Υγειές δέρμα και πώς να το αποκτήσετε


ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗ-ΓΙΑΛΛΟΥΡΑΚΗ*

Τα γονίδια σίγουρα παίζουν και αυτά το ρόλο τους στο πώς θα εξελιχθεί η υγεία και η εμφάνιση του δέρματός σας. Όμως, τον μεγαλύτερο ρόλο θα παίζετε εσείς, όσον αφορά την υγεία σας. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις γνώσεις που θα αποκτήσετε διαβάζοντας το πιο κάτω άρθρο και εξασφαλίστε την υγεία και τη λάμψη του δέρματός σας.

Γνωρίστε το δέρμα σας

Για να μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας πρώτα πρέπει να το γνωρίσετε. Όλες οι συμβουλές που δίνουν τόσο οι δερματολόγοι όσο και οι αισθητικοί απευθύνονται στον κάθε τύπο δέρματος, επομένως το πρώτο βήμα για την ορθή προστασία και περιποίηση του δέρματος σας είναι να το γνωρίσετε. Πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι ο τύπος δέρματος μας δεν είναι πάντοτε ο ίδιος, αλλάζει ανάλογα με την εποχή, την υγεία μας ή ακόμα και με το πέρασμα του χρόνου.

Η ταυτότητά και ο ρόλος του δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αντιστοιχεί στο 12-16% του βάρους του. Το πάχος του ποικίλλει στα διάφορα μέρη τού σώματος. Έτσι, στα βλέφαρα είναι πιο λεπτό ενώ στις παλάμες και στα πέλματα είναι πιο χοντρό. Το χρώμα του διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα και το μέρος τού σώματος. Παράγοντες που προσδιορίζουν το χρώμα είναι η περιεκτικότητα μελανίνης στο δέρμα, η αιμάτωση τού δέρματος και το πάχος της κερατίνης.

Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υπόδερμα. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πολύτιμο όργανο γιατί παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο καθώς πραγματοποιεί διάφορες λειτουργίες:

1.Αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, αφού εμποδίζει την είσοδο βλαβερών ουσιών και μικροοργανισμών στο σώμα και μειώνει την ευπάθεια σε βακτηριακές μολύνσεις. Μας προστατεύει από τις βλαπτικές επιδράσεις του περιβάλλοντος και, φυσικά, από την ηλιακή ακτινοβολία. Προστατεύει επίσης τα όργανα από μηχανικές βλάβες όπως χτυπήματα.

2.Αποτελεί το αισθητήριο της αφής, της πίεσης , του θερμού, του ψυχρού, και του πόνου.

3.Παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος με δύο μηχανισμούς: Την παραγωγή κι εξάτμιση του ιδρώτα και τη διαστολή ή συστολή των επιφανειακών αγγείων.

4.Εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από τους ιστούς, προλαμβάνοντας έτσι την αφυδάτωση.

5. Αποτελεί, μεταξύ άλλων, αισθητήριο, εκκριτικό και απεκκριτικό όργανο.

Ανακαλύψτε τον τύπο του δέρματός σας

Κάθε τύπος δέρματος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του ανάγκες. Αν, λοιπόν, δεν μάθετε τον τύπο του δικού σας δέρματος, πώς θα μάθετε να το φροντίζετε; Μελετήστε λοιπόν τα πιο κάτω χαρακτηριστικά και ανακαλύψτε τον τύπο δέρματος σας.

Τα χαρακτηριστικά των τύπων δέρματος

Κανονικό δέρμα: Το κανονικό δέρμα είναι αυτό που ακριβώς λέει το όνομα του. Είναι ισορροπημένο σε λιπαρότητα και υγρασία με αποτέλεσμα να είναι μαλακό και ευλύγιστο. Είναι το δέρμα που όλοι επιθυμούν.

