Θεσμοθετήθηκε με νόμο η συμμετοχή των ασθενών στον καθορισμό πολιτικών υγείας


Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου με την οποία θεσμοθετείται η διαβούλευση κάθε υπηρεσίας που ασκεί δημόσια εξουσία για θέματα που αφορούν ομάδες ασθενών με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων και καθιερώνει την εν λόγω ομοσπονδία ως κοινωνικό εταίρο του κράτους για τα θέματα αυτά.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι από το 1978 ο ΠΟΥ υποστηρίζει την ίση μεταχείριση των ασθενών και με αυτό το νόμο το κυπριακό κοινοβούλιο θα δώσει αυτήν τη φωνή.
Είπε ότι ο νόμος θεσπίζεται μετά από μακρές συζητήσεις και σημείωσε ότι για θέματα που αφορούν θέματα της υγείας, η καλύτερη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων γίνεται με βάση τις ανάγκες των ασθενών.
Είπε ακόμα ότι με το νέο νόμο οι ίδιοι οι ασθενείς θα συμμετέχουν στον καθορισμό πολιτικών υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα ευαισθητοποιήσει για τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαιρέτισε την ψήφιση του νόμου και την παρουσία συνδέσμων ασθενών στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.
Πρόσθεσε ότι η θεσμοθέτηση της συμμετοχής είναι κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη με θεσμική και ουσιαστική συμμετοχή των αντιπροσώπων των ασθενών στις λήψεις αποφάσεων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι το επόμενο βήμα σε αυτή την αργοπορημένη ρύθμιση θα είναι η συμμετοχή των ασθενών, που θα είναι καλά εκπαιδευμένοι για τα θέματα τους, στις διάφορες επιτροπές, που αποφασίζουν στα θέματα της κρατικής πολιτικής στην υγεία.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το νομοθέτημα κινείται σε πολύ ορθή κατεύθυνση. Πρόσθεσε πως τώρα απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή των ασθενών και των συνδέσμων τους, αναφέροντας ότι δεν έχουν ενταχθεί όλοι οι σύνδεσμοι κατά τρόπο που να υπάρχει αντιπροσωπευτική συμμετοχή στην Ομοσπονδία.Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
91