Υπουργείο Υγείας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό Langya


Μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Κάποιοι ιοί της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση στον άνθρωπο, ακόμη και θάνατο.

Το Υπουργείο Υγείας με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ανίχνευση του ιού Langya στη Κίνα, ενημερώνει το κοινό τα ακόλουθα:

Ο νέος ιός στον οποίο έχει δοθεί το όνομα Langya Henipavirus (LayV), εντοπίστηκε κατά τη διερεύνηση εμπύρετων περιστατικών με πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην περιοχή της Ανατολικής Κίνας. Έχει εντοπιστεί για πρώτη φορά στις επαρχίες Shandog και Henan σε 35 άτομα κατά την περίοδο Απριλίου 2018 και Αυγούστου 2021.

Ο νέος ιός αφορά ζωονόσο (μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο) και ανήκει στο γένος Henipavirus της οικογένειας Paramyxoviridae. Κάποιοι ιοί της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση στον άνθρωπο, ακόμη και θάνατο.

Μια οροεπιδημιολογική έρευνα σε οικόσιτα ζώα ανίχνευσε οροθετικότητα σε κατσίκες (στο 2%) και σε σκύλους (στο 5%). Το ιικό RNA ανιχνεύθηκε επίσης σε είδη τρωκτικών, κυρίως σε μυγαλές Crocidura lasiura, οι οποίες πιθανόν να αποτελούν και τη φυσική δεξαμενή του ιού.

Τα κυριότερα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς που νόσησαν από τον ιό ήταν:

  • πυρετός
  • κόπωση
  • βήχας
  • ανορεξία
  • μυαλγία
  • ναυτία
  • πονοκέφαλος

Επίσης οι ασθενείς παρουσίασαν αιματολογικές διαταραχές όπως λευκοπενία, θρομβοπενία και διαταραχές στην ηπατική και τη νεφρική λειτουργία. Η πλειοψηφία των ασθενών (85%) ήταν κυρίως αγρότες και οι περισσότεροι ανέφεραν σε ερωτηματολόγιο ότι είχαν εκτεθεί σε ζώα εντός ενός μηνός από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.

Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρόλα αυτά το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να μπορέσουν οι επιστήμονες να αντιληφθούν τον ακριβή τρόπο μετάδοσης του ιού, την επιδημιολογία και τα χαρακτηριστικά της νόσου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί επίσης κανένας θάνατος από τον ιό Langya, γεγονός που ενδέχεται να υποδηλώνει σχετικά χαμηλή σοβαρότητα της νόσου.

Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον ιό. Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.

Το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ τόσο στην Ευρώπη, όσο και για όσους επισκέπτονται την Κίνα, θεωρείται πολύ χαμηλός.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ECDC στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/langya-henipavirus-under-ecdc-monitoring

Υπουργείο Υγείας

 

16 Αυγούστου 2022

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1449