Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου στο δίκτυο BESTPRAC


Η 10η κοινή συνάντηση των τριών ομάδων εργασίας του BESTPRAC διεξήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου στη Σερβία, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2018. Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης με την κα. Άντρη Χαραλάμπους και την κα. Έλενα Ιωαννίδου, του Γραφείου Έρευνας του ΙΝΓΚ.

Το BESTPRAC είναι ένα δίκτυο COST που συγκεντρώνει άτομα που εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία εκτελούν διαφορετικά καθήκοντα για τη στήριξη ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Από το 2014, το δίκτυο λειτουργεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών, ανταλλαγής και ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας επικεντρώθηκαν στη διάλεξη με θέμα το GDPR και τη Διαχείριση Δεδομένων. Η διάλεξη βιντεογραφήθηκε και είναι διαθέσιμη:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL8E6zFT5ZI7EFEE0cWTm85scRM0zticwz

Επίσης διεξήχθηκαν δύο κοινές διαλέξεις/παρουσιάσεις, οι οποίες ασχολούνται με τη βιωσιμότητα του δικτύου καθώς και με το Πλαίσιο Προσωπικού Υποστήριξης της Έρευνας (BESTPRAC) που αναπτύχθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο.

Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν χωριστά σε τρεις ομάδες εργασίας: Διοίκηση, Οικονομικά, και Νομικά, με βάση την προτίμηση τους.

Η κα. Άντρη Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρος του Δικτύου, Μέλος του Διαχειριστικής Επιτροπής, και κάτοχος (Grant Holder) του TN1302 COST BESTPRAC, συμμετείχε στις εργασίες της Ομάδας Εργασίας 1 (Διοίκηση). Η ομάδα διοργάνωσε σύνοδο ομότιμης σύμπραξης για την επίλυση προβλημάτων, ακολουθούμενη από παρουσιάσεις ευκαιριών χρηματοδότησης της έρευνας πέραν του προγράμματος πλαισίου «Ορίζοντας 2020» (Erasmus +, EIC, Νορβηγία ΕΟΧ, NIH) και μια σειρά παρουσιάσεων με σκοπό την προετοιμασία για το επόμενο πρόγραμμα-πλαίσιο. Η κα. Χαραλάμπους παρουσίασε μια σύντομη επισκόπηση του τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στο BESTPRAC καθώς και τα σχέδια και στόχους για το μέλλον.

Η κα. Έλενα Ιωαννίδου συμμετείχε στις εργασίες της Ομάδας Εργασίας 2 (Οικονομικά), με σχετική παρουσίαση στα θέματα προσωπικού. Η ομάδα εργάστηκε για ενημέρωση του δημοσιονομικού οδηγού και καλών πρακτικών - ενός εγγράφου το οποίο θα διατίθεται στην ιστοσελίδα BESTPRAC και θα είναι χρήσιμο σε όσους προετοιμάζουν ή διαχειρίζονται σχέδια H2020. Η συνεδρία αφορούσε την αναθεώρηση των Συχνών Ερωτήσεων του BESTPRAC σχετικά με τη Συμφωνία Χορήγησης Υποδείγματος / Συμφωνίας Κοινοπραξίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», η οποία θα δημοσιευθεί επίσης στην ιστοσελίδα του BESTPRAC.

Η τεράστια επιτυχία του BESTPRAC έχει προσφέρει σε πολλούς διοικητικούς λειτουργούς και διευθυντές της έρευνας την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για καλύτερη απόδοση στο επάγγελμά τους. Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει την τεράστια επιτυχία αλλά και την τεράστια προστιθέμενη αξία για την ερευνητική κοινότητα με αποτέλεσμα να το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο πετυχημένα προγράμματα και να συνεχίζει την στήριξη (τόσο οικονομικά όσο και έμπρακτα) αυτού.

Η δράση αποτελείται από άτομα από το διοικητικό, οικονομικό και νομικό προσωπικό πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων (ακαδημαϊκά, μη ακαδημαϊκά, δημόσια, ιδιωτικά) που εργάζονται σε ερευνητικά έργα, με ιδιαίτερη έμφαση στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η ανταλλαγή γνώσεων αποτελεί τη βάση αυτής της δράσης COST, κάτι το οποίο ενθαρρύνεται από τις ομάδες εργασίας του, τις Σχολές Εκπαίδευσης (Training Schools) που οργανώνονται, καθώς επίσης και τις βραχυπρόθεσμες επιστημονικές αποστολές (STSMS), προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες που προέρχονται από τις χώρες που είναι και ο κύριος στόχος της δράσης, τις λεγόμενες Inclusiveness Countries.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BESTPRAC μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.bestprac.eu.

Γραφείο Έρευνας
Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











385