτρων και απαιτείτε να σταματήσει η εν εξέλιξη διαδικασία διερεύνησης πειθαρχικών αδικημάτων στα μέλη σας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί προσπάθεια αλλοίωσης της τελικής λήψης απόφασης».

Ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απέστειλε στην ΠΑΣΥΝΟ την ακόλουθη απαντητική επιστολή

«Προς Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ)

Θέμα: Πειθαρχική Έρευνα και εκδίκαση παραπτώματος εναντίον Νοσηλευτικών Λειτουργών μελών της ΠΑΣΥΝΟ του Κλάδου της Ψυχικής Υγείας

Έχω παραλάβει την επιστολή σας ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2021, με την οποία με καλείτε να αποσύρω τις σχετικές διαδικασίες για την εν εξέλιξη εκδίκαση πειθαρχικής έρευνας για διαπίστωση του ενδεχόμενου διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από Νοσηλευτικούς Λειτουργούς των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΥΨΥ) με απόσπαση στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

  1. ’Όπως σας είχα ενημερώσει και τον Ιανουάριο του 2021, πάγια θέση μου και πρακτική είναι όπως όλες οι καταγγελίες ή/και παράπονα που υποβάλλονται στο Γραφείο μου, προωθούνται προς διερεύνηση, και σε καμία περίπτωση στα 3,5 χρόνια που υπηρετώ ως Υπουργός Υγείας, δεν έχω παρέμβει εκ της θέσεως μου στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας.
  2. Επί του προκειμένου, όταν με παραστάσεις τον Ιανουάριο 2021, απειλούσατε ως συντεχνία με λήψη μέτρων εάν δεν ανακαλούσα τη διαδικασία, ήμουν κατηγορηματικός ότι από τη στιγμή που υποβλήθηκε καταγγελία από τη Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, μέσω της Γενικής Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, για διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης πειθαρχικού αδικήματος για άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος από συγκεκριμένους λειτουργούς, όφειλα όπως οφείλω ως Αρμόδια Αρχή, να διορίσω λειτουργό, ως τούτο προνοείται από τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νομό, Μέρος VII Πειθαρχικός Κώδικας, Άρθρο 81(2)(α), να διεξαχθεί ενδοτμηματική έρευνα, ώστε να διαφανεί κατά πόσον όντως οι λειτουργοί αυτοί είχαν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.
  3. Παράλληλα, θα πρέπει να καταστεί σαφές, όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, ότι ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, και η οποιαδήποτε παρέμβαση με οποιοδήποτε τρόπο από οποιοδήποτε λειτουργό, συντεχνία ή άλλον, κατά την διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας, με στόχο τη συγκάλυψη ή αλλοίωση του πορίσματος, πέραν του ότι δεν γίνεται ανεκτή από εμένα, ταυτόχρονα παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης.
  4. Όσον αφορά δε τα περί προσπάθειας για αποδυνάμωση και εξουδετέρωση της συντεχνίας σας, οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και αναληθείς, και σας υπενθυμίζω το σεβασμό μου προς όλο το συνδικαλιστικό σύστημα και τη διαχρονική μου στήριξη για δίκαια και λογικά αιτήματα.
  5. Το γεγονός όμως ότι απειλείτε με τη λήψη απεργιακών μέτρων και απαιτείτε να σταματήσει η εν εξέλιξη διαδικασία διερεύνησης πειθαρχικών αδικημάτων στα μέλη σας και δει λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον παρέμβαση εκ μέρους σας στη διαδικασία και προσπάθεια αλλοίωσης της τελικής λήψης απόφασης.
  6. Ως εκ τούτου, απορρίπτω δε τις όποιες κατηγορίες για εχθρική στάση προς το νοσηλευτικό προσωπικό, αφού ο σεβασμός και η εκτίμηση μου στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού έχει αποδειχθεί διαχρονικά στην πράξη, εμμένω δε στην πάγια αρχή μου ότι όλες οι καταγγελίες που υποβάλλονται στο γραφείο μου, θα πρέπει να διερευνώνται μηδενός εξαιρουμένου. Εάν τα μέλη σας τήρησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες όπως ισχυρίζεστε, αυτό θα διαφανεί από το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού καθώς και του Ανώτερου Λειτουργού που έχει ορισθεί για να εκδικάσει την υπόθεση.

Κωνσταντίνος Ιωάννου

 Υπουργός Υγείας»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1229