Υπάρχουν προβλήματα στα ΤΑΕΠ, στα δημόσια νοσηλευτήρια διαπίστωσε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής


ΚΥΠΕ - Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας τέθηκαν σήμερα τα συνεχιζόμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου, με τους βουλευτές να ζητούν επιτακτικά τόσο από το κράτος, όσο και το αρμόδιο Υπουργείο να παρεμβαίνει βελτιωτικά εκεί και όπου επιβάλλεται.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωσταντίνου, ανέφερε ότι μέσα από την όλη συζήτηση και τις τοποθετήσεις το συμπέρασμα που απορρέει είναι ξεκάθαρό, ότι δηλαδή υπάρχουν προβλήματα τα οποία απασχολούν τα ΤΑΕΠ και που συμπυκνώνονται μέσα από πρακτικές και συμπεριφορές και έλλειψη συντονισμού, η οποία διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχει.
«Από την άλλη γίνονται, έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται προσπάθειες βελτίωσης, η οποία ομολογουμένως, έχει αρχίσει να υφίσταται σε σημαντικό βαθμό. Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία όμως μέσα από κατάλληλη και σωστή διαχείριση μπορούν να περιοριστούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό», ανέφερε.
Σημείωσε πως «υπάρχουν ζητήματα, που μπορούν να επιλυθούν μέσα από συνεργασία, αλλά και ανάληψη ευθύνης από πλευράς των ιδίων των συντελεστών των παρόχων υγείας».
Επίσης είπε ότι «την ίδια στιγμή διαφαίνεται και η κατάχρηση, όσον αφορά την επισκεψιμότητα, από ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν λόγο παρουσίας σε ένα ΤΑΕΠ», για να προσθέσει πως «δεν είναι τα προβλήματα τους τέτοιας έκτασης και μορφής που θα μπορούν να τύχουν της οποιασδήποτε διαχείρισης ή και των οποιωνδήποτε παροχών προς τους ίδιους και είναι εδώ που θα πρέπει και το Υπουργείο Υγείας και άλλα Τμήματα και φορείς πρέπει να ενημερώσουν επιτέλους τους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν και τα των αρμοδιοτήτων και κατά πόσο επιβάλλεται ναι ή όχι η εκεί επίσκεψή τους από τη στιγμή που δεν θα τους προσφερθεί οποιαδήποτε υπηρεσία».
Είπε, τέλος, ότι η Επιτροπή Υγείας θα παρακολουθεί την πορεία των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός των ΤΑΕΠ και την ίδια στιγμή ζητά από το κράτος και το Υπουργείο Υγείας εκεί και όπου επιβάλλεται να παρεμβαίνει βελτιωτικά, ώστε τα όποια προβλήματα να αμβλύνονται, μέχρις ότου προωθηθεί επίσημα πλέον από το κράτος η υλοποίηση των δύο μεγάλων στόχων, που είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ μέσω της αυτονόμησης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι «κοινή διαπίστωση είναι ότι δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε σε ό,τι αφορά στα σοβαρά προβλήματα, που υπάρχουν σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου», σημειώνοντας ότι «κοινά χαρακτηριστικά είναι η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό».
«Γνωρίζετε ότι οι πρώτες βοήθειες είναι η εμπροσθοφυλακή της δημόσιας υγείας. Είναι το μάχιμο τμήμα. Και γνωρίζετε, επίσης, ότι υπάρχει υψηλή επισκεψιμότητα. Άρα τα ΤΑΕΠ για να μπορούν να ανταποκριθούν χρειάζεται το κράτος αντί εξαγγελιών να στηρίξει τη δημόσια υγεία και να περάσει από τη θεωρία στην πράξη».
Σημείωσε πως «δεν μπορεί να διαιωνίζονται τα προβλήματα και δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ασθενείς να υποφέρουν», συμπληρώνοντας πως «τα προβλήματα κάθε μέρα γίνονται βουνό και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό όλα να τα παραπέμπουμε στην εφαρμογή της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ».

«Εμείς», συνέχισε, «θεωρούμε ότι επέστη ο χρόνος το κράτος να στηρίξει απλόχερα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Έχει αποτύχει η πολιτική του λιγότερου κράτους, της λιτότητας και των περικοπών».
Ανέφερε, εξάλλου, πως το κόμμα του θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να στηρίζει τη δημόσια υγεία, θα πιέζει προς την κατεύθυνση να επενδύσει το κράτος προς τη δημόσια υγεία «και όχι να πετσοκόβει τους προϋπολογισμούς, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν όρθια και να αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργούνται ενόψει αυτονόμησης και ΓεΣΥ».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα ΤΑΕΠ σε όλες τις πόλεις, ωστόσο, σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το ΤΑΕΠ της Λάρνακας.
Έκανε λόγο για ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη Λάρνακα, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν ελλείψεις σε κρεβάτια και ότι καθημερινά συναντούμε καταστάσεις τριτοκοσμικές.

Είπε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, για να θέλουν να εργάζονται εκεί, για να σημειώσει «πως δεν θέλει κανένας γιατρός πλέον να έρθει στα ΤΑΕΠ και παράλληλα αυτοί που εργάζονται αυτή τη στιγμή εκεί θέλουν να φύγουν».
Κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει το Υπουργείο Υγείας άμεσα να επέμβει και να δώσει λύσεις».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











382