Υγεία: Από τον Αναπνευστήρα …στο Νεκροτομείο


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ*

Δε μπορώ να φανταστώ πιο αποκρουστικό τίτλο για να ξεκινήσω αυτό το άρθρο. Πριν 15 χρόνια δύο πράγματα λέγαμε ως τεχνική επιτροπή για την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Ότι το σύστημα υγείας είναι στον αναπνευστήρα, στα δε νοσοκομεία επικρατεί οργανωμένο χάος. Αυτό δεν λέγονταν στους διαδρόμους η μεταξύ μας αλλά σε επίσημες παρουσιάσεις προς την ηγεσία, από αξιόλογους καθηγητές πανεπιστημίων όπως το Χάρβαρντ.

Το 2001 ψηφίστηκε ο Νόμος του ΓεΣΥ και λίγο αργότερα ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Την ίδια εποχή περίπου κτιζόταν και το Νέο Γενικό Νοσοκομείο που θεωρείτο η ναυαρχίδα για τις μεταρρυθμίσεις, για να λειτουργήσει πάνω σε σύγχρονες βάσεις και να είναι το θεμέλιο για τη σωστή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων , με τον επερχόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τέθηκαν όλες οι βάσεις για να λειτουργήσει πάνω σε σύγχρονες προδιαγραφές, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και για να διαπιστευτεί που θα ήταν το αποκορύφωμα να πετύχεις να παρέχεις ποιοτικές υπηρεσίες. Τέθηκαν επίσης οι βάσεις για τη καταγραφή συμβάντων στα νοσοκομεία , λειτούργησε Ομάδα Ποιότητας, τέθηκαν όλες οι προδιαγραφές για τη σωστή στελέχωση και διαχείριση του.

Δυστυχώς όλα αυτά έμειναν στη μέση, διότι το Υπουργείο Υγείας που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία όλων των Νοσηλευτηρίων δεν έδωσε συνέχεια ή αδράνησε ή δε θέλησε.

Για την ετοιμασία όλων των αναγκαίων έργων υποδομής και την προώθηση του ΓΕΣΥ το Υπουργείο Υγείας προσέλαβε τους ίδιους εμπειρογνώμονες που είχε και ο ΟΑΥ. Το συμβόλαιο περιλάμβανε την ολοκλήρωση 10 θεματικών έργων και τη δημιουργία 10 θεματικών ομάδων. Το συμβόλαιο έληξε και τα τέσσερα εκατομμύρια που στοίχισε η προσπάθεια αυτή έκαναν φτερά χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό έργο.

Απεναντίας παράτυπα επεκτάθηκε το συμβόλαιο των εμπειρογνωμόνων για να εισάξουν και πρωτόκολλα στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Ποιο το αποτέλεσμα? Έγινε ένα πρωτόκολλο το οποίο παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες για τα χειρουργεία σε δημοσιογραφική διάσκεψη και τίποτε άλλο. Η παράταση του συμβολαίου για 6 μήνες στοίχισε τότε άλλο ένα εκατομμύριο λίρες.!

Τα γράφω αυτά για να αντιληφθούμε που βρίσκονται τα λάθη και δεν προχωρά τίποτε στον τομέα της υγείας. Αν υπήρχε ο μηχανισμός να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε τα πιο πάνω έργα τότε σίγουρα πολλοί που έπαιρναν τις αποφάσεις δεν θα κοιμόντουσαν ήσυχα. Γι αυτό να μου επιτρέψετε να έχω τις αμφιβολίες μου αν μπορεί να υλοποιηθεί το τετράπτυχο ΓΕΣΥ, ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΟΑΥ.

Σήμερα ο τομέας της Υγείας είναι παγιδευμένος μέσα στο τετράπτυχο, ΓΕΣΥ – Αυτονόμηση – Μεταρρυθμίσεις, ΟΑΥ. Όλα τα έργα και δράσεις που πρέπει να γίνονται στον τομέα της υγείας στέλλονται στις καλένδες για να λυθούν όταν θα λειτουργήσει το ΓΕΣΥ, γιατί το ΓεΣΥ θεωρείται ο από μηχανής Θεός που παρουσιάζεται στις αρχαίες τραγωδίες.

Το Υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη και τον πρώτο λόγο να λογοδοτήσει γιατί τόσα χρόνια δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο, παρόλον ότι ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια προς τον σκοπό αυτό. Οι μελέτες του Leeds, Harvard, Mercer, UME, WHO, LSE και δεν ξέρω πόσες άλλες, δακτυλοδείχνουν ότι το Υπουργείο Υγείας με τη σημερινή του δομή και οργάνωση δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο του που πρέπει να ετοιμάζει τη πολιτική υγείας και να την εφαρμόζει όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Μια από τις εισηγήσεις των μελετών ήταν η δημιουργία στο επίπεδο του Υπουργείου Υγείας Τμήματος Διεύθυνσης Προσωπικού. Το ίδιο προβλεπόταν να υπάρχει και στα νοσοκομεία για να επιλαμβάνεται έγκαιρα και να ικανοποιεί τις ανάγκες στα τμήματα και υπηρεσίες με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό.

Μέσα από ένα άρθρο δε μπορείς να επεκταθείς περισσότερο.

Ο άδικος χαμός του 10 χρόνου αγοριού που συγκλόνισε ολόκληρη την Κύπρο, η απρόσμενη εμπειρία να δούμε γιατρούς με χειροπέδες ενώ εκτελούσαν στην ουσία μέσα στις συνθήκες που τους είχε καθορίσει και συνηθίσει το κράτος τα καθήκοντά τους και ενώ ο κίνδυνος λάθους κάτω από τις συνθήκες που εργάζονται, αλλά και ως ανθρώπινος παράγοντας είναι μεγάλος, είναι πρωτόγνωρα για τη σημερινή μας κοινωνία.

Εύχομαι η δικαιοσύνη να εξετάσει σε βάθος και έκταση την περίπτωση αυτή και να απονέμει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεί.

*Πρώην Πρώτος Ιατρικός Λειτουργός και

Εκτελεστικός Δ/ντής ΓΝΛ.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
108