Υπ. Δικαιοσύνης προς ΠΑΣΥΝΜ: Τα μέτρα για αντιμετώπιση της βίας εναντίον των Επαγγελματιών Υγείας


Το Ygeia-News παραθέτει απαντητική επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τον ΠΑΣΥΝΜ για το θέμα της Βίας εναντίον των Επαγγελματιών Υγείας:

«Πρόεδρο Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων,

Κύριε,

Βία εναντίον των Επαγγελματιών Υγείας

Έχω οδηγίες να αναφερθώ στην επιστολή σας ημερομηνίας 30/8/2018, σχετικά με το πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσω ότι στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για την προαγωγή της ασφάλειας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η Αστυνομία έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και κατά διαστήματα λαμβάνει τα δέοντα μέτρα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

2. Συγκεκριμένα, το 2008 προσλήφθηκαν/τοποθετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια 80 Ειδικοί Αστυφύλακες, μετά από μελέτη της Αστυνομίας για την Ασφάλεια των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. Λόγω αφυπηρετήσεων και της παγοποίησης των θέσεων, σήμερα είναι τοποθετημένοι 69 Ειδικοί Αστυφύλακες και με τις επικείμενες προσλήψεις αναμένεται να συμπληρωθεί ο αριθμός των 80 μελών.

3. Το 2014 κυκλοφόρησε Μνημόνιο Καθηκόντων Ειδικών Αστυνομικών με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επίσης δόθηκαν οδηγίες και εκπαιδεύτηκαν όλα τα μέλη που υπηρετούν στα νοσηλευτήρια για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων που καταγράφονται στο Μνημόνιο.

4. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το 2016, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε όπως ορισθεί τεχνοκρατική ομάδα με σκοπό την παρακολούθηση του θέματος και την αναθεώρηση του Μνημονίου. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας για χειρισμό του θέματος, τον Οκτώβριο του 2017, ο Αρχηγός Αστυνομίας συγκάλεσε υπηρεσιακή σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε, όπως, παρά την έλλειψη προσωπικού, ο αριθμός των μελών που υπηρετούν τα δημόσια νοσηλευτήρια παραμείνει ο ίδιος και παράλληλα να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των μελών. Περαιτέρω αποφασίστηκε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και συνεχιστεί η εβδομαδιαία συνάντηση των οικείων Σταθμαρχών με τους εκπροσώπους των συνδέσμων. Περαιτέρω αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου επισκεφθεί τα δημόσια νοσηλευτήρια για αξιολόγηση των χώρων και του προσωπικού.

5. Επιπρόσθετα, έχει συσταθεί Τεχνοκρατική Επιτροπή με σκοπό την παρακολούθηση του θέματος της ασφάλειας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αναθεώρηση του Μνημονίου Καθηκόντων των Ειδικών Αστυνομικών που υπηρετούν σ' αυτά. Η Επιτροπή συνήλθε τον Νοέμβριο 2018 και, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε η θετική προσέγγιση όλων των συμμετεχόντων για την εφαρμογή του θεσμού του ιδιώτη φύλακα. Επίσης, συμφωνήθηκε όπως οι Σταθμάρχες συνεχίσουν να επισκέπτονται τα μέλη που υπηρετούν στα δημόσια νοσηλευτήρια.

6. Καταληκτικά αναφέρεται ότι η Αστυνομία αλλά και το Υπουργείο Υγείας χειρίζονται το θέμα με σοβαρότητα και προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες προς αντιμετώπιση του.

(Μάρω Βαρναβίδου) για Γενικό Διευθυντή

Κοιν.:- Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2328