Υπ. Υγείας: Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό σε χώρους εργασίας του ΟΠΑΠ


Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης για τη λειτουργία των Πρακτορείων ΟΠΑΠ

1.Ανάρτηση και αφισοκόλληση των απαραίτητων σημάνσεων στην είσοδο και στον εσωτερικό χώρο (τοίχους και πάτωμα), για ενημέρωση των πελατών σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται (π.χ. αποστάσεις μεταξύ ατόμων), κυρίως των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ορθή υγιεινή των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα.

2. Τοποθέτηση αλκοολούχων διαλυμάτων με περιεκτικότητα ˃60% αλκοόλης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙ-ΚΑ σε κάθε είσοδο του πρακτορείου. Υποχρεωτική χρήση από όλους ανεξαιρέτως, αλκοολούχου διαλύματος για την υγιεινή των χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από το πρακτορείο.

3. Ορισμός ενός ατόμου που θα είναι υπεύθυνο: να ελέγχει πόσα άτομα εισέρχονται εντός του πρακτορείου, ότι κρατούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών και αποφυγή συνωστισμού.

4. Θα επιτρέπεται η είσοδος σε πελάτες αναλόγως της χωρητικότητας του πρακτορείου και με την προϋπόθεση ότι θα τηρείται απαραίτητα η απόσταση των δυο μέτρων μεταξύ τους (ένα άτομο ανά 8 τ.μ.).

5.  Στα ταμεία των πρακτορείων θα παραδίδονται τα δελτία στους πελάτες και θα γίνεται η απαραίτητη  συναλλαγή με ένα πελάτη κάθε φορά. Δεν θα υπάρχουν δελτία σε σταντ μέσα στο πρακτορείο.

6. Η κατάθεση ή/και επικύρωση των δελτίων θα γίνεται μόνο με τη διαδικασία «take away».

7. Οι υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν το κοινό θα φορούν μάσκα και θα βρίσκονται πίσω από προστατευτικό plexiglass τζάμι, που θα καθαρίζεται καθημερινά και συχνά. Οι υπάλληλοι μετά από κάθε συναλλαγή θα πρέπει να χρησιμοποιούν αλκοολούχα διαλύματα και να εφαρμόζουν πιστά την υγιεινή των χεριών τους. Η χρήση της μάσκας θα τοποθετείται με τον σωστό τρόπο, με την έναρξη της εργασίας τους και θα απορρίπτεται σε κλειστούς κάδους, με την λήξη της εργασίας τους, κατά την έξοδο τους. Η εφαρμογή υγιεινής των χεριών πριν και μετά τη χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει και σε αλλαγή της μάσκας, σε περίπτωση που βραχεί.

8. Στο εσωτερικό των πρακτορείων δεν θα πρέπει να υπάρχουν καρέκλες.

9.   Να λαμβάνεται μέριμνα, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στον εργασιακό χώρο αναλώσιμο υλικό, όπως θερμόμετρα, απλές χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων, υγρά καθαρισμού επιφανειών.

Καθαριότητα Πρακτορείων ΟΠΑΠ

1. Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces)  όπως: πόμολα, πάγκοι, πληκτρολόγια, έπιπλα κλπ. με καθαριστικό διάλυμα.

2. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά διαλύματα.

3. Τοποθέτηση ανακοίνωσης που να δίνει οδηγίες χρήσης της τουαλέτας: κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν να τραβηχτεί το καζανάκι. Είναι σημαντικό το καθάρισμα των χεριών ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τη χρήση/καθαρισμό της τουαλέτας.

4. Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (κατά προτίμηση αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).

Σημείωση: Όσοι σχετίζονται με την καθαριότητα πρέπει να χρησιμοποιούν μιας χρήσης γάντια, μάσκα και στολή εργασίας. Μετά τη χρήση τους, τα γάντια και η μάσκα θα πρέπει να απορρίπτονται με προσοχή σε κλειστούς κάδους. Η στολή εργασίας πρέπει να πλένεται στους 60 βαθμούς μετά από κάθε χρήση. Ο συστηματικός και επαρκής αερισμός του χώρου να γίνεται με βάσει την εγκύκλιο του ΗΜΥ (Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών).

