Το εμβόλιο της γρίπης σώζει ζωές! Εσύ το χρειάζεσαι;


ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΦΟΙΤΙΔΟΥ*

Η γρίπη είναι ίωση του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από τους ιούς Influenza Α, Β και Γ. Ο ιός Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις ενώ ο Γ είναι ο πιο ήπιος. Κάθε χρόνο μολύνονται εκατομμύρια άνθρωποι από την γρίπη, εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και δεκάδες χιλιάδες πεθαίνουν.

Συμπτώματα

Η γρίπη εκδηλώνεται με ξαφνικό ψηλό πυρετό, εφίδρωση, μυαλγία, πονοκέφαλο, έλλειψη όρεξης και έντονη κούραση. Ενίοτε παρουσιάζεται πονόλαιμος και συμφόρηση της μύτης. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μία βδομάδα ή περισσότερο.

Επιπλοκές

Σε μερικές περιπτώσεις η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως βρογχίτιδα και ιογενή πνευμονία. Υπάρχει επίσης κίνδυνος μικροβιακής λοίμωξης, κυρίως με πνευμονιόκοκκο ή σταφυλόκοκκο. Τα πιο πάνω μπορούν να οδηγήσουν σε πνευμονική ανεπάρκεια ή ακόμα και σε θάνατο. Η γρίπη επίσης οδηγεί σε εξάρσεις/κρίσεις χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων, όπως το άσθμα, τη χρόνια πνευμονική ανεπάρκεια (ΧΑΠ) και την ίνωση των πνευμόνων.

Τον ψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών έχουν οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, π.χ. άσθμα, χρόνια πνευμονική ανεπάρκεια, καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με διαβήτη ή με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και νηπίων.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία είναι συμπωματική, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Συστήνεται ξεκούραση και ενυδάτωση. Μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία κατά του ιού Α, η οποία πρέπει να δοθεί μέσα σε περιθώριο 48 ωρών για να είναι αποτελεσματική.

Εμβολιασμός

Το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς (συνήθως τους Α και Β) και δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό μετά από 2 βδομάδες. Ο εμβολιασμός δεν προσφέρει 100% προστασία. Εάν όμως κάποιος που έχει εμβολιαστεί προσβληθεί από γρίπη, αυτή είναι συνήθως πιο ήπια, με λιγότερες επιπλοκές.

Κάθε χρόνο, παρασκευάζονται νέα εμβόλια βάση των ιών που προκάλεσαν γρίπη τον περασμένο χειμώνα και βάση έρευνας για τους πιο πιθανούς ιούς της επόμενης περιόδου. Το εμβόλιο παρέχει προστασία μόνο έναντι των στελεχών του ιού που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός συστήνεται σε όλους, κάθε χρόνο κατά τον μήνα Οκτώβριο. Υπάρχουν όμως ορισμένες ομάδες ατόμων στις οποίες ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός.

Κατηγορίες ατόμων που πρέπει να εμβολιάζονται

- Ενήλικες ≥ 65 ετών

- Παιδιά από 6 μηνών μέχρι 5 ετών

- Έγκυες γυναίκες

- Άτομα που ζουν σε ιδρύματα

- Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιοαγγειακά, νεφρικά, ηπατικά, διαβήτη κ.ά.

- Άτομα σε ανοσοκαταστολή, όπως ασθενείς με χρόνια θεραπεία κορτιζόνης ή άλλων φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα με AIDS, κ.ά.

- Άτομα που εάν νοσήσουν, μπορούν με μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες, όπως ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό

Αντενδείξεις

- Προηγούμενη αλλεργία στο εμβόλιο της γρίπης

- Σοβαρή αλλεργία στο αυγό ή σε άλλα συστατικά του εμβολίου (το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά από συμβουλή γιατρού και όταν υπάρχει εξοπλισμός για αντιμετώπιση πιθανής αλλεργίας)

- Παιδιά κάτω των 6 μηνών

- Άτομα με ιστορικό νόσου Guillain-Barre

Όταν υπάρχει νόσος με πυρετό, ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

- Τοπικός ερεθισμός στο δέρμα

-΄Ηπιος πυρετός

- Ήπια μυαλγία

*Πνευμονολόγος/Παθολόγος

Αρεταίειο Νοσοκομείο

22020715, 99335040




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











416