Yγεία πάνω απ’ όλα


ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΑΚΑΔΑΚΗ*

Τα τελευταία χρόνια λόγω προσωπικών προβλημάτων υγείας διαπίστωσα τις μεγάλες ελλείψεις που υπήρχαν στον δημόσιο τομέα, αλλά και την ταλαιπωρία στην οποία υποβαλλόταν μεγάλη μερίδα ασθενών που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να προσφύγει σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Οι λίστες αναμονής, οι ουρές στα νοσοκομεία με την δυσκολία στην εξυπηρέτηση του αυξημένου αριθμού επισκεπτών, οι απαγορευτικές τιμές των φαρμάκων και των εξετάσεων καθιστούν άμεση ανάγκη αλλά και απαίτηση την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας.

Το ΓεΣΥ είναι η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε στον τόπο μας στον τομέα της υγείας και προβλέπεται ότι θα απαλλάξει την κοινωνία από την μέχρι σήμερα κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και τον διαχωρισμό των πολιτών σε ασθενείς δύο ταχυτήτων. Μένοντας συνειδητά αμέτοχη στις όποιες σκόπιμες αντιπαραθέσεις στήνονται από όσους αναζητούν λύσεις εκτός ΓεΣΥ, θεωρώ ότι όσοι έχουν διάθεση και όρεξη να εργαστούν προς επίλυση των προβλημάτων και κενών του ΓεΣΥ, μπορούν και έχουν ευθύνη να συμβάλουν εποικοδομητικά στην υλοποίηση ενός σωστού και ανθρωποκεντρικού Γενικού Συστήματος Υγείας, αφήνοντας στην άκρη της όποιες αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.

Προς ενίσχυση της προσπάθειας, πέραν από τα όσα έχουν ήδη σχεδιαστεί, έχω προτείνει ως Υποψήφια Ευρωβουλευτής όπως το κράτος προσφέρει υπηρεσία υποστήριξης για τη διαδικασία εγγραφής των ασθενών μέσω των υφιστάμενων δομών, όπως για παράδειγμα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τους ασθενείς της Κύπρου. Η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά στο χώρο της υγείας και δύσκολα μπορεί να πετύχει αισθητή μείωση στις τιμές των φαρμάκων. Οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές πρέπει να γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πλέον μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη αγορά, προσφέροντας έτσι ένα επιπλέον πλεονέκτημα στους ευρωπαίους πολίτες και στους ασθενείς. Υπάρχουν φάρμακα – κυρίως σε περιπτώσεις χρόνιων και σπάνιων παθήσεων – τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς, ωστόσο οι τιμές είναι πολλές φορές απαγορευτικές. Η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό τον τομέα κρίνεται εξαιρετικά σημαντική.

Ακόμα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι βάσεις δεδομένων, οι γνώσεις και οι εμπειρίες από τον ιατρικό κόσμο όλων των κρατών μελών. Η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και παθήσεων μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προλαμβάνει δυσάρεστες εξελίξεις ή ακόμα και να σώζει ζωές. Η πληροφόρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να είναι διάχυτη.

Κάθε κράτος που σέβεται τους πολίτες του φροντίζει να αναπτύσσει συγκεκριμένες πολιτικές. Θέτοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών ως προτεραιότητα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Επειδή ακριβώς η υγεία είναι πάνω από όλα, δεν χωράνε προσωπικά συμφέροντα και υστεροβουλίες. Μαζί πρέπει να δουλέψουμε για ένα κράτος κοινωνικά ευαίσθητο που φροντίζει για την ποιότητα ζωής των πολιτών του και καταπολεμά προληπτικά οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων (ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση των υδάτων κλπ).

*Υποψήφια Ευρωβουλευτής

«Συμμαχία – Οικολόγοι»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











410