Το αντιεμβολιαστικό κίνημα και οι συνέπειές του


Γ. Ιωσηφίδη: «Είναι χρέος των επιστημόνων υγείας, να πληροφορούν με ακρίβεια και ειλικρίνεια τους γονείς και να τους παραθέτουν όλους τους πιθανούς κινδύνους, που διατρέχει το παιδί τους, αλλά και τα άτομα του περιβάλλοντός τους, εάν αυτό δεν εμβολιαστεί»

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή, από τη μέρα που δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που άνθησε στις αρχές του 21ου αιώνα, επιχειρεί μέσα από την εργασία της η Γιώτα Ιωσηφίδη.

Η 27χρονη Γιώτα, φοιτήτρια στο τελευταίο έτος στο Τμήμα Βρεφονηπιακής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick, αναφέρει μεταξύ άλλων στην έρευνά της, ότι το Αντιεμβολιαστικό Κίνημα μεγαλώνει διαρκώς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανεμβολίαστων ατόμων να αυξάνεται κατακόρυφα και τα μεταδοτικά νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί να επανεμφανίζονται.

Ακολουθεί περίληψη των κυριότερων σημείων της εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Βρεφοκομία 3, που σκοπό είχε οι φοιτήτριες να αποκτήσουν βασικές γνώσεις νεογνολογίας και παιδιατρικής. Το εν λόγω μάθημα διδάσκει η παιδίατρος Δρ Ηλιάνα Αθηνοδώρου.

«Το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ο φόβος του ανθρώπου απέναντι στα εμβόλια μετρά περισσότερα από 200 χρόνια, όταν δηλαδή πραγματοποιήθηκε το πρώτο εμβόλιο στον άνθρωπο. Σήμερα, χάρη στη διαβόητη εργασία του γαστρεντερολόγου Andrew Wakefield, που δημοσιεύθηκε το 1998, αυξήθηκαν ραγδαία οι άνθρωποι που θεωρούν ότι τα εμβόλια είναι επιβλαβή στην υγεία.

Σε αυτήν την εργασία ο Wakefield επιχείρησε να συνδέσει το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) με τον αυτισμό, η οποία έγινε η αιτία πυροδότησης αντιδράσεων των New- Age αντιεμβολιαστών. Μετά από τη «βόμβα» του Wakefield, πραγματοποιήθηκαν ενδελεχείς έρευνες που απέδειξαν πως τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο γιατρός στην εργασία του ήταν ψεύτικα, γεγονός που οδήγησε στην αφαίρεση της ιατρικής του άδειας.

Αν και πραγματοποιήθηκε μια τεράστια μελέτη, με δείγμα από είκοσι εκατομμύρια παιδιά, που διέψευσε κάθετα τον ισχυρισμό του Wakefield ότι το εμβόλιο MMR συνδέεται με τον αυτισμό, το Αντιεμβολιαστικό Κίνημα μεγαλώνει διαρκώς και εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, ακόμη και στη δική μας.

Οι συνέπειες του Αντιεμβολιαστικού Κινήματος είναι ολέθριες, αφού ο αριθμός των ανεμβολίαστων ατόμων αυξάνεται κατακόρυφα και τα μεταδοτικά νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί επανεμφανίζονται.

Η άρνηση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό και επίκαιρο. Όλο και περισσότερες ζωές χάνονται, από ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί στον δυτικό κόσμο.

Είναι χρέος των επιστημόνων υγείας, να πληροφορούν με ακρίβεια και ειλικρίνεια τους γονείς και να τους παραθέτουν όλους τους πιθανούς κινδύνους, που διατρέχει το παιδί τους, αλλά και τα άτομα του περιβάλλοντός τους, εάν αυτό δεν εμβολιαστεί.

Ποια είναι η στάση των βρεφονηπιοκομικών σταθμών και γενικά των σχολείων της Κύπρου όσον αφορά αυτό το θέμα;

Τα εμβόλια, όπως και όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις, δεν είναι ελεύθερα κινδύνων. Το ρίσκο που διατρέχουν είναι ασύγκριτα μικρότερο από το όφελος που επιφέρουν. Επομένως, πρόκειται για την καλύτερη δυνατή επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Αξίζει, ως παιδαγωγοί που αγαπούμε τα παιδιά και τη δουλειά μας, να επιμένουμε και να εμμένουμε υπέρ των εμβολιασμών, για την προστασία όλων των παιδιών του κόσμου».

Ολόκληρη η εργασία στο πιο κάτω έγγραφο:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











704