Απάντηση Κ. Ιωάννου στην Παιδιατρική Εταιρεία για τους εμβολιασμούς


Με απαντητική επιστολή του στην Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, ο Υπουργός Υγειίας Κώνσταντίνος Ιωάννου για το θέμα των εμβολίων αναφέρει: 

"Διοικητικό Συμβούλιο Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου 

ΘΕΜΑ: Εμβόλια στο ΓεΣΥ

       Σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια επιστολή σας ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2020, αρχικά θα ήθελα να χαιρετίσω την απόφαση σας για να μετέχουν οι εκπρόσωποί σας στις συνεδριάσεις της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πρόσθετα θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

      1. Η αρχική απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2020) για το μέγιστο χρονικό περιθώριο που έχει παρέλθει  από την χρονική περίοδο εμβολιασμού και που ο γιατρός να μπορεί να εμβολιάζει ήταν 6 μήνες. Η εν λόγω απόφαση αναθεωρήθηκε και στις 17 Αυγούστου 2020 και το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε γραπτώς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ότι τα εμβόλια πρέπει να γίνονται στα παιδιά χωρίς να τεθεί το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών.  

    2. Σε σχέση με τις ελλείψεις κάποιων εμβολίων, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών (ΔΑΠ) του Υπουργείου Υγείας, έχει προβεί έγκαιρα, σε όλες τις δέουσες διαδικασίες για να διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εμβολίων σε συνθήκες ΓεΣΥ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχήμα Εμβολιασμών των Παιδιών & Εφήβων. Συγκεκριμένα:

α) Τα εμβόλια της Ανεμευλογιάς, του Πνευμνονιόκοκκου, του Boostrixκαι της Ηπατίτιδας Α, διανέμονται ήδη στους Προσωπικούς Ιατρούς Παιδίατρους, εδώ και 3 μήνες από τον ανάδοχο.

 β) Το εμβόλιο της Ιλαράς/Παρωτίτιδας/Ερυθράς (MMR), της Ηπατίτιδας Β καιτου Μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν παραληφθεί και άρχισε η διανομή τους από την εταιρεία διανομής στους Προσωπικούς Ιατρούς /Παιδίατρους.

 γ) Το εμβόλιο HPV,έχει παραγγελθεί και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι 31/10/2020 και η διανομή του θα γίνει μέσω της εταιρείας διανομής από διαγωνισμό υπηρεσιών που ετοιμάζει η ΔΑΠ.

δ) Στο παρόν παρατηρείται έλλειψη για το τετραδύναμο εμβόλιοTETRAXIM, για το οποίο ο ανάδοχος μας διαβεβαίωνε μέχρι το τέλος Αυγούστου, ότι θα το είχε παραδώσει αρχές Σεπτεμβρίου ως και η σύμβαση.  Αναμένεται νέα ενημέρωση από τον ανάδοχο, εντός των ημερών.   Ωστόσο, υπάρχει σ’ εξέλιξη διαγωνισμός που περιλαμβάνει το προαναφερόμενο εμβόλιο μαζί με πενταπλό και εξαπλό  με ημερομηνία υποβολής στις 24 Οκτωβρίου 2020.

      Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που είχαν παρουσιαστεί μετά την πανδημία και με στόχο να μην μείνουν παιδιά ανεμβολίαστα, έγινε κατ’ εξαίρεση διευθέτηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ώστε μετά από παρουσίαση πιστοποίησης από τον Προσωπικό Ιατρό (παιδίατρο) του ΓεΣΥ, να εμβολιάζονται στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού, μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2020.

       Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την εκτίμηση μου για το σημαντικό έργο που η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επιτελεί και τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια της διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της Κύπρου.

Κωσταντίνος Ιωάννου

 Υπουργός Υγείας"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1264