Υγειονομικές Υπηρεσίες Δήμου Λεμεσού: Συστήνουν μέτρα αντιμετώπισης των κουνουπιών


Η συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια μείωσης της εμφάνισης κουνουπιών είναι πολύ σημαντική, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λεμεσού, υποδεικνύοντας μέτρα τα οποία οι ίδιοι οι δημότες μπορούν να λάβουν, ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με το Δήμο Λεμεσού, οι πολύ ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή με τις ψηλές θερμοκρασίες, ευνοούν την εκκόλαψη κουνουπιών, τόσο σε γνωστές εστίες, στις οποίες γίνεται οργανωμένη καταπολέμηση όσο και σε νέες εστίες κυρίως εντός κατοικημένων περιοχών, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις Υπηρεσίες με σκοπό τη λήψη μέτρων.

«Ως εκ τούτου, η συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια για μείωση της οχληρίας από τα ενοχλητικά τσιμπήματα κουνουπιών είναι πολύ σημαντική, λαμβάνοντας απλά και πρακτικά μέτρα τόσο στις κατοικημένες περιοχές όσο και σε άλλους χώρους εργασίας», προστίθεται.

Συγκεκριμένα, για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού συμβουλεύουν απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των δοχείων (κουβάδων, γουρνών, ποτίστρων, ανθοδοχείων, μπουκαλιών, παλαιών ελαστικών κλπ) τα οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν νερό, ενώ δοχεία τα οποία είναι χρήσιμα, πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα, ώστε να μην συγκεντρώνουν νερό. Επίσης, δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά, με κατάλληλα καπάκια που να μην επιτρέπουν την είσοδο εντόμων.

Μεγάλης σημασίας θεωρείται εξάλλου η αντικατάσταση ή συντήρηση των κατεστραμμένων καπακιών των αποχετευτικών συστημάτων, η επιδιόρθωση ή αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή οξειδωμένων υδαταποθηκών (ντεπόζιτων), ενώ προτείνεται μέχρι και τοποθέτηση μικρών ψαριών (Gambusia affinis) ή άλλου είδους ψαριών σε μικρές δεξαμενές και σιντριβάνια ή ψεκασμός των χώρων αυτών με κατάλληλα εντομοκτόνα βιολογικής δράσης.

Συστήνεται ακόμη η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για προστασία από τα κουνούπια, όπως τοποθέτηση δικτυωτών πλεγμάτων προστασίας σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα, σωστή χρήση ενδεδειγμένων εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, χρησιμοποίηση ηλεκτρικών ή άλλου είδους κουνουπιέρων, και καθαρισμός της άγριας βλάστησης.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού, καταλήγει η ανακοίνωση, συνεχίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία επεκτείνονται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Βρετανικών Βάσεων και του Υπουργείου Υγείας σε όλη τη δυτική Λεμεσό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











932