Χάρης Χαριλάου: Το ΓεΣΥ να μην πλήξει τα κλινικά εργαστήρια


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Σε εκκρεμότητα το κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων, αρχίζει διαβούλευση με τον ΟΑΥ

*Κάθοδος μεγάλων οργανισμών στον τόπο μας που αγοράζουν κλινικά εργαστήρια και εισάγουν νέες προσεγγίσεις

Ο Χάρης Χαριλάου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ygeia-News αναφέρεται στην προωθούμενη υλοποίηση του ΓεΣΥ και εστιάζει την προσοχή του στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις εργασίες του κλάδου αν δεν διασφαλιστούν συγκεκριμένα ζητήματα.

Αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου

ΕΡ: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κλινικών εργαστηρίων;

ΑΠ: Στην Κύπρο λειτουργούν 150 κλινικά εργαστήρια η λειτουργία των οποίων διέπεται από τη νομοθεσία περί εγγραφής και λειτουργίας κλινικών εργαστηρίων του 1988. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διευθυντές των κλινικών εργαστηρίων είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου. Ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της απόφασης για εισαγωγή του ΓεΣΥ.

ΕΡ: Δηλαδή ανησυχείτε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα των επαγγελματιών κλινικών εργαστηρίων;

ΑΠ: Θέλω να είμαι σαφής, οι επιστήμονες των κλινικών εργαστηρίων δεν διαφωνούμε με την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Σημασία όμως, έχει το περιεχόμενό του.

Η θέση μας όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ συνοψίζεται στη διασφάλιση των εξής τριών βασικών παραμέτρων: στην ανάγκη να υιοθετηθεί τέτοιο σύστημα που να είναι λειτουργικό, να διασφαλίζει κατά τρόπο ουσιαστικό την ελεύθερη επιλογή όλων των παρόχων υγείας, μεταξύ αυτών και του κλινικού εργαστηρίου, και να λειτουργούν μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας ώστε ο ασθενής να λαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες.

Για τους διευθυντές κλινικών εργαστηρίων είναι ζήτημα μείζονος σημασίας η διασφάλιση των τριών προαναφερθεισών παραμέτρων. Σήμερα ο ασθενής όταν απευθύνεται σε κλινικά εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα τα κριτήρια του είναι οι υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες και η συνολική ποιοτική εξυπηρέτηση που θα λάβει. Επίσης, μεγάλης σημασίας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του διευθυντή και του ασθενούς που κτίζεται με τα χρόνια.

Αύριο όταν ο εξωτερικός ασθενής θα πηγαίνει στα κρατικά νοσηλευτήρια, όπου θα τυγχάνει δωρεάν περίθαλψης, με προβληματίζει πώς το σύστημα θα διασφαλίζει την ελεύθερη επιλογή εργαστηρίου και άλλων εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων, ποιοι μηχανισμοί θα περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μήπως βρεθούμε σε δυσμενή κατάσταση ως επιστήμονες.

Η διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής εργαστηρίου από μέρους του ασθενούς θα διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των εργαστηρίων μας. Διαφορετικά, τότε είναι βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί η δραστηριότητά τους.

ΕΡ: Ποια άλλα θέματα σε σχέση με το ΓεΣΥ σας ανησυχούν;

ΑΠ: Ένα άλλο ζήτημα που μας προβληματίζει αφορά στο ζήτημα του κόστους, που ακόμη δεν το αγγίξαμε επί της ουσίας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας κάλεσε τον Σύνδεσμό μας πριν μερικά χρόνια σε μια ενημερωτική συνάντηση και έκτοτε καμία διαβούλευση δεν υπήρξε. Μόλις τώρα, στις 25 Οκτωβρίου, κληθήκαμε για διαβούλευση. Προσδοκούμε ότι η διαβούλευση με τον Οργανισμό θα είναι παραγωγική και επί της ουσίας.

Αγόρασαν εργαστήρια

ΕΡ: Πώς διαμορφώνεται η αγορά και ο ανταγωνισμός ενόψει και της εισαγωγής του ΓεΣΥ;

ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την κάθοδο στον τόπο μας δύο μεγάλων εργαστηριακών οργανισμών, ενός από την Ελλάδα και του δεύτερου από τη Γερμανία. Ίσως ακολουθήσουν και άλλοι. Αυτοί οι δύο οργανισμοί ήδη αγόρασαν εργαστήρια, έχουν δημιουργήσει τη βάση τους και εξαπλώνονται σταδιακά και πιστεύω ότι πλέον εισερχόμαστε στην εργοστασιακή παροχή κλινικο-εργαστηριακών υπηρεσιών.

Επί τούτου θα σας αναφέρω ότι με την κάθοδό τους εισάγονται νέες προσεγγίσεις εργασίας και εννοώ εκπτωτικές προσφορές και ηλεκτρονικές διαφημίσεις. Ο καθένας ό,τι θέλει κάνει και γράφει στα φυλλάδιά του. Ο ασθενής είναι έρμαιο σε αυτά τα νέα δεδομένα σε και εύλογα τίθεται το ερώτημα, σε ποιο βαθμό αυτά είναι όπως διαφημίζονται και τι είδους υπηρεσίες και έναντι ποιου κόστους θα λαμβάνει ο ασθενής.

Η φιλοσοφία του σούπερμαρκετ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον τομέα τη δημόσιας υγείας. Και το Υπουργείο Υγείας θεωρούμε ότι πρέπει να εξετάσει τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται.

Θα πρέπει, λοιπόν, να εφαρμοστεί ένα σύστημα υγείας που να διασφαλίζει και τον πάροχο και τον λήπτη και να σέβεται την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών.

Καταληκτικά, επαναλαμβάνω ότι οι διευθυντές κλινικών εργαστηρίων είμαστε υπέρ του ΓεΣΥ που θα στέκει σε γερά θεμέλια.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2043