Διαβεβαίωση του ΠτΔ: Το ΓεΣΥ, με αποφασιστικότητα θα ολοκληρώσει την αποστολή του


*Όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και όπως απαιτούν οι κανόνες χρηστής διοίκησης
*Αντιμετωπίζουμε αδυναμίες ανθρώπινα ακόμα, αν θέλετε, που καταχρώνται του συστήματος

Τη διαβεβαίωση ότι όπως με αποφασιστικότητα τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Υγείας, έτσι με την ίδια αποφασιστικότητα θα ολοκληρώσει την αποστολή του, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και όπως απαιτούν οι κανόνες χρηστής διοίκησης, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στη τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου του Περιφερειακού Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου.

Αντιλαμβανόμενοι, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το δικαίωμα στην υγεία ως κρατική υποχρέωση, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας, το οποίο, με επίκεντρο τον ασθενή και βασισμένο στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, θα εξασφαλίζει στον κάθε ένα των πολιτών δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Ευρισκόμενοι ήδη στη Β’ φάση υλοποίησης του συστήματος και διανύοντας μία κρίσιμη περίοδο ως αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοιού, εκείνο που καταφάνηκε είναι, όπως είπε, η σημασία ύπαρξης ενός καλά οργανωμένου συστήματος υγείας προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση απροσδόκητων προκλήσεων.

Την ίδια στιγμή αποδείχθηκε, συνέχισε, ότι οι γνώσεις, ο επαγγελματισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των επαγγελματιών υγείας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ήταν τα καταλυτικά στοιχεία στη στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως με όσα ανέφερε δεν παραγνωρίζει, αλλά, αντιθέτως, έχει πλήρη επίγνωση των αδυναμιών που ακόμα υπάρχουν.

Εξάλλου, πρόκειται, συνέχισε, για ένα ολοκληρωτικά νέο Σύστημα που χρειάζεται χρόνο για να δοκιμασθεί, να βελτιωθεί και να ομαλοποιηθεί, αποδίδοντας τα μέγιστα των δυνατοτήτων του, που η κοινωνία ορθώς απαιτεί και το κράτος χρωστάει προς τους πολίτες..

Εργαζόμενοι σκληρά, είπε, «μέσα από τους μηχανισμούς, που εγκαθιδρύουμε για τη στοχευμένη επίλυση των προβλημάτων, την επιμονή, την υπομονή και την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, θα μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα πλήρως αναπτυγμένο Σύστημα Υγείας το οποίο θα αποτελεί πραγματικά πρότυπο αναφοράς».  Υπενθύμισε ότι για δεκαετίες τύγχανε μελέτης και σχεδιαζόταν, αλλά ουδείς ήταν έτοιμος να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Τολμήσαμε, είπε, παραδεχόμενος ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα και το γνωρίζει. Αντιμετωπίζουμε, συνέχισε, "αδυναμίες, ανθρώπινα ακόμα, αν θέλετε, που καταχρώνται του συστήματος". Διαβεβαίωσε, επίσης, πως όπως με αποφασιστικότητα τέθηκε σε εφαρμογή, έτσι με την ίδια αποφασιστικότητα θα ολοκληρώσει την αποστολή του, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και όπως απαιτούν οι κανόνες χρηστής διοίκησης. 

Ιατρικό Κέντρο Γεροσκήπου
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  αναφερόμενος στο Περιφερειακό Κέντρο Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του στη Γεροσκήπου με αφορμή την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Περιφερειακού Κέντρου Υγείας «Χριστόφορος Χατζηλαμπρής», ενός έργου όπως είπε, του οποίου η υλοποίηση απετέλεσε διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Γεροσκήπου και της ευρύτερης περιοχής.

Χάριν στις πρωτοβουλίες του Δημάρχου και την ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης, συνέχισε, αλλά και της μεγάλης δωρεάς του ευεργέτη Χριστόφορου Χατζηλαμπρή, έγινε κατορθωτό είπε ο Πρόεδρος, αυτό το διαχρονικό αίτημα, υλοποιείται σήμερα με στόχο την παροχή υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στον Δήμο Γεροσκήπου και την ευρύτερη περιοχή.

Δήμαρχος Γεροσκήπου
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως η ανέγερση του έργου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2021. Το κόστος του έργου, που υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, θα αναληφθεί  είπε ο κ.Παυλίδης από το Κράτος κατά τα 4/5 και τον Δήμο Γεροσκήπου κατά το 1/5 . Το Ιατρικό Κέντρο, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., θα φέρει την ονομασία «Χριστόφορος Νεοφύτου Χατζηλαμπρής» σε ένδειξη εκτίμησης προς τον δωρητή του ακινήτου Χριστόφορο Χατζηλαμπρή, όπως είπε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου. 

Το κέντρο, συνέχισε,  βρίσκεται παρά τον κυκλικό κόμβο Κολώνης, σε μια προνομιακή θέση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Γεροσκήπου αλλά  και των κοινοτήτων της ανατολικής Πάφου και αποβλέπει στην ενίσχυση της δημόσιας υποδομής στον τομέα της υγείας, στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου Πάφου και στη παροχή ιατρικών υπηρεσιών .

Πρόσθεσε πως θα  περιλαμβάνει τρία ιατρεία γενικής ιατρικής, ένα οδοντιατρείο, ένα ιατρείο ψυχικής υγείας, χώρο προστασίας μητρότητας και παιδιού, χώρο αλλαγής πληγών, γραφείο διοικητικών υπηρεσιών και στο υπόγειο χώρους στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους.

Σημαντική θα είναι επίσης συνέχισε και η προσφορά του προς τη γυναίκα της Πάφου, καθώς μετά από τροποποίηση των σχεδίων, συμπεριλήφθηκε η δημιουργία Κέντρου Μαστογραφίας, κάτι το οποίο αποτελούσε και διαχρονικό αίτημα του Δήμου. Ασφαλώς όμως και το Κέντρο Υγείας, δεν είναι το μοναδικό έργο το οποίο υλοποιεί ο Δήμος μας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1214