Το υπόμνημα της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας για την στελέχωση με μαίες


Το υπόμνημα της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας κατέθεσε ο πρόεδρος Δρ Μάριος Λιασίδης, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής που συνήλθε εκτάκτως τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016. Θέμα της έκτακτης συνεδρίας η περαιτέρω παράταση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την στελέχωση των ιδιωτικών μαιευτικών-γυναικολογικών κλινικών.

Η Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που ακολουθεί πιο κάτω, ότι η ενδεχόμενη εφαρμογή της νομοθεσίας από τον Ιανουάριο 2017, θα σημαίνει την άμεση απόλυση ντόπιου προσωπικού, κάτω από τις οικονομικές συνθήκες του τόπου μας, που όλοι βιώνουμε και μάλιστα μέσα στις γιορτινές μέρες. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι η σχετική νομοθεσία είναι αντισυνταγματική, αφού όπως εξηγεί, διέπει την λειτουργία μόνο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και όχι των αντίστοιχων νοσηλευτηρίων του δημοσίου, ενώ για την αδειοδότηση μιας μαιευτικής μονάδας δεν απαιτείται η παρουσία μαιευτήρων γυναικολόγων αλλά μόνον μαιών – μαιευτών, υποβαθμίζοντας τη θέση των συναδέλφων μαιευτήρων γυναικολόγων.

Το υπόμνημα

«Όσον αφορά τις θέσεις της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας πάνω στο υπό συζήτηση θέμα, δηλαδή στην αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας, που αφορά στη στελέχωση των μαιευτικών μονάδων με μαίες και μαιευτές, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Θέλουμε να δηλώσουμε απερίφραστα ότι εμείς οι μαιευτήρες γυναικολόγοι κατά την διενέργεια ενός τοκετού, προτιμούμε να έχουμε την βοήθεια μιας μαίας και μάλιστα έμπειρης, παρά μιας νοσηλεύτριας, που δεν έχει πείρα του μαιευτηρίου, λαμβανομένου υπόψη ότι στον ιδιωτικό τομέα οι επίτοκες απαιτούν τον τοκετό του παιδιού τους να τον διεκπαιραιώνει ο μαιευτήρας γυναικολόγος που έχουν προ πολλού επιλέξει.

2.Από το 2010 που ψηφίστηκε η νομοθεσία αυτή αποταθήκαμε με επιστολές μας στα Πανεπιστήμια της χώρας μας με την προτροπή να δημιουργήσουν τμήματα μαιευτικής ή τουλάχιστο τμήματα μετεκπαίδευσης νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε μαίες και μαιευτές. Πράγματι λειτούργησαν τέτοια τμήματα τόσο στο ΤΕΠΑΚ όσο και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Αυτά όμως είναι ολιγομελή των 25-35 ατόμων σε κάθε Πανεπιστήμιο με το μεγάλο μειονέκτημα ότι η μετεκπαίδευση αυτή διαρκεί 18 μήνες, έχοντας τον χαρακτήρα της ταχύρυθμης εκπαίδευσης, με όλες τις συνέπειες.

Στο διάστημα των 18 μηνών οι μετεκπαιδευόμενοι θα πρέπει να κάνουν 40 τοκετούς, υπό επιτήρηση, που λόγω της υπογεννητικότητας αυτόν τον αριθμό τον εξασφαλίζουν με δυσκολία ή με παράταση των χρόνων σπουδών τους.

Έτσι εξηγείτε το φαινόμενο ότι οι φοιτητές που αποφοίτησαν τον Φεβρουάριο του 2016 από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, μόλις τώρα ενεγράφησαν στους επίσημους καταλόγους του Υπουργείου Υγείας σαν μαίες και μαιευτές.

3. Θα παρακαλούσαμε το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας να υπολογίσει και να μας ενημερώσει ποιες είναι οι σημερινές ανάγκες σε μαίες και μαιευτές, προκειμένου να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία, αλλά αφού συνυπολογιστούν και οι ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων, γιατί είναι σε όλους γνωστό ότι κάποιες μαίες έχουν ήδη αφυπηρετήσει από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Με βάση κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες που έχουμε αναμένεται να προκηρυχτούν διορισμοί μαιών και μαιευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια, μέσα στο 2017.

