Υπουργός Υγείας: 480 τα νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη το χρόνο στην Κύπρο


ΚΥΠΕ - Κάθε χρόνο στη Κύπρο παρουσιάζονται περίπου 480 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο βελτιώνει συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους Κύπριους πολίτες, προσφέροντας τα μέσα για την έγκαιρη διάγνωση και εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες μορφές θεραπείες.

Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου της EUROPA UOMO Κύπρου, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο της ώριμης ηλικίας στο αντρικό φύλο και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Είπε ότι σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου κάθε χρόνο στη Κύπρο παρουσιάζονται περίπου 480 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό όλοι οι άνδρες των 50 ετών και άνω να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο συνδυάζοντας υπέρηχο, δακτυλική εξέταση και μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου.
Όσον αφορά στη πρωτογενή πρόληψη, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό και ότι άντρες με συγγένεια πρώτου βαθμού με άτομα που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν την ασθένεια σε σχέση με άτομα χωρίς ιστορικό.

"Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή αρκεί ο κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί και να δράσει άμεσα για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα", είπε.
Όσον αφορά την θεραπεία, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται ιάσιμος στα αρχικά στάδια, ενώ σε προχωρημένο στάδιο η πενταετής επιβίωση είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, διότι τις πλείστες φορές ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι επιθετικός και ανταποκρίνεται θετικά στις μεθόδους της ορμοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.
Συνολικά, συνέχισε, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης σε πρώιμα στάδια ανέρχεται στο 100% και η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας γίνεται πάντα μετά από εξατομικευμένη συζήτηση με τον ασθενή.
Απεύθυνε έκκληση προς όλους τους άνδρες, ιδιαίτερα τους άνω των 50 ετών, να εξετάζονται ετησίως από τον γιατρό τους για καρκίνο του προστάτη, διότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από την θεραπεία.
Καταλήγοντας, συνεχάρη τη Europa Uomo Κύπρου για τη διαχρονική της προσφορά στην κοινωνία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











256