Υπουργός Υγείας: Εξετάζονται διάφορα ονόματα προς αντικατάσταση του Sir Nicholson


Το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την παραίτηση του Προέδρου του ΔΣ του ΟΚΥπΥ

Εξετάζονται διάφορα ονόματα προς αντικατάσταση του Sir Nicholson, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, μετά από πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ιωάννου με αφορμή την επιστολή παραίτησης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ Sir David Nicholson, έκανε σήμερα αποδεκτή την παραίτησή του.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι η παραίτηση του κ. Nicholson έγινε σήμερα αποδεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι ο Sir Nicholson απέστειλε στις 27 Φεβρουαρίου επιστολή παραίτησης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ευχαριστώντας τον για τη στήριξη που του παρείχε, ειδικά από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Nicholson, «ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του, όπως περιγράφει στην επιστολή του, από θεσμούς που θεωρεί ότι θα έπρεπε να στηρίζουν την Κυβέρνηση σε αυτό το τεράστιο έργο και όχι να προβάλλουν εμπόδια. Ευχαριστεί τον Πρόεδρο και ειδικά τελειώνει την επιστολή του, θεωρώντας ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις για το καλό των ασθενών και θεωρεί ότι ειδικά αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών και για αυτούς και με τη βοήθεια αυτών πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος συμμερίζεται τη θέση του κ. Nicholson περί ενορχηστρωμένης επίθεση εναντίον του, ο κ. Υπουργός απάντησε πως πρόκειται για την προσωπική θέση του κ. Nicholson. «Οφείλουμε να ομολογήσουμε», συνέχισε, «ότι έχει έρθει και η γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία κρίνει ότι βάσει του Άρθρου 8 -που είναι αυστηρό- δεν επιτρέπεται η εργοδότηση σε Οργανισμούς με συναφείς με τις δραστηριότητες του ΟΚΥπΥ. Σεβαστή η άποψη, απόλυτα σεβαστή η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα. Εν πάση περιπτώσει, είχε προηγηθεί η επιστολή παραίτησης του κ. Nicholson και εμείς προχωρούμε να εξετάσουμε ονόματα άλλα, για να προτείνουμε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο».

Σε ερώτηση εάν οι εργασίες του Οργανισμού συνεχίζονται, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο προχωρά με βάση τους σχεδιασμούς. Συμπλήρωσε πως, σύμφωνα και με τον σχετικό Νόμο, ο Αντιπρόεδρος εκτελεί και καθήκοντα Προέδρου αν παραστεί ανάγκη.

Κληθείς να πει εάν έχουν εξεταστεί κάποια ονόματα για την αντικατάσταση του κ. Nicholson, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχουν μελετηθεί διάφορα ονόματα, και όταν και εφόσον υπάρξει η σχετική απόφαση, θα ανακοινωθεί. Πρόσθεσε ότι εξετάζονται ονόματα τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, ωστόσο δήλωσε πως «θα προτιμήσουμε άτομο από την Κύπρο, γιατί πρέπει να γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα, για να υπάρχει και λιγότερος χρόνος προσαρμογής».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ανάμεσα στους γιατρούς του δημοσίου επικρατεί αβεβαιότητα και ανησυχία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού οι σχεδιασμοί δεν ανατρέπονται, παρά την παραίτηση του κ. Nicholson. Ο κ. Nicholson, είπε, ήταν ο Πρόεδρος του ΔΣ, με σοβαρή άποψη, όμως δεν παύει να υπάρχει το Διοικητικό Συμβούλιο και οι διαδικασίες να προχωρούν κανονικά.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την ακύρωση της χθεσινής συνάντησης μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ, όπου θα συζητούνταν οι Κανονισμοί για τους Ειδικούς Ιατρούς, και κληθείς να πει γιατί υπήρξε η ακύρωση της συνάντηση, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι ο ΠΙΣ ανέμενε τις απαντήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που είχε θέσει. Για κάποιο λόγο, είπε, δεν είχαν σταλεί έγκαιρα οι απαντήσεις, ώστε να εξεταστούν από τον ΠΙΣ, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συνάντηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











296