Υπ. Υγείας: Καμία προσπάθεια δημιουργίας παρασκηνίου και συγκέντρωσης υπερεξουσιών


Τις χθεσινές καταγγελίες του αναπληρωτή πρόεδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου περί επιχειρούμενης διαμόρφωσης ενός νέου σκηνικού σε σχέση με τα φάρμακα, παρόμοιου με εκείνο που οδήγησε στο μεγάλο φαγοπότι της περιόδου 2003-2005, απορρίπτει με σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει πως δεν επιχειρεί τη δημιουργία οποιουδήποτε παρασκηνίου και τη συγκέντρωση υπερεξουσιών, απεναντίας, όπως σημειώνει, έχει υιοθετήσει πολιτική διαφάνειας και δημόσιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει: «Στα πλαίσια της διεξαγωγής κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και Υγείας στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής προέβη σε δηλώσεις, με τις οποίες εξήγγειλε την επικείμενη διαφοροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής, με στόχο τη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Ο Υπουργός Υγείας διατύπωσε, με ακρίβεια και σαφήνεια, τις ενέργειες που έχουν τροχοδρομηθεί και βρίσκονται προς υλοποίηση, με στόχο την πρόσβαση των ασθενών σε φθηνά φάρμακα, ως πρώτιστο μέλημα της παρούσας Κυβέρνησης, ειδικά στη χρονική αυτή περίοδο, προ της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

*Ηεισήγηση για σύναψη εμπιστευτικών συμφωνιών μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών καταγράφεται στη μελέτη που διεξήχθη από εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η πρακτική αυτή ακολουθείται από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόρροια την επίτευξη χαμηλότερων τιμών, την πρόσβαση των παρασκευαστών στις αγορές και παράλληλα την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικά φάρμακα. Η τακτική αυτή χρήζει ευρείας εφαρμογής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά για τα ακριβά και μοναδικά φάρμακα που καλύπτονται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των συμφωνιών αυτών έγκειται στη μη δημοσιοποίηση της τελικής τιμής κατακύρωσης. Ωστόσο, θα υπόκεινται στη διάθεση κυβερνητικών οργάνων για σκοπούς εποπτείας, δηλαδή στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας. Η αξιοποίηση της πρακτικής σύναψης εμπιστευτικών συμφωνιών αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για εξοικονόμηση πόρων, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από το κράτος.

Σε συνθήκες ενοποιημένης αγοράς φαρμάκων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δεν θα προβαίνουν πλέον σε αγορές και προμήθειες φαρμάκων. Οι αρμοδιότητές τους θα περιλαμβάνουν τη χάραξη στρατηγικής για τη τιμολογιακή πολιτική και τον καθορισμό του ύψους αποζημίωσης των φαρμάκων. Για το λόγο αυτό, έχουν συσταθεί πρόσφατα τα τμήματα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) και Ειδικών Συμφωνιών Εισδοχής (ΜΕΑ), τα οποία είναι επιφορτισμένα με την αξιολόγηση ακριβών φαρμακοθεραπειών για συμπερίληψη στα φάρμακα που θα αποζημιώνονται σε συνθήκες ΓεΣΥ και τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων για επιτυχείς διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η σύσταση των τμημάτων αυτών στοχεύει στην αύξηση των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς και παράλληλα στη μείωση των τιμών των φαρμάκων, με απώτερο στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας προς όλους τους πολίτες.

*Σχετικά με την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας για το έτος 2012, αυτή αποτυπώνει με ακρίβεια τα πραγματικά γεγονότα, όπως αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται πως η εν εξελίξει πειθαρχική έρευνα κατά λειτουργού των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών προέκυψε από τα αποτελέσματα σχετικής διοικητικής έρευνας, η οποία έχει ολοκληρωθεί και κατέδειξε ενδεχόμενες ευθύνες για την πρόσθετη δαπάνη ύψους €24.000.000 που επωμίστηκαν οι ασθενείς για την αγορά φαρμάκων τους στον ιδιωτικό τομέα για την τριετία 2009-2012.

*Αναφορικά με το «σκάνδαλο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για την περίοδο 2003-2005», όπως αυτό καταγράφεται στη δήλωση του κ. Σιζόπουλου, διευκρινίζεται ότι η εν λόγω υπόθεση έχει διερευνηθεί από την Αστυνομία και εκδικαστεί από το Δικαστήριο προ ετών, με αποτέλεσμα την αθώωση του λειτουργού υπό έρευνα.

*Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Υγείας δεν επιχειρεί τη δημιουργία οποιουδήποτε παρασκηνίου και τη συγκέντρωση υπερεξουσιών, απεναντίας δε, έχει υιοθετήσει πολιτική διαφάνειας και δημόσιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία αποδείχθηκε έμπρακτα, τόσο με τη δημοσιοποίηση της μελέτης των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στη Βουλή κατά την προαναφερόμενη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρείχε αναλυτική πληροφόρηση σε όλους τους παρευρισκόμενους φορείς για την επικείμενη αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων. Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως πρώτιστο στόχο του την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία διέπεται από απτά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση των οποίων εργάζεται, ακούραστα και με ζήλο, μεγάλος αριθμός λειτουργών των Υπηρεσιών του Υπουργείου. Η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας στην υλοποίηση του έργου αυτού είναι αταλάντευτη και ως εκ τούτου, το Υπουργείο θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











332