Το Ανώτατο αποφασίζει την Τετάρτη αν θα δημοσιοποιεί τις δικαστικές αποφάσεις


Σταμάτησε από τις 23 Μαΐου τη δημοσιοποίηση λόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδεομένα (GDRP).

ΚΥΠΕ - Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί από τις 23 Μαΐου τις δικαστικές αποφάσεις για όλες τις υποθέσεις που εκδικάζονται απ’ όλα τα δικαστήρια σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία λόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδεομένα(GDRP).

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα συνέλθει αύριο στις 12 το μεσημέρι για να εξετάσει το θέμα που προκύπτει με τα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με τις δικαστικές αποφάσεις.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επιβεβαίωσε το γεγονός της μη δημοσιοποίησης των δικαστικών αποφάσεων από τις 23/5, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση από το Ανώτατο σε σχέση με αυτό το θέμα.
Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν δημοσιοποιούνται από τη διαδικτυακή υπηρεσία του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου(CyLaw), όπως γινόταν μέχρι σήμερα, μέχρι το θέμα να εξεταστεί από το Ανώτατο.
Ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε τη θέση ότι «δεν έχουν καμία σχέση τα προσωπικά δεδομένα με τη δημοσίευση των αποφάσεων». Όπως είπε, το θέμα δεν είναι εάν θα δημοσιοποιούνται ή όχι οι δικαστικές αποφάσεις, «οι οποίες πάντα θα δημοσιοποιούνται», αλλά εάν θα αναγράφονται τα ονόματα των διαδίκων στις αποφάσεις. Ο ίδιος εξέφρασε τη θέση ότι τα ονόματα των διαδίκων δεν είναι προσωπικά δεδομένα για μην αναγράφονται στις αποφάσεις, εξαιρουμένων, όπως διευκρίνισε, τα ονόματα όσων εμπλέκονται σε δίκες που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι «η δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά τεκμήριο και επί του πρακτέου, όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετούσε την ενημέρωση του κοινού και το δημόσιο συμφέρον. Ο πλήρης και ισοπεδωτικός τερματισμός αυτής της πρακτικής μάλλον αποτελεί φορμαλιστική και δογματική εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που πλήττει σοβαρά την ενημερότητα της κοινής γνώμης, διαβρώνει την ελευθεροτυπία και αποστερεί τα ΜΜΕ από μια σοβαρή πηγή ενημέρωσης με λειτουργική κοινωνική χρησιμότητα».

«Ως ΕΣΚ θεωρούμε ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης. Σε κάθε περίπτωση, όταν κρίνεται επιβεβλημένο, τα προσωπικά δεδομένα των όποιων διαδίκων μπορούν να διαφυλαχθούν από το Ανώτατο αλλά η ουσία της απόφασης του να φτάσει στην κοινή γνώμη και να εξυπηρετήσει το δημόσιο καλό», σημειώνει ο κ. Φράγκος.
Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε και με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου η οποία δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο πριν από την αυριανή (Τετάρτη) εξέταση του θέματος από το Ανώτατο.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
765