Το Υπουργικό ενέκρινε τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τον Αυτισμό


Για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής

Τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τον Αυτισμό αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που παρουσίασε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση. Οι όροι εντολής της εν λόγω Επιτροπής περιλαμβάνουν τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης, την καταγραφή των κενών και των ελλείψεων, την υποβολή μιας ενιαίας πρότασης Εθνικής Στρατηγικής για τον Αυτισμό και τον καταρτισμό Στρατηγικού Σχεδίου με πλάνο υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων.

Η αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που διαγιγνώσκονται με αυτισμό στην Κύπρο και παγκοσμίως επιτάσσει τη λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και υποστήριξης στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, βάσει των σύγχρονων διεθνών βέλτιστων πρακτικών. Σκοπός είναι τα άτομα με αυτισμό, τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία όσο και κατά την ενήλικη ζωή τους, να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία για μια υγιή και παραγωγική ζωή μέσα στην κοινότητα και να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με τη μέγιστη δυνατή αυτονομία.

Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι η ανάπτυξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού, με εστίαση σε οκτώ πυλώνες με συγκεκριμένες δράσεις ανά πυλώνα και με στόχο την κάλυψη ολόκληρου του εύρους των αναγκών των ατόμων με αυτισμό, περιλαμβανομένης της έγκαιρης διάγνωσης και της παροχής κατάλληλης υποστήριξης για πλήρη κοινωνική συμμετοχή.

Στην Εθνική Επιτροπή για τον Αυτισμό θα εκπροσωπούνται τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών, Οικονομικών και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής Επιτροπής υπό την προεδρία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και θα παράσχει την απαιτούμενη πολιτική καθοδήγηση, όπου κρίνεται αναγκαία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2740