Θέση και ρόλο στην επιτροπή αξιολόγησης εξαρτημένων ατόμων ζητούν οι νοσηλευτές


O Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή, αναφέρουν ότι οι Νοσηλευτές έχουν θέση και ρόλο στην επιτροπή αξιολόγησης εξαρτημένων ατόμων και πρέπει να συμπεριληφθούν στο «Νόμο που προνοεί για τη Θεραπεία κατηγορουμένων και καταδικασθέντων, χρηστών ή ουσιοεξαρτημένων προσώπων».

Αφού αναφέρεται ότι η νοσηλευτική, ως επάγγελμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυτόνομη, αλλά και την ομαδική παροχή φροντίδας υγείας και συμβουλευτικής προς άτομα και ομάδες όλων των ηλικιών, σε όλα τα πεδία της δραστηριότητας τους, προστίθεται ότι ο εξειδικευμένος Νοσηλευτής στις τοξικοεξαρτήσεις, εργάζεται σε όλες τις μονάδες τοξικοεξάρτησης και ανάλογα ασκεί διάφορους ρόλους και αναλαμβάνει καθήκοντα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις.

Περαιτέρω διατυπώνει τη θέση ότι επειδή οι εξειδικευμένοι Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας εμπλέκονται στη διάγνωση και στη θεραπεία, και ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας που παρέχεται εξαρτάται από αυτούς θα ήταν προς όφελος των ουσιοεξαρτώμενων σε αυτή την Επιτροπή να υπάρχει και Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, η παρουσία Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας στην Επιτροπή θα συνεισφέρει στην πιο σφαιρική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης. Στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Νοσηλευτών με εξειδίκευση στην ουσιοεξάρτηση και χρήση, και η εξειδίκευση τους είναι ισότιμη με άλλες ειδικότητες που συμπεριλήφθηκαν στην Επιτροπή, συμπληρώνει και καταλήγει αναφέροντας από έρευνα που έγινε τόσο σε χώρες της Ευρώπης όσο και στις ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, διαπιστώθηκε η συμμετοχή των νοσηλευτών σε αντίστοιχες επιτροπές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων(ΠΑΣΥΝΜ) και του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ: «Η Νοσηλευτική, ως επάγγελμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυτόνομη αλλά και την ομαδική παροχή φροντίδας υγείας και συμβουλευτικής προς άτομα και ομάδες όλων των ηλικιών, σε όλα τα πεδία της δραστηριότητας τους. Τη βάση του επαγγέλματος μας αποτελεί η Νοσηλευτική επιστήμη η οποία επηρεάζεται από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας και της φροντίδας των ασθενών. Η Νοσηλευτική είναι επιστήμη αλλά και τέχνη, θεωρία αλλά και πράξη, αφιερωμένη στην υπηρεσία του ανθρώπου καθώς του παρέχει φροντίδα σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Ο εξειδικευμένος Νοσηλευτής στις τοξικοεξαρτήσεις, εργάζεται σε όλες τις μονάδες τοξικοεξάρτησης και ανάλογα ασκεί διάφορους ρόλους και αναλαμβάνει καθήκοντα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Αξιολογεί και παραπέμπει άτομα σε θεραπευτικά προγράμματα νόμιμων και παράνομων ουσιών για αποτοξίνωση και απεξάρτηση. Λειτουργεί καταλυτικά τόσο στην πρόληψη όσο και θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων. Διαδραματίζει πολυδιάστατο ρόλο ο οποίος πηγάζει από τη συμμετοχή του στη διεπιστημονική ομάδα που έχει ως πληθυσμό- στόχο τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις ευάλωτες ομάδες. Αναπτύσσει μια ειδική θεραπευτική σχέση καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος θεραπείας. Αναγνωρίζει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του ατόμου. Αξιολογεί και συμβουλεύει στην προσαρμογή της θεραπείας. Ο Νοσηλευτής αξιολογεί το άτομο με τη χρήση εργαλείων αξιολόγησης (αναλόγως του προγράμματος όπου εργάζεται όπως π.χ το EuropASI, το TDI, ΔΕΜΑ, το ADAD) αλλά και στη βάση της νοσηλευτικής αξιολόγησης του ολιστικού (βιοψυχοκοινωνικού) μοντέλου. Καθοδηγεί, κινητοποιεί και παραπέμπει το άτομο στις κατάλληλες μονάδες υγείας.

Μετά την πρώτη αξιολόγηση του ατόμου και την ένταξη του σε πρόγραμμα, ο Νοσηλευτής, αναλαμβάνει το σχεδίασμά του Θεραπευτικού πλάνου (σε ποιες ομάδες θα συμμετάσχει το άτομο, το χρόνο θεραπείας του, τον αριθμό των ατομικών συναντήσεων, την πιθανή παραπομπή του, κ.α.). Συντονίζει τη θεραπευτική προσπάθεια και οργανώνει τις παρεμβάσεις. Επαναξιολογεί και αναθεωρεί σε τακτά διαστήματα το θεραπευτικό σχεδιασμό του ατόμου. Παρακολουθεί τη βελτίωση της θεραπευτικής προσπάθειας. Παρέχει ατομική και ομαδική συμβουλευτική γονιών (ζεύγος), και εκπαίδευση στην επικοινωνία και των γονεϊκών δεξιοτήτων.

Δεδομένου ότι οι εξειδικευμένοι Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας εμπλέκονται στη διάγνωση και στη θεραπεία, και ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας που παρέχεται εξαρτάται από αυτούς θα ήταν προς όφελος των ουσιοεξαρτώμενων σε αυτή την Επιτροπή να υπάρχει και Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας.

Η παρουσία του Νοσηλευτή θα ενισχύσει το έργο της Επιτροπής αφού όπως καταδεικνύεται από τα πιο πάνω αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διεπαγγελματικής ομάδας στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων ατόμων με τοξικοεξάρτηση και είναι σε θέση να αξιολογήσει τις περιπτώσεις καταδικασθέντων προσώπων που θα χρειαστεί να παραπεμφθούν σε θεραπευτικό κέντρο. Υποστηρίζουμε ακόμη ότι η παρουσία Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας στην Επιτροπή θα συνεισφέρει στην πιο σφαιρική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης.

Στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Νοσηλευτών με εξειδίκευση στην ουσιοεξάρτηση και χρήση, και η εξειδίκευση τους είναι ισότιμη με άλλες ειδικότητες που συμπεριλήφθηκαν στην Επιτροπή.

Μέσα από έρευνα που έχουμε κάνει τόσο σε χώρες της Ευρώπης όσο και στις ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, διαπιστώθηκε η συμμετοχή των νοσηλευτών σε αντίστοιχες επιτροπές».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











397