Ξηρό δέρμα: Το ξηρό δέρμα έχει λεία και λεπτή επιδερμίδα. Έχει πορσελάνινη όψη και ωραία υφή. Οι πόροι του είναι ελάχιστα ορατοί έως ανύπαρκτοι. Χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία σμήγματος. Λόγω της λεπτής του επιδερμίδας δεν μπορεί να αντισταθεί εύκολα στην ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα οι ηλιακές αλλοιώσεις όπως ηλιογήρανση, δυσχρωμίες κ.ά. να είναι πιο γρήγορες και εντονότερες. Επίσης μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο εμφανίζοντας συχνά διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία στη μύτη και στα μάγουλα.

Λιπαρό δέρμα: Το λιπαρό δέρμα μπορεί να εμφανίζεται άτονο, θαμπό, γυαλιστερό και σκληρό (σμηγματόρροια), με ακανόνιστη υφή, ανοικτούς πόρους, ειδικά στη ζώνη Τ τού προσώπου, με ανοικτούς φαγέσωρες (μαυράκια) και βλατίδες. Τα χαρακτηριστικά του οφείλονται στην υπερέκκριση τού σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες που επηρεάζονται συνήθως από διάφορους παράγοντες όπως την περίοδο.

Μεικτό δέρμα: Είναι το δέρμα που συνδυάζει δύο οποιουσδήποτε τύπους στο ίδιο πρόσωπο. Συνήθως παρουσιάζεται ο λιπαρός τύπος στη ζώνη Τ με τα κανονικά ή ξηρά μάγουλα. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δέρματος, έτσι στην αγορά υπάρχουν προϊόντα ειδικά γι’ αυτόν τον τύπο.

Ώριμο δέρμα: Το δέρμα χάνει με τον χρόνο τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Το δέρμα γίνεται πιο χαλαρό. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει λεπτές γραμμές και πιο εξογκωμένα οστά. Το δέρμα γίνεται ξηρό λόγω των σμηγματογόνων αδένων οι οποίοι αδρανούν. Το δέρμα εμφανίζεται πιο λεπτό σε ορισμένες περιοχές όπως γύρω από τα μάτια με αποτέλεσμα να φαίνονται κάτω από αυτό τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία. Οι άχρηστες ουσίες απομακρύνονται πιο αργά από ότι στο νεανικό δέρμα με αποτέλεσμα να προκαλούνται φουσκώματα ειδικά κάτω από τα μάτια (σακούλες). Ακανόνιστες κηλίδες εμφανίζονται στην επιφάνεια τού δέρματος όπως μεγάλες φακίδες και χλόασμα (πανάδες).

Κανόνες για ένα υγειές δέρμα

1.Καθαρίζετε το δέρμα σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. αφαιρέσετε όλα τα προϊόντα μακιγιάζ πριν τον βραδινό ύπνο. Πάντα να χρησιμοποιείτε προϊόντα που προτείνονται από την αισθητικό σας.

2. Κάντε απολέπιση στο δέρμα σας 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Προτιμάτε αυτό να γίνεται το βράδυ. Κατά τις βραδινές ώρες του ύπνου το δέρμα μπαίνει σε «λειτουργία ανανέωσης και απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων». Κάντε πάντοτε απαλή απολέπιση ακριβώς για να αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα.

3. Ενυδατώστε το δέρμα σας. Να μην ξεπερνάτε τα 5 λεπτά στο ντους και να χρησιμοποιείτε χλιαρό και όχι καυτό νερό. Χρησιμοποιήστε κάποιο ενυδατικό αφρόλουτρο. Χρησιμοποιείτε επίσης πάντοτε ενυδατική κρέμα.

4. Να φοράτε πάντοτε αντηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

5. Πίνετε άφθονο νερό. Είναι πολύ σημαντικό για να μείνετε ενυδατωμένοι όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Επίσης προσπαθήστε να ακολουθείτε μια υγιεινή και πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή και να ασκείστε καθημερινά.

6. Πείτε «όχι» στο άγχος και το στρες. Φυσικά, αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά αν καταφέρετε να περιορίσετε το άγχος στην ζωή σας, θα δείτε «μαγικά» αποτελέσματα τόσο στην επιδερμίδα σας, όσο και στην γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

*Υπεύθυνη Κλάδου Αισθητικής

(2 χρόνια, Δίπλωμα) KESCOLLEGE




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











683