Υπουργείο Υγείας: Ενορχηστρωμένη προσπάθεια λαϊκισμού της υγείας από ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ


Απάντηση σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα έδωσε το Υπουργείο Υγείας στην κριτική που του ασκήθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, αναφορικά με τη διενέργεια συγκριτικής μελέτης μονοασφαλιστικού και μεικτού συστήματος υγείας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για θλιβερή ενορχηστρωμένη προσπάθεια λαϊκισμού της υγείας και αποπρασανατολισμού των πολιτών από το γεγονός πως το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, έπραξαν, όπως υποστηρίζει, πολύ περισσότερα από όσα έγιναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το Υπουργείο Υγείας καταλογίζει σε ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, σπουδή να πολιτικοποιούν το μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία, στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Είναι θλιβερή η ενορχηστρωμένη προσπάθεια λαϊκισμού της υγείας και αποπρασανατολισμού των πολιτών από το γεγονός πως το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, έπραξαν πολύ περισσότερα από όσα έγιναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η επιλεκτική κριτική που ασκείται κατά του Υπουργείου Υγείας από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, σε σχέση με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) και των μεταρρυθμίσεων, δεν στρέφεται μόνο κατά του Υπουργείου Υγείας ή της Κυβέρνησης, αλλά στοχοποιεί και βάλλει κατά άσχημο τρόπο τον πολίτη και το όφελος του.

Είναι απορίας άξιον γιατί το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ παρουσιάζονται να πνέουν τα μένεα κατά του Υπουργείου Υγείας, προπηλακίζοντας την ενέργειά του να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης ως προς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δύναται να προσφέρει το μονοασφαλιστικό και το μικτό σύστημα υγείας. Η διενέργεια μίας τέτοιας μελέτης συμφωνήθηκε με την Τρόικα και οι όροι εντολής της αναφέρονται ρητά ως υποχρέωση στο Μνημόνιο. Η μελέτη αυτή είναι μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου και δεν μπορεί, ούτε να αγνοηθεί ούτε και να παραβλεφθεί από κανέναν, εκτός βέβαια και εάν η παράμετρος αυτή στο Μνημόνιο δεν έχει μελετηθεί από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, που με τόση σπουδή τείνουν σήμερα να πολιτικοποιούν το μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία, στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Λεχθέντων αυτών, η διενέργεια της εν λόγω μελέτης αποτελεί αναγκαιότητα από την Τρόικα. Πέραν αυτού, το Υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη για ορθολογιστική μελέτη όλων ανεξαιρέτως των παραμέτρων, ώστε να διαφανεί ποιανού συστήματος υγείας η εφαρμογή, θα είναι αποτελεσματικότερη και οικονομικά αποδοτικότερη για τον πολίτη.

Μια τέτοια συγκριτική μελέτη των χαρακτηριστικών μεταξύ των συστημάτων ουδέποτε έχει εκπονηθεί. Ποτέ και από κανέναν δεν έχει γίνει η οποιαδήποτε μελέτη, που συγκρίνει το μικτό και το μονοασφαλιστικό σύστημα ασφάλισης υγείας. Εξού και η αναγκαιότητα ετοιμασίας της πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι επιβεβλημένη και εδράζεται στις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι πλείστες των οποίων ακολουθούν μικτό σύστημα. Πέραν αυτού, η μελέτη κρίνεται ως αναγκαία, ώστε στο ενδεχόμενο ενός μικτού συστήματος ΓεΣΥ, οι όποιες στρατηγικές αποφάσεις για το ΓεΣΥ να ληφθούν στη βάση τεκμηριωμένων στοιχείων από οργανισμούς διεθνούς κύρους, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι οποίοι αυτοί οργανισμοί είναι που προβαίνουν στην ετοιμασία της μελέτης. Τι πιο αξιόπιστο από αυτούς τους Οργανισμούς;

Στην πορεία για καταρτισμό των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων του τομέα της υγείας, έγινε ένας εκτενής δημόσιος διάλογος, όπου με τη συνεισφορά των εμπλεκομένων, τα προσχέδια των νομοσχεδίων διαμορφώνονται κατά τρόπο που να περιλαμβάνουν την κάθε ωφέλιμη ενέργεια υπέρ του συνόλου. Η άποψη της μειοψηφίας είναι σεβαστή και την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Υγείας την απέδειξε στην πράξη. Καμία άποψη δεν επιβάλλεται, αλλά η κάθε ώριμη και ωφέλιμη άποψη υιοθετείται. Αυτό εστί δημοκρατικός δημόσιος διάλογος, αυτή είναι η δύναμη της πολυφωνίας, αυτός είναι και σεβασμός στην ποικιλομορφία των απόψεων. Πέραν αυτού, ο δημόσιος διάλογος θα συνεχίσει και μετά που τα προσχέδια των νομοσχεδίων δοθούν στη δημοσιότητα για να καταλήξουν προς ψήφιση στη Βουλή, όπου το κάθε κόμμα και η κάθε πολιτική δύναμη θα πρέπει συνειδητά να αναλάβει με υπευθυνότητα τις ευθύνες της έναντι του όποιου διαμορφούμενου αποτελέσματος και έναντι των πολιτών.

Θα δοθούν στη δημοσιότητα

Τα προσχέδια των νομοσχεδίων, μόλις ολοκληρωθούν, θα δοθούν στη δημοσιότητα ως η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας. Για το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση αποτελεί καθήκον και ευθύνη η διασφάλιση προς όλους τους πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, μίας βέλτιστης παροχής υπηρεσιών φροντίδας, ως το αναφαίρετο δικαίωμά του. Οι αγκυλώσεις και η πολιτικοποίηση της υγείας είναι που οδήγησαν τον τόπο στο σημερινό αδιέξοδο. Το περιθώριο της απραξίας έχει τελειώσει. Η εποχή όπου πολίτες δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας θα κλείσει οριστικά με τις μεταρρυθμίσεις και θα ανήκει στο παρελθόν. Το ΓεΣΥ θα διασφαλίσει την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της Κύπρου, για όλη την περίοδο της ζωής, σε ένα σύστημα υγείας που καλύπτει την πρόληψη, την περίθαλψη, τη διάγνωση, το φάρμακο, τη θεραπεία, την αποκατάσταση.

Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί διότι αυτό έχει ανάγκη και ο τόπος και ο πολίτης. Δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να μένουμε αμέτοχοι. Καθήκον και υποχρέωση όλων είναι η συμβολή προς αυτόν τον σκοπό. Καθήκον και υποχρέωση όλων είναι η οικοδόμηση του τομέα της υγείας. Όχι η συνέχιση της αναβλητικότητας και των μικροπολιτικών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











305