ΣΝΜΚ: Εκφράζουμε την εκτίμησή μας στους Νοσηλευτές/τριες για τον διαχρονικό, ανιδιοτελή τους αγώνα


Μήνυμα του Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών

Με μήνυμά του, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου  αναφέρει: 

"Η 12η Μαΐου αποτελεί ημέρα σύμβολο για το σύνολο των Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών παγκοσμίως. Από το 1974, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών - International Council of Nurses (Δ.Σ.Ν - I.C.N) και προς τιμήν της Βρετανίδας πρωτοπόρου νοσηλεύτριας Florence Nightingale, της οποίας το έργο έθεσε το θεμέλιο λίθο στο υγειονομικό σύστημα για την ανάπτυξη και καθιέρωση της Νοσηλευτικής Επιστήμης, εορτάζεται κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών.

Τόσο στην πατρίδα μας όσο και στο εξωτερικό, οι Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες επιτελούν ένα πολυδιάστατο έργο στην κοινότητα, στον κλινικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και υψηλού επιπέδου προσόντα, σε όλους τους τομείς παροχής φροντίδας υγείας, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ακόμη, αποτελούν κύριο πυλώνα για τη στήριξη όλων των συστημάτων υγείας, σε όλα τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες, ως σύμμαχοι και υπερασπιστές της προαγωγής της υγείας και των δικαιωμάτων των ασθενών, θέτουν ως προτεραιότητά τους την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, συνηγορώντας υπέρ του δικαιώματος στην υγεία.

Με αφορμή τηδιακοσιοστή επέτειο από τη γέννηση της Florence Nightingale, τον Ιανουάριο του 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέλοντας να αναγνωρίσει και να αναδείξει το ρόλο των νοσηλευτών/νοσηλευτριών παγκοσμίως, αποφάσισε να καθιερώσει το έτος 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών και Μαιών/Μαιευτών». Τότε δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ένα χρόνο μετά, ένα αναπάντεχο και ανεξέλεγκτο «τσουνάμι», η πανδημία COVID-19, ερχόταν να καθηλώσει όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως και να προκαλέσει τριγμούς  στα συστήματα υγείας. Παράλληλα όμως, δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί και να επιβεβαιωθεί πιο έγκαιρα η σημαντικότητα του ρόλου των Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του ιού και περίθαλψης των επιβεβαιωμένων/υπόπτων ασθενών από τη νόσο, όπου εργάστηκαν άοκνα και με υπέρβαση εαυτού, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

Το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών 2020, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του σε όλους τους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες και παράλληλα σεβασμό και εκτίμηση για τον διαχρονικό, ανιδιοτελή τους αγώνα για προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











708