Σε 4 κατηγορίες βάσει της επικινδυνότητας ταξινομούνται οι χώροι: Οι προϋποθέσεις εισόδου


Όλες οι αποφάσεις του Υπουργικου Συμβουλίου σήμερα Πέμπτη 3 Μαρτίου

Ανακοινώνοντας τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου  ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Η σταθερή και εμφανής βελτίωση των επιδημιολογικών δειχτών, η μείωση των νοσηλειών, η πτώση στον αριθμό κρουσμάτων και στο ποσοστό θετικότητας, δείχνουν πως τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας που εφαρμόσαμε έχουν αποδώσει. Αυτό μας επιτρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεση μας για χαλάρωση των μέτρων, βάσει των εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Η μέχρι τώρα εξαιρετική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εμβολιασμό και η τήρηση των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, μας δίνουν μια ασπίδα προστασίας και μια αίσθηση αισιοδοξίας πως όλη αυτή η περιπέτεια σύντομα θα φτάσει στο τέλος της. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο, πως ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται η συνεργασία και η συμμόρφωση όλων μας με τις αποφάσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για να είμαστε σε θέση να κάνουμε τα επιπλέον βήματα επιστροφής στην κανονικότητα.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής,  είναι η απλοποίηση των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας, με πιο εύκολα κατανοητές κατευθυντήριες οδηγίες.

Θέλω επίσης να αναφέρω πως το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και ανησυχίες των πολιτών, και ως ένδειξη έμπρακτης στήριξης προς τα παιδιά με διαβήτη, ζήτησε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση για αγορά των απαιτούμενων αναλωσίμων και εξοπλισμού για τη χορήγηση ινσουλίνης μέσω διαδερμικής αντλίας (patch) σε παιδιά μέχρι 18 ετών και συνεχούς καταγραφής γλυκόζης μέσω ειδικού αισθητήρα σε παιδιά μέχρι 13 ετών με Διαβήτη Τύπου 1. Ως εκ τούτου, εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά μέσω νενομισμένων διαδικασιών του απαραίτητου αυτού εξοπλισμού και αναλωσίμων.

Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

α) από τις 8 Μαρτίου όπως τα θετικά στον ιό άτομα δύναται να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα, νοουμένου ότι εξασφαλίσουν αρνητική εξέταση (Rapid ή PCR). Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, δύναται η διαδικασία να επαναλαμβάνεται μέχρι αρνητικοποίησης, ή μέχρι την 10η ημέρα αυτοπεριορισμού. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

β) από τις 8 Μαρτίου 2022, όπως οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό στον ιό άτομο (πχ. γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί, κτλ) αντί να παραμένουν σε περιορισμό για 10+7 ημέρες, δύναται μετά την αποδέσμευση του κρούσματος την 7η ημέρα να υποβάλλονται σε εξέταση (Rapid ή PCR) και εάν εξασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

γ) από τις 8 Μαρτίου 2022, την έγκριση του πλάνου αναπροσαρμογής των μέτρων κατά της νόσου COVID-19. Το πλάνο θα περιλαμβάνει τα υποστατικά και τις επαγγελματικές δραστηριότητες, που θα ταξινομούνται βάσει της επικινδυνότητας και θα γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα είναι οι ανάλογες προϋποθέσεις για να εισέλθουν σε αυτά τα υποστατικά είτε για τα άτομα με ιστορικό εμβολιασμού είτε για τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. Στο πλάνο θα περιλαμβάνονται 4 κατηγορίες στις οποίες θα ταξινομούνται οι χώροι:

α) υψηλής επικινδυνότητας

β) μέσης επικινδυνότητας

γ) χαμηλής επικινδυνότητας

δ) χώροι σύντομης παραμονής στους οποίους δεν θα απαιτείται η επίδειξη SafePass.

Οι πρόνοιες του πλάνου αναπροσαρμογής θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

δ) από τις 8 Μαρτίου 2022, την αύξηση χωρητικότητας  σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καζίνο, γυμναστήρια.

ε) από τις 8 Μαρτίου 2022, την αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε εκδηλώσεις περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων στα 500 άτομα, νοουμένου ότι το εμβαδόν του χώρου επιτρέπει την αναλογία 1.5 τ.μ ανά άτομο.

στ) την άρση της απαγόρευσης για τη διεξαγωγή μαθητικών παρελάσεων. Θα εκδοθεί ειδικό πρωτόκολλο με κατευθυντήριες οδηγίες.

-----------------

Υπουργείο Υγείας

3 Μαρτίου 2022




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1890