Χρ. Γιαννάκη: Πάντρεμα ιδιωτικού – δημοσίου τομέα για αποτελεσματική εφαρμογή του ΓΕΣΥ


Το 2016 υπήρξε μεγάλη αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο στάλησαν 1.800 ασθενείς με αρωγή και 11.240 για αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής για διάφορες εξετάσεις και επεμβάσεις.

Το πάντρεμα ιδιωτικού – δημοσίου τομέα είναι αναγκαίο για αποτελεσματική εφαρμογή του ΓΕΣΥ και στόχο την αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη, η οποία είπε ότι το 2016 υπήρξε μεγάλη αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο στάλησαν 1.800 ασθενείς με αρωγή και 11.240 για αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής για διάφορες εξετάσεις και επεμβάσεις.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στη Λευκωσία, η κ. Γιαννάκη τόνισε ότι από την ορθολογική διαχείριση της δημόσιας δαπάνης προέκυψαν και προκύπτουν αυξημένα οφέλη για πολύ μεγάλη γκάμα παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Συνεχίζοντας είπε ότι η εφαρμογή της πρακτικής των κουπονιών, αποτελεί πρόδρομο του ΓΕΣΥ, εξηγώντας ότι με αυτή τη διαδικασία εξοικονομούνται πόροι, ο ασθενής έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του ιατρού και του νοσηλευτηρίου και εφόσον υπάρχει διαφορά στο κόστος το καταβάλλει ο ασθενής.

Πρόσθεσε ότι για τη διαδικασία υπάρχει θετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα και ανέφερε ότι στην Κύπρο λειτουργούν 74 ιδιωτικά ιατρικά κέντρα που διαθέτουν 1.400 κλίνες.

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό για εξειδικευμένες επεμβάσεις όπως η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ανέφερε ότι τα κέντρα αυτά βρίσκονται στην Αθήνα και τη Γερμανία.

Η κ. Γιαννάκη σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ως συνεργάτες, είπε πως με εδραίωση των σχέσεων δημοσίου – ιδιωτικού τομέα μειώνεται ο φόρτος από τον δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα ενισχύεται ο ιδιωτικός.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα υγείας που θα δώσει στους Κύπριους ασθενείς αυτό που τους αξίζει.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι η υγεία και ο σεβασμός στη ζωή είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού και δευτερευόντως θέμα πολιτικής. Ως έχει η κατάσταση στον τομέα της υγείας, οι δαπάνες για τον Κύπριο ασθενή φτάνουν το 45% των εισοδημάτων του, την ώρα που ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κόστος πέραν του 15% για την υγεία είναι καταστροφικό για τον ασθενή.

Με βάση τούτο, είναι εγκληματικό το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε ΓΕΣΥ, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι το ΓΕΣΥ που προτείνεται με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, είναι αποτέλεσμα διαλόγου που διήρκεσε 25 χρόνια. Προειδοποίησε επίσης ότι “αν μπούμε στη λογική ότι υπάρχουν κενά” ουδέποτε θα εφαρμοστεί ΓΕΣΥ και θα αναλωθούμε για άλλα 30 χρόνια σε συζήτηση.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι ο στόχος όλων είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού με ένα ανθρωποκεντρικό βιώσιμο ΓΕΣΥ.

Λέγοντας ότι το 2016 λήφθηκαν ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις σε συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ετοιμάστηκαν τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓΕΣΥ, πρόσθεσε ότι αναμένεται σύντομα η ψήφιση των σχετικών νόμων από τη Βουλή και θα προχωρήσει η ετοιμασία κανονιστικού πλαισίου.

Είπε ότι στον προϋπολογισμό του 2017 έχει περιληφθεί κονδύλι για την αύξηση του ποσοστού κωδικοποίησης και ανέφερε ότι προωθείται και το σύστημα πληροφορικής.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε ότι η διενεργηθείσα αναλογιστική μελέτη (2016 -2025), έγινε κατά τον τρόπο που καθόρισε η Τρόικα και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Καταλήγοντας είπε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα βιώσιμο και λειτουργικό ΓΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου κάνοντας λόγο για πολύτιμη συνεργασία ιδιωτικού – δημοσίου τομέα για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΓΕΣΥ, είπε πως πρέπει να ενισχυθεί και αναπτυχθεί ο τουριστικός τουρισμός που θα καταστεί την Κύπρο κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Ο κ. Αγαθαγγέλου εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν γίνει ορθολογική αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων το ΓΕΣΥ δεν θα είναι βιώσιμο. Είπε πως ο σχεδιασμός των κουπονιών πρέπει να βελτιωθεί.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ εξέφρασε τη διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου για το γεγονός ότι ο Σύλλογος δεν προσκλήθηκε ούτε στις συσκέψεις στο Προεδρικό, ούτε κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας να καταθέσεις τις εισηγήσεις του, όπως αυτές προέκυψαν από μελέτη που διενήργησε.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μάρκος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι η αρνητική ψυχολογία που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση επέφερε πλήγματα στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προσθέτοντας ότι η διοχέτευση ασθενών ασθενών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα έδωσε αναπνοή στον ιδιωτικό τομέα.

Δηλώνοντας ότι ο Σύνδεσμος είναι ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, είπε πως πρέπει να προηγηθεί η αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και απηύθυνε θερμή παράκληση να βρεθεί η χρυσή τομή στα εργασιακά θέματα.

Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε στη συνέχεια ότι για τον Σύνδεσμος η απάντηση στο ερώτημα μονοασφαλιστικό ή πολυασφαλιστικό ΓΕΣΥ, η απάντηση είναι πολυασφαλιστικό. Η πολιτεία κατέληξε στην απόφαση της ανέφερε, προσθέτοντας ότι φτάνει να μην αδικηθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ακόμα ότι πρέπει να βρεθούν κονδύλια για να πιστοποιηθούν τα κυπριακά νοσηλευτήρια ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός.

Αφού ανέφερε ότι το 40% των εσόδων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων προέρχονται από ιδιωτικές ασφάλειες, είπε πως ο στόχος είναι η εφαρμογή ενός βιώσιμου ΓΕΣΥ το οποίο θα παρέχει υψηλού βαθμού νοσηλεία και παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης είπε πως για την ΟΕΒ είναι μείζονος σημασίας ο τομέας της υγείας και πρόσθεσε ότι η ΟΕΒ υποστηρίζει ξεκάθαρα την εφαρμογή του ΓΕΣΥ καθώς θα αποτελέσει αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Αναφέροντας ότι της εφαρμογής του ΓΕΣΥ πρέπει να προηγηθεί η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, επειδή όπως ανέφερε αν τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά το ΓΕΣΥ θα καταρρεύσει.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή η ΟΕΒ δεν προκλήθηκε να εκφράσει τις θέσεις και απόψεις της κατά τη διαμόρφωση των νομοσχεδίων, προσθέτοντας ότι εμείς που καλούμαστε να πληρώσουμε το κόστος δεν προσκληθήκαμε να εκφράσουμε απόψεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











744