Θεραπεία μασάζ με πουγκιά από Βότανα


ΤΗΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΣΙΑΡΛΗ*

Η θεραπεία μασάζ με πουγκιά από Βότανα έχει τις ρίζες της στην Ινδονησία. Πρόκειται για μια πανάρχαια τεχνική που στις μέρες μας εφαρμόζεται στα μεγαλύτερα Ινστιτούτα Αισθητικής-SPA του κόσμου. Έχει άριστα αποτελέσματα στην χαλάρωση και τόνωση του μυϊκού συστήματος, ολοκλήρου του σώματος. Προσφέρει ηρεμία αφού εκτός από το υπέροχο χαλαρωτικό μασάζ, η μυρωδιά από τα βότανα και τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται, σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο μακριά από τις έννοιες τη καθημερινότητάς μας.

Τεχνική εφαρμογής: το μασάζ γίνεται με ζεστά υφασμάτινα λινά πουγκιά που περιέχουν θρυμματισμένα βότανα και άλατα τα οποία επιλέγονται ανάλογα με την περιοχή και την πάθηση. Τα βότανα πρέπει να είναι χωρίς σκληρά κοτσάνια (πχ. λεβάντα, φασκόμηλο, δυόσμος, βασιλικός, δενδρολίβανο, καλέντουλα, χαμομήλι, κάμφορα, lemon grass, ζαμπούκο κλπ). Η τεχνική είναι καθαρά μυοχαλαρωτική καθώς η ζέστη των πουγκιών και τα αιθέρια έλαια που τοποθετούνται στο σώμα προσφέρουν υπεραιμία, αποβολή του γαλακτικού οξέως και ως ένα βαθμό επαναφορά της ελαστικότητας του μυ. Επίσης ανακουφίζουν από τα αυχενικά σύνδρομα και τις αυχενικές εντάσεις.

Τα πουγκιά μπορούν να εναλλάσσονται και να θερμαίνονται συνέχεια τοπικά στο σημείο που μας ενδιαφέρει ή σε ολόκληρο το σώμα. Εκτός από μοναδική αίσθηση απόλαυσης, το μασάζ με τα πουγκιά μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα, στη θρέψη των οστών, στην ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος και στην καλυτέρευση της ποιότητας του δέρματος. Η θεραπεία δρα και προληπτικά κατά της διαδικασίας του γήρατος.

Τα ζεστά πουγκιά με τα θεραπευτικά βότανα είναι μία πρωτοποριακή τεχνική που ακολουθεί πιέσεις στα βελονιστικά σημεία, ενεργοποιώντας την στασιμότητα ή την υπερβολή των μεσημβρινών (ρύθμιση). Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται σε όλο το σώμα (από τα πέλματα έως το τριχωτό της κεφαλής) με διάφορα πουγκιά. Η σωστή επιλογή των κινήσεων - πιέσεων ανά περιοχή, η προετοιμασία των πουγκιών και ο κατάλληλος συνδυασμός των βοτάνων ανάλογα με το πρόβλημα του ατόμου πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή και γνώση. Μόνο επαγγελματίες αισθητικοί, αρωματοθεραπευτές και θεραπευτές/μασερ είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν.

Προφυλάξεις της χρήσης Βοτάνων

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χρήση των θεραπευτικών φυτών τόσο για εξωτερική αλλά κυρίως για εσωτερική χρήση. Ο μεγάλος αριθμός των φυτών καθιστά δύσκολη την επιλογή του καταλληλότερου για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος. Το σημαντικότερο είναι να λαμβάνεται πάντοτε το ιατρικό ιστορικό του ατόμου και να γίνεται κλινική εξέταση στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων. Σκοπός είναι να καθορίσουμε το αίτιο της αρχικής εμφάνισης του προβλήματος. Ανάλογα με το πρόβλημα, θα πρέπει να παίρνουμε και την συμβουλή/ καθοδήγηση ειδικού ιατρού.

Ορθή επιλογή των Βοτάνων

Τα βότανα μπορούν να θεραπεύσουν αμέτρητες διαταραχές, ασθένειες και δερματικά προβλήματα που βασανίζουν τον καθένα από εμάς καθημερινά. Δεν πρέπει ποτέ να εφησυχαστούμε στο γεγονός ότι τα βότανα μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Ναι, τα βότανα μπορούν θα θεραπεύσουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών και διαταραχών αλλά δυστυχώς δεν βρίσκονται όλες οι απαντήσεις στις ιδιότητες και μόνο των φαρμακευτικών φυτών.

Έρευνες και κλινικές δοκιμές γίνονται καθημερινά ανά το παγκόσμιο όσον αφορά την ακρίβεια των ιδιοτήτων των βοτάνων για την κατασκευή φυτικών φαρμάκων και καλλυντικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται από γιατρούς και ολιστικούς θεραπευτές. Τα τυποποιημένα σκευάσματα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέος από τον καθένα μας (τυποποιημένα σκευάσματα βοτάνων σημαίνει ότι ιδιαίτερα θεραπευτικά συστατικά είναι πάντα παρόντα σε συγκεκριμένη συγκέντρωση).

Η Θεραπεία αυτή περιλαμβάνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του 4ετούς Αξιολογημένου Κλάδου Σπουδών της Αισθητικής και Διαχείρισης Μονάδων Αισθητικής του KES College. Οι απόφοιτες του συγκεκριμένου Κλάδου Σπουδών είναι σε θέση να εφαρμόσουν την εξειδικευμένη αυτή Θεραπεία αφού εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο για την σωστή και πάνω απ’ όλα επαγγελματική προσέγγιση του ατόμου που θα δεχθεί τη Θεραπεία. Σκοπός της χρήσης των Θεραπευτικών Πουγκιών είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

*Αισθητικός

Υπεύθυνη Κλάδου Αισθητικής KES COLLEGE

markella.s@kes.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1972