Υπουργός Υγείας για τον ΠΙΣ:Θα ήταν πιο ειλικρινές να μας πουν ότι δεν επιθυμούν το ΓεΣΥ….


…και ότι έχουν βολευτεί με την υφιστάμενη κατάσταση,

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήταν εντιμότερο εκ μέρους μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ να πουν ειλικρινά και σε μας, αλλά κυρίως στους Κύπριους πολίτες, ότι δεν θέλουν και δεν θα συναινέσουν ποτέ στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ενός ΓεΣΥ που σχεδιάστηκε μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις δεκαετιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και όλων των προηγούμενων ηγεσιών του ΠΙΣ και ομόφωνα ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα το 2017.

Θα ήταν πιο ειλικρινές από πλευράς τους να μας πουν πραγματικά ότι δεν επιθυμούν το ΓεΣΥ και ότι έχουν βολευτεί με την υφιστάμενη κατάσταση, αφού η μέχρι τώρα στάση τους αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να αποδεχτούν το ΓεΣΥ και ότι τα όποια αιτήματα έφεραν ενώπιον μας ήταν απλά προφάσεις εν αμαρτίαις και τεχνάσματα για κωλυσιεργία ή ανατροπή. Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά πως αφουγκραζόμενος τις όποιες ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ικανοποιήθηκαν τα πλείστα εκ των αιτημάτων τους και στo πλαίσιο του Νόμου όπως έχει ψηφισθεί. Ενδεικτικά να αναφέρω την εγγυημένη μονάδα για τους ειδικούς γιατρούς, την αύξηση κατά 20% των προτεινόμενων αποζημιώσεων για τους Προσωπικούς Ιατρούς, κίνητρα για κοινοπραξίες Προσωπικών Ιατρών, την επιλογή του γιατρού να χρεώνει συμπληρωμή μέχρι και 25 ευρώ μετά τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα και το θέμα της υπερεπισκεψιμότητας.

Σήμερα, σε μια εκπληκτικά χρονική σύμπτωση, είδαμε τη νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από την Ένωση Ιατρών Κύπρου (ΕΝ.Ι.Κ.), το Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, στο οποίο καλούνται οι γιατροί να δηλώσουν τη μη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, αλλά να ενταχθούν σε ένα άλλο «παρά-ΓεΣΥ», όπου θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλεια, αγνοώντας φυσικά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που είτε δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια σύναψης ιδιωτικής ασφάλειας ή τις 60,000 και πλέον χρόνιους ασθενείς που δεν τους ασφαλίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Σήμερα πάλι ο Πρόεδρος του ΠΙΣ από τηλεοράσεως (εκπομπή Πρωινή Ενημέρωσης του ΡΙΚ) δήλωνε πως «είχαμε τερματίσει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι να επιφέρουν εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, νομικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, στο προτεινόμενο ΓεΣΥ». Αυτό από μόνο του δηλώνει ξεκάθαρα ποιες ήταν οι προθέσεις μερίδας του ΠΙΣ και δεν χρειάζεται περισσότερος σχολιασμός.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις δηλώσεις, είναι ηλίου φαεινότερο ότι όταν αντιπρόσωποι της ηγεσίας του ΠΙΣ επανέρχονται συνεχώς με νέα αιτήματα, τα οποία εκ του νόμου δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αυτό, τουλάχιστον εμένα, μου δείχνει ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς τους για συνεννόηση, παρά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις τους, που μάλλον γίνονται για χάριν εντυπωσιασμού.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, παρά τις όποιες προκλήσεις, επέλεξα να κρατήσω μια στάση συγκαταβατική και συναινετική, χαμηλών τόνων. Θεωρούσα και θεωρώ ότι μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο θα γεφυρωθούν οποιεσδήποτε διαφορές και θα καθησυχαστούν οποιεσδήποτε ανησυχίες. Παρόλα αυτά, δεν θα ανεχθώ σε καμία περίπτωση τις δημόσιες επιθέσεις και τις ύβρεις προς το πρόσωπό μου από μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ. Ύβρεις από αέρος ότι είμαι ψεύτης και ότι το έγγραφο -που ονομάστηκε «μνημόνιο συναντήληψης»- ήταν δικό μου κατασκεύασμα ως ένα ακόμα δήθεν επικοινωνιακό παιχνίδι, δεν θα μείνουν αναπάντητες, εφόσον προτίθεμαι να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου.

Άραγε αυτοί οι γιατροί που προβαίνουν στις συγκεκριμένες δηλώσεις εκπροσωπούν όλη τη μάζα των ιατρών ή μόνο τα συμφέροντά τους; Επιτέλους ας αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εν τέλει, όλοι ανεξαιρέτως θα βρεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας όταν θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουμε στους Κύπριους πολίτες.

Καθημερινά έχω επαφή με πλειάδα γιατρών, αφουγκράζομαι, κατανοώ και σέβομαι τις ανησυχίες τους. Καλώ το σύνολο του ιατρικού κόσμου ή τουλάχιστον αυτούς που πίστεψαν εξ αρχής στο όλο εγχείρημα είτε ως ομάδες είτε ατομικά να απομονώσουν αυτούς που έχουν απροκάλυπτα εκδηλωθεί ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για ανατροπή του σχεδιασμού και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ.

Υπάρχουν και αυτοί που πίστεψαν στο ΓεΣΥ, το στηρίζουν και είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν εποικοδομητικά στην υλοποίησή του. Είναι οι γιατροί που ανησυχούν για το αύριο και την καλή υγεία των ασθενών τους. Σε αυτούς κάνω ανοικτό κάλεσμα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











229