Αναλυτικές οδηγίες για αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος σε ιδιοκτήτη ή εργαζόμενο πρακτορείου ΟΠΑΠ

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί ύποπτο κρούσμα, το προσωπικό θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να ενημερώσει άμεσα την γραμμή του πολίτη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στο τηλέφωνο 1420 (24ωρη λειτουργία), καθώς και του ΠΙ του, δηλώνοντας τις πιο κάτω πληροφορίες:

1 Όνομα και επίθετο εργαζομένου

2. Χώρα προέλευσης

3.Συμπτώματα εργαζομένου

4.Διεύθυνση εργασιακού χώρου

Κατά την παρουσία του ασθενούς στον εργασιακό χώρο και μέχρι την μεταφορά του σε Ιατρικό Κέντρο, θα πρέπει:

1. Να απομονωθεί άμεσα από τους άλλους εργαζομένους.

2. Αν εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορη-γείται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.

3. Αν υπάρχει συνάδελφος του εργαζομένου, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει, πρέπει να χορηγηθεί σε αυτόν απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του εργαζομένου (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.

4. Δώστε στο υπόλοιπο προσωπικό την οδηγία να αποφεύγεται η είσοδος στο χώρο του εργαζομένου.

5. Ο χρησιμοποιημένος ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν. Η υγιεινή των χεριών πριν και μετά την χρήση επιβάλλεται.

6.Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

7.  Όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται με ψυχραιμία, με ηρεμία και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του εργαζομένου.

8.  Άμεση απομάκρυνση των υπαλλήλων και αναστολή των εργασιών του πρακτορείου στο οποίο έχει εντοπιστεί το επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρις ότου:

i.  Διενεργηθεί απολύμανση όλων των χώρων του πρακτορείου, από εγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Αρ.15, ημερομηνίας 10/04/2020, και παρατίθενται στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο Αριθμός Άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να υποβάλλεται στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

ii. Αντικατασταθεί όλο το προσωπικό με άτομα που αποδεδειγμένα είναι «ελεύθεροι» από τη νόσο COVΙD-19

iii.Όλες οι στενές επαφές του θετικού κρούσματος τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 η-μερών.

Η επαναλειτουργία του πρακτορείου θα αποφασίζεται μετά την ολοκλήρωση των πιο πάνω ενεργειών και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου, με την ολοκλήρωση των απαραίτητων  ενεργειών (εργαστηριακοί έλεγχοι, απολύμανση), θα πρέπει να αποστέλλεται γραπτή ενημέρωση προς στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, αναφέροντας όλες τις ενέργειες που έχει προβεί η επιχείρηση τόσο για την απολύμανση όσο και για την απομάκρυνση και αντικατάσταση του προσωπικού.

Νοείται ότι σε περίπτωση που οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος στο συγκεκριμένο πρακτορείο αναπτύξει συμπτώματα που παραπέμπουν στα συμπτώματα της νόσου COVID-19, τότε άμεσα θα πρέπει να ακολουθήσει τις σχετικές οδηγίες, ως αυτές έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας και παρατίθενται στην Ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html.

Γενικές οδηγίες και μέτρα προστασίας

1. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε κάποιον από το προσωπικό, τότε αυτό το άτομο πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να επικοινωνήσει με τον ΠΙ του.

2. Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με βάσει τον αναθεωρημένο κατάλογο του ΥΥ, προτρέπονται να παραμένουν στο σπίτι και να εργαστούν από εκεί.

3.Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, μύτη και στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

4. Κατά το βήξιμο ή το φτάρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με το χαρτομάντηλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

5. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’ πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψη τους στους κάδους απορριμμάτων.

6. Έλεγχος και αποφυγή συνάθροισης κατά τα διαλείμματα μεταξύ των εργαζομένων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1055