Το κάπνισμα απειλεί και την ανάπτυξη σύμφωνα με τον ΠΟΥ


ΓΕΝΕΥΗ-Στις απειλές που θέτει η βιομηχανία καπνού στην αειφόρο ανάπτυξη όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της οικονομικής ευημερίας των πολιτών τους, επικεντρώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, όπως έχει καθιερωθεί η 31η Μαΐου.

Με το σύνθημα «Καπνός - απειλή για την ανάπτυξη» (Tobacco – a threat to development) η φετινή εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στοχεύει στο να προτείνει μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών για την προώθηση της υγείας και της ανάπτυξης και για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίση του καπνού, σημειώνει σε μήνυμά του, που μεταδίδεται από το ΓΤΠ, ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

«Το κάπνισμα θεωρείται παγκόσμια επιδημία και είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη υγεία του ατόμου. Καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά, αντίθετα, εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος συνιστά ο Π.Ο.Υ., αφού οι έρευνες του έδειξαν ότι περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη χρήση καπνού κάθε χρόνο, αριθμός που προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ετησίως έως το 2030» τονίζει ο Επίτροπος.

Επισημαίνει ότι οι δράσεις για την πρόληψη του καπνίσματος θα πρέπει να στρέφονται και στην εκπαιδευτική διαδικασία με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεγάλης έκτασης προγραμμάτων παρέμβασης στα σχολεία.

Παράλληλα, προσθέτει, με τα συνεχή προγράμματα αγωγής υγείας και τις ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία, που προωθούν τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού με σκοπό να ενημερώνονται οι νέοι για τους κινδύνους του καπνίσματος και να αποθαρρύνονται συνειδητά από το να γίνουν καπνιστές, η καλλιέργεια του εθελοντισμού και της ιδιότητας του ενεργού πολίτη στα σχολεία ως στάση ζωής καθώς και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και αποτροπή από εξαρτησιογόνες ουσίες, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











308