Κ Ιωάννου για ΓεΣΥ: Προχωρούμε μπροστά, καλούμε όλους να δείξουν θετική διάθεση και πρόθεση


* Προβλήματα και δυσκολίες θα υπάρξουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν ήδη προβλεφθεί από τον ΟΑΥ και λαμβάνονται μέτρα για άμεση επίλυσή τους όταν και εφόσον προκύπτουν. Κάποια άλλα, έχουν μεν εντοπιστεί, ωστόσο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αντιμετωπιστούν

* Καλώ όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων να δείξουν εγκράτεια και να κατανοήσουν την σοβαρότητα και την αναγκαιότητα αυτής της επαναστατικής μεταρρύθμισης για ολόκληρη την κοινωνία.

Mε γραπτή δήλωσή του σε διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με την ευκαιρία της εφαρμογής της 1ης φάσης του ΓεΣΥ αναφέρει:

«Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, παραμονή της έναρξης της 1ης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, μιας τεράστιας και επαναστατικής μεταρρύθμισης, που θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας και θα επηρεάσει ολόκληρη της κυπριακή κοινωνία.

Λίγες μόλις ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη υλοποίησης του ριζοσπαστικού αυτού έργου που εξαντλήθηκε σε πολλές συζητήσεις και πυροδότησε αρκετές εντάσεις εδώ και δεκαετίες. Η επιθυμία, ωστόσο, όλων των πολιτών της χώρας μας να δει να εφαρμόζεται και στην Κύπρο ένα Σύστημα Υγείας ανθρωποκεντρικό και αλληλέγγυο, υπερνίκησε των όποιων αντιπαραθέσεων και αρχής γενομένης από αύριο, το ΓεΣΥ τίθεται σε εφαρμογή.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο μισό εκατομμύριο των πολιτών που έχουν ήδη εγγραφεί στο Σύστημα και αγκάλιασαν το εγχείρημα. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες τους είναι υψηλές -δεν θα ανέμενα να ήταν αλλιώς- και ανυπομονούν για την έναρξη του ΓεΣΥ. Η ανταπόκριση του κόσμου μάς επιβεβαιώνει ότι ορθώς επιμείναμε στην εισαγωγή του Σχεδίου και μας επιφορτίζει με ευθύνη, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά για τη διαρκή βελτίωση και αναβάθμισή του.

Βασική αλλαγή που φέρνει το ΓεΣΥ είναι αρχικά η καθολικότητα και η ισότητα όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Δικαιούχοι είναι πλέον όλοι οι πολίτες, χωρίς να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία τους, τα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα τους ή τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Το ΓεΣΥ γίνεται για όλους εμάς τους πολίτες, τους εν δυνάμει ασθενείς, και τη διασφάλιση της υγείας μας.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο εισάγεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, που αναμένεται να εξορθολογήσει τον τρόπο που λαμβάνουμε υπηρεσίες υγείας στην χώρα μας και να επιτρέψει στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και μόνο. Οι βασικές δραστηριότητες του ΠΙ περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών και θα υπάρξει εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Εισάγουμε για πρώτη φορά το «φαρμακείο της γειτονιάς» και δίνουμε την επιλογή στους πολίτες να προμηθεύονται τα φάρμακα από τον φαρμακοποιό που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, με μόνο 1 ευρώ τη συσκευασία, προστατεύοντας έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ασθενών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των φαρμάκων έχει περιληφθεί στον κατάλογο, ο οποίος θα εμπλουτίζεται τις επόμενες μέρες. Παρά τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες, θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Μια άλλη καινοτομία που εισάγεται με το ΓεΣΥ είναι εκείνη του ηλεκτρονικού φακέλου. Στο εξής, όλοι οι πολίτες από την πρώτη μέρα της γέννησής μας θα έχουμε τον προσωπικό μας ηλεκτρονικό φάκελο με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο ιατρικό μας ιστορικό και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους ιατρούς μας. Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον κάθε ασθενή στο πλαίσιο της διασυνοριακής περίθαλψης, που επίσης ήταν ένα κενό που κλείνει με το ΓεΣΥ.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν έχω ωραιοποιήσει ποτέ την κατάσταση και ούτε θα το πράξω τώρα. Υπήρξε κωλυσιεργία σε αρκετά σημεία της πορείας, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Παρά την έλλειψη διάθεσης για διαβούλευση από κάποια οργανωμένα σύνολα, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, αφού είναι πεποίθησή μας και προκύπτει και από πρόσφατες εμπειρίες πως όπου υπάρχει συνεργασία και καλόπιστη κριτική από εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά.

Προβλήματα και δυσκολίες θα υπάρξουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Το γνωρίζουμε και το αναμένουμε. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν ήδη προβλεφθεί από τον ΟΑΥ και λαμβάνονται μέτρα για άμεση επίλυσή τους όταν και εφόσον προκύπτουν. Κάποια άλλα, έχουν μεν εντοπιστεί, ωστόσο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αντιμετωπιστούν και να διαμορφώσουμε το Σύστημα Υγείας που οραματιστήκαμε και θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας.

Κάθε νέα μεταρρύθμιση, σίγουρα θα αντιμετωπίσει στην αρχή προβλήματα. Έχουμε όμως την επιμονή και τη θέληση να τα αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε στους πολίτες της Κύπρου το σύστημα υγείας που τους αξίζει.

Καλώ όμως όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων να δείξουν εγκράτεια και να κατανοήσουν την σοβαρότητα και την αναγκαιότητα αυτής της επαναστατικής μεταρρύθμισης για ολόκληρη την κοινωνία.

Καταληκτικά, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα πολιτικά κόμματα, τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών, αλλά και τους λειτουργούς υγείας, ιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους, κλινικά εργαστήρια και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, έβαλαν τους ασθενείς υπεράνω εαυτού και ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μαζί μας, βοηθώντας στη βελτίωση του Συστήματος.

Ευχαριστώ επίσης όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που παραμείνατε αντικειμενικοί και παραγωγικοί σε όλη την πορεία και, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη, συμβάλλετε καθημερινά στην ανάδειξη της σημασίας του ΓεΣΥ για κάθε πολίτη. Να είστε βέβαιοι ότι εγώ προσωπικά, αποζητώ την καλόπιστη κριτική και γνωρίζω ότι και η δική σας βοήθεια είναι απαραίτητη.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που έδειξε και εξακολουθεί να δείχνει τόσο σε μένα προσωπικά όσο και στο όλο εγχείρημα. Εμπιστοσύνη που, σε δύσκολες περιόδους, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση του οράματος και την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Η αρχή είναι μεν το ήμισυ του παντός, αλλά οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι ακολουθεί μια νέα πορεία που θα είναι μακρά και δύσκολη. Με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, θα πετύχουμε την εκπλήρωση του οράματός μας να προσφέρουμε στους πολίτες μας τις υπηρεσίες υγείας που αξίζουν».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











398