Υπουργείο Υγείας: Σε τροχιά διαμόρφωσης τα νέα οργανογράμματα για τα δημόσια νοσηλευτήρια


Με αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό προχωρεί το Υπουργείο Υγείας στη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση ολόκληρου του συστήματος υγείας της Κύπρου, καθώς σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων για τα δημόσια νοσηλευτήρια ενόψει της μετεξέλιξης τους σε αυτόνομους οργανισμούς. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας.

«Πρόκειται», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για ένα κομμάτι ιδιάζουσας σημασίας για το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επενδύει με επαγγελματισμό στον καταρτισμό των νέων οργανογραμμάτων, με γνώμονα την αναγνώριση ότι η δημιουργία νέων σύγχρονών και αποτελεσματικών δομών, ικανών να ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των δημόσιων νοσηλευτηρίων να ενταχθούν και να ανταποκριθούν επαρκώς και αποτελεσματικά, ως αυτόνομοι οργανισμοί πλέον, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον ΓΕΣΥ».

Κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, όπως επισημαίνεται, είναι όπως τα νέα οργανογράμματα διαμορφωθούν στη βάση βέλτιστων πρακτικών και διεθνών προτύπων. «Αυτή είναι αναντίρρητη προϋπόθεση για το Υπουργείο Υγείας. Προς τον σκοπό αυτό, εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με ευρεία και εξειδικευμένη γνώση επί του θέματος και με μεγάλη εμπειρία στη διαμόρφωση οργανογραμμάτων, βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες στην Κύπρο, αποδεχόμενοι πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή και έχουν ήδη ‘’πιάσει δουλεία’’. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας θα παραμείνει στην Κύπρο για τρεις συνολικά εβδομάδες με όρους εντολής την εκπόνηση ειδικής μελέτης σε σχέση με τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια, η οποία εκτιμάται να ολοκληρωθεί περί το τέλος Ιανουαρίου 2015. Προς τον σκοπό αυτό, οι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη αρχίσει επαφές και συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα. Μεταξύ των επαφών των τεχνοκρατών περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους διευθυντές των δημόσιων νοσοκομείων και Κλινικών, τις συντεχνίες, τους οργανωμένους φορείς του τομέα της υγείας και τους επαγγελματίες υγείας αφού στόχος του Υπουργείου Υγείας διά στόματος Υπουργού Υγείας, είναι μέσα από διάλογο και συναίνεση και με τη γόνιμη συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων, να δημιουργηθούν βέλτιστα οργανογράμματα, τα οποία θα προάγουν τα συγκριτικά οφέλη των αυτόνομων οργανισμών, προσδίδοντας τους ταυτόχρονα την κατάλληλη δυναμική για να ανταγωνιστούν και να αναδειχτούν στο περιβάλλον του ΓΕΣΥ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης για τα νέα οργανογράμματα, αναμένεται να ακολουθήσει νέα κάθοδος κλιμακίου εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όροι εντολής της αποστολής είναι ο καταρτισμός των νέων σχεδίων υπηρεσίας του προσωπικού των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ένα θέμα εξίσου αρκούντως σημασίας για το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται πως την περίοδο αυτή το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει παράλληλα εμπειρογνωμοσύνη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε θέματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας.

Η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εμπίπτει στο πλαίσιο της συμφωνίας που το Υπουργείο έχει υπογράψει τον περασμένο Ιούλιο με τον διεθνή Οργανισμό για επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για επιδίωξη συνεργασίας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στηρίχθηκε πρωτίστως στο υψηλού επιπέδου κύρος, εμπειρία και αξιοπιστία που κατέχει διεθνώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον τομέα των εθνικών συστημάτων υγείας, στοιχεία τα οποία θα διασφαλίσουν υψηλού επιπέδου διαχείριση και αποτελεσματική υλοποίηση των πυλώνων του Επιχειρησιακού Σχεδίου των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αντλεί και να αξιοποιεί ευρείας εμβέλειας εμπειρογνώμονες από το διεθνές περιβάλλον με εμπειρίες και εξειδίκευση στους συγκεκριμένους πυλώνες υλοποίησης, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα ουσιώδη συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Υπουργείο Υγείας λειτουργώντας ως στρατηγικός σύμβουλός και συνδετικός κρίκος με τα κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων που έρχονται κατά καιρούς στο νησί.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











274