Τρία σημεία βελτίωσης των Κανονισμών εγγραφής εγείρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου


Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στους εμπλεκομένους φορείς, ενόψει της επανεξέτασης την προσεχή Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, των Κανονισμών Εγγραφής Ψυχολόγων.

Την προσδοκία όπως την Πέμπτη υπάρξει κατάληξη επί του θέματος εξέφρασε, μιλώντας στο ygeia-news, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου Παναγιώτης Σταυρινίδης. «Έγινε μια χρήσιμη διαβούλευση όλο αυτό το διάστημα. Καταλήξαμε ως Σύνδεσμος σε τρία σημεία, που θεωρούμε πως μπορούν να βελτιώσουν τους Κανονισμούς. Εμείς είμαστε δεσμευμένοι στις ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας», τόνισε ο κ. Σταυρινίδης. «Τα σημεία που εγείρουμε», συνέχισε, «κινούνται προς δημιουργική κατεύθυνση και δεν έχουμε στόχο να υποσκάψουμε τους Κανονισμούς, όπως λανθασμένα στο παρελθόν ίσως δόθηκε η εντύπωση. Αντιθέτως, θέλουμε να υπάρξει κατάληξη την Πέμπτη, γιατί χρειάζεται Κανονισμούς το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστεί δυνατή η εξεύρεση κοινής γλώσσας και να υπάρξει οριστική κατάληξη, της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής την Πέμπτη, θα προηγηθεί την Τετάρτη συνάντηση του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου με το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων.

Τα τρία σημεία

Όπως πληροφορείται το ygeia-news, τα τρία σημεία που εγείρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου προς βελτίωση, όπως υποστηρίζει, των Κανονισμών Εγγραφής Ψυχολόγων, αφορούν:

Πρώτο: Στην υιοθέτηση, μέσα από τους Κανονισμούς, κοινού Κώδικα Δεοντολογίας από το ΣΕΨ, αντί να γίνεται παραπομπή στους Κώδικες Δεοντολογίες των δύο Συνδέσμων(Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου και Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχολόγων). Κάτι που θα λειτουργούσε ενοποιητικά και θα βοηθούσε και το ΣΕΨ στο να κρίνει τις δεοντολογικές και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές.

Δεύτερο: Στην εξεύρεση ηπιότερης φόρμουλας σε σχέση με την απευθείας διαγραφή όσων αδυνατούν να καταβάλλουν το ετήσιο τέλος ανανέωσης της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος. Ο Σύνδεσμος, θεωρεί ως εξοντωτικό να γίνεται απευθείας διαγραφή, αφού, όπως επισημαίνει, υπάρχουν ψυχολόγοι που για διάφορους λόγους δεν τα βγάζουν πέρα και αδυνατούν να τακτοποιούν την οικονομική τους αυτή υποχρέωση. Συναφώς, θεωρεί πως μπορεί να βρεθεί μια πιο ήπια φόρμουλα που να παραπέμπει σε προειδοποίηση και να καθιστά ύστατο μέτρο τη διαγραφή.

Το τρίτο σημείο που εγείρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου και το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, αφορά στις ώρες πρακτικής εξάσκησης ανά εβδομάδα ή ανά μήνα, που μπορεί να καταθέσει ο κάθε εποπτευόμενος για αναγνώριση.

Στη συνεδρία

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ίδιου Υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων, του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων (ΠΑΣΥΨΥ), του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου και εκπρόσωποι αποφοίτων και τελειοφοίτων του Μεταπτυχιακού Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1484