Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Θα τεθούν χρονοδιαγράμματα για επίλυση προβλημάτων στον τομέα της Υγείας


 *Όταν μιλάμε ειδικότερα για την Υγεία, εκεί που θα κριθούμε όλοι είναι από την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

*Eπίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Θα τεθούν χρονοδιαγράμματα για την επίλυση προβλημάτων στον τομέα της Υγείας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επέλεξα η πρώτη μου επίσκεψη σε δημόσια Υπηρεσία να είναι στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού από τη μια για να στείλω το μήνυμα της στήριξης του ΓΕΣΥ, της σημαντικότερης κοινωνικής μεταρρύθμισης που έγινε στον τόπο μας, μια μεταρρύθμιση που εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο, πάντα εντός της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ, όπως υιοθετήθηκε.

Υπάρχουν προβλήματα; Ναι, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα και για αυτό είχα την ευκαιρία σήμερα εδώ να συζητήσουμε για όλα αυτά τα προβλήματα.

Πρώτον, πρέπει να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσουμε. Είναι αναμενόμενα πολλά από αυτά τα προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα, τη σημασία αυτής της κοινωνικής μεταρρύθμισης, αλλά για μας το κράτος κρίνεται καθημερινά, ειδικότερα από τέσσερεις τομείς: την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική πολιτική και τη δημόσια ασφάλεια.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω τη στήριξη της Κυβέρνησης, είμαστε συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Η Υπουργός Υγείας έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα τις επαφές με όλους τους εταίρους που αφορούν τον τομέα της Υγείας και ακολούθως, σε περίπου δύο βδομάδες, θα έχουμε μια συνάντηση, όπου θα καθοριστούν χρονοδιαγράμματα – διότι η ‘διάγνωση΄ είναι το εύκολο μέρος, το δύσκολο είναι η ‘θεραπεία’ όλων αυτών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Και όταν μιλάμε ειδικότερα για την Υγεία, εκεί που θα κριθούμε όλοι είναι από την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Τις τελευταίες μέρες έγινα αποδέκτης πολλών μηνυμάτων μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ειδικότερα για την κατάσταση στις Πρώτες Βοήθειες. Ανταλλάξαμε απόψεις και με ασθενείς και με γιατρούς, και με τον ΟΚΥΠΥ, έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα τροχοδρομηθούν αμέσως, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιου είδους περιστατικά».

Ερωτηθείς γιατί ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Λεμεσού και αν έπαιξαν ρόλο κάποια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας ή ήταν τυχαίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η απόφαση έγινε πριν δουν το φως της δημοσιότητας κάποια περιστατικά. Επέλεξα να έρθω στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάριο Νοσοκομείο, τώρα επέλεξα να ξεκινήσω αυτές τις συναντήσεις από εδώ.

Τέτοιου είδους συναντήσεις θα γίνουν και χωρίς τη δική σας παρουσία (των ΜΜΕ) και χωρίς σχετική ανακοίνωση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό θα είναι αιφνιδιασμός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αιφνιδιασμός όχι για να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να προκαλέσουμε στον οποιονδήποτε δυσκολίες. Θεωρώ υποχρέωση, θεωρώ καθήκον, να κάνουμε τέτοιου είδους επισκέψεις, πολύ περισσότερο οι αρμόδιοι Υπουργοί, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στους τέσσερεις τομείς που προανέφερα. Ένα κράτος υπάρχει, για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής πολιτικής και της δημόσιας ασφάλειας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Διευθυντή του Νοσοκομείου ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε γηριατρεία και κατά πόσο αυτό τον απασχολεί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «φυσικά και με προβληματίζει, το συζήτησα και με την Υπουργό, και με το προσωπικό ειδικότερα στην παθολογική κλινική και εκείνο που διαπιστώνω – το είδα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αν δείτε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα υπάρχει σχετική αναφορά – εκείνο που απουσιάζει είναι το να έχουμε πολιτική ως κράτος, διαχρονικά, για την τρίτη ηλικία. Είναι ένας τομέας που υστερούμε σε σημαντικό βαθμό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για την τρίτη ηλικία είναι κάτι που οδηγεί και στην αναφορά που έγινε προηγουμένως κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους ιατρούς».

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει διαχρονικές παθογένειες του συστήματος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το ΓΕΣΥ, ως μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο μας, είναι πολύ φυσιολογικό να έχει προβλήματα. Για μένα θα ήταν έκπληξη να μην υπήρχαν προβλήματα. Έχει περισσότερη σημασία το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει την ξεκάθαρη πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού, αλλά και χρονοδιαγραμμάτων. Βρισκόμαστε σε ένα νοσοκομείο. Η ‘διάγνωση’ είναι πολύ σημαντική, πιο σημαντική για μας είναι η ‘θεραπεία’ και για αυτό τον λόγο θα είμαστε σε συνεχή διάλογο με όλους τους εταίρους της Υγείας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











356