4. Η ικανοποίηση των όρων της νομοθεσίας μπορεί να γίνει μόνο με την εισαγωγή μαιών-μαιευτών από το εξωτερικό, που συνεπάγεται βέβαια στην άμεση απόλυση ντόπιου προσωπικού, κάτω από τις οικονομικές συνθήκες του τόπου μας, που όλοι βιώνουμε και μάλιστα μέσα στις γιορτινές μέρες.

5. Κατά συνέπεια θα παρακαλούσαμε το Υπουργείο Υγείας να μας δηλώσει πόσες μαιευτικές μονάδες υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και πόσες απ’ αυτές θα πρέπει να κλείσουν άμεσα αν εφαρμοστεί στο τέλος Δεκεμβρίου η σχετική νομοθεσία . Με βάση δικούς μας υπολογισμούς θα περάσουν άμεσα στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι, λαμβανομένου υπόψη και του ευρύτερου προσωπικού, που απασχολείται στις μαιευτικές μονάδες.

6. Το επόμενο θέμα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι η συνταγματικότητα της σχετικής νομοθεσίας, κάτι που εσείς σαν νομοθετική εξουσία είστε οι κατεξοχήν αρμόδιοι να εξετάσετε και να αποφανθείτε, με τους δικούς σας νομικούς συμβούλους.

Η νομική συμβουλή που εμείς πήραμε βρίσκει τον νόμο αντισυνταγματικό, καταρχήν σε δύο σημεία:

α) Η νομοθεσία αυτή διέπει την λειτουργία μόνο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και όχι των αντίστοιχων νοσηλευτηρίων του δημοσίου.

β) Για την αδειοδότηση μιας μαιευτικής μονάδας δεν απαιτείται η παρουσία μαιευτήρων γυναικολόγων αλλά μόνον μαιών – μαιευτών, έτσι ώστε με την νομοθεσία αυτήν να υποβαθμίζεται η θέση των συναδέλφων μαιευτήρων γυναικολόγων, που έχουν πολλαπλάσιο χρόνο εκπαίδευσης με πιο εξειδικευμένες σπουδές, που τους εξασφαλίζουν πολλαπλάσια πείρα, σε σύγκριση με την ταχύρυθμη δεκαοκτάμηνη μετεκπαίδευση των νοσηλευτών- νοσηλευτριών.

Για να αντιληφθούμε όλοι την σοβαρότητα των ανωτέρω, με βάση την γενικότερη νομοθεσία του κράτους μας, επιτρέπεται η διεκπεραίωση τοκετού κατοίκον από μια μαία, που σε τελική ανάλυση μπορεί να τεκμηριώσει την διεκπεραίωση 40 τοκετών, υπό επιτήρηση, κατά την διάρκεια της δεκαοκτάμηνης ταχύρυθμης εκπαίδευσης της, ενώ αν δεν ανασταλή και τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία θα απαγορεύεται η διεκπεραίωση τοκετού από έναν μαιευτήρα γυναικολόγο, με χιλιάδες τοκετούς στο ενεργητικό του, σε αδειοδοτημένη μαιευτική μονάδα, με ετοιμότητα παροχής υποστήριξης σε μητέρα και νεογνό, αν τύχει και δεν είναι σε υπηρεσία μια μαία. Σήμερα οι πιο πολλές μαιευτικές μονάδες υπολειτουργούν, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, επιχορηγούμενες από άλλα τμήματα των κλινικών, αφενός λόγω της υπογεννητικότητας, που χαρακτηρίζει τον λαό μας και αφετέρου λόγω της στροφής των εγκύων στα δημόσια νοσηλευτήρια, μετά την μεγάλη οικονομική ύφεση στη χώρας μας.

7.Παρακαλούμε να μας απαλλάξετε από την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα.

8. Τέλος συμφωνούμε με την πρόταση του ΠΙΣ, για να ανασταλεί η εφαρμογή της νομοθεσίας μέχρι το 2020, για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για επαναξιολόγηση της σχετικής νομοθεσία στο ενδιάμεσο διάστημα, ώστε να είναι άμεμπτη από κάθε πλευράς».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











393