Οι μισοί μαθητές πήγαν στο σχολείο στα κατεχόμενα λόγω πανδημίας, οι εκπαιδευτικοί ζητούν λήψη μέτρων


Με την προσέλευση των μαθητών της Α και Β δημοτικού την σημερινή, δεύτερη ημέρα παράδοσης στις τάξεις, στο 45%, οι συντεχνίες των δασκάλων και των καθηγητών σε κοινή εκδήλωση ζητούν την λήψη μέτρων από την «κυβέρνηση» και το «υπουργείο παιδείας» για την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην κοινή εκδήλωση το πρωί έξω από το «υπουργείο παιδείας» και αφού είχε αρχίσει η έκτακτη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», οι συντεχνίες KTÖS και KTOEÖS ζήτησαν από την «κυβέρνηση» να σταματήσει τις αφίξεις χωρίς καραντίνα, να ελέγξει την κατάσταση στους δρόμους, να μην έχει προτεραιότητα τις «εκλογές» αλλά την πανδημία, δηλώνοντας ότι σχολεία και εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι, «αρκεί να πάρετε μέτρα».

Ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί στα σχολεία δεν είναι επαρκή και παρά την αύξηση των κρουσμάτων και σε νηπιαγωγεία και σχολεία, έλεγχος δεν γίνεται. Ο λόγος της εξάπλωσης των κρουσμάτων στην κοινότητα είπε, είναι ότι δεν υπήρχε τήρηση και έλεγχος της καραντίνας.

Την κοινή ανακοίνωση ανέγνωσε η πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ λέγοντας ότι  η «χώρα» είναι στο «χείλος της καταστροφής» και δεν έγιναν ούτε επενδύσεις σε υποδομές υγείες, ούτε έλεγχος και σε αυτή την κατάσταση «η εκπαίδευση κουτουλά στον τοίχο».

Υπενθύμισε ότι οι συντεχνίες είχαν υποβάλλει προτάσεις για την λήψη μέτρων στα σχολεία, αλλά ο «υπουργός παιδείας» είχε πει «εγώ ξέρω, εγώ μπορώ» - όπως ανάφερε η κ. Εϊλέμ – λέγοντας ότι τα παιδιά έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο και αυτό δείχνει ο χθεσινός μειωμένος αριθμός παιδιών που προσήλθαν στα σχολεία.

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, στο πιο δημοφιλές δημοτικό σχολείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, χθες προσήλθε το 85% των εγγεγραμμένων μαθητών της Α και Β δημοτικού ενώ σήμερα μόλις το 45%.

Η διευθύντρια του συγκεκριμένου σχολείου δήλωσε στην Κίπρις ποστασί από τα τα 160 περίπου παιδιά που ανέμεναν να προσέλθουν στις τάξεις, πήγαν 72 σήμερα και πρόσθεσε ότι πληροφορήθηκαν πως πολλοί γονείς, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αυτή την εβδομάδα.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι σε 4 σχολεία σήμερα ο αριθμός των μαθητών που προσήλθε για μάθημα στην Α και Β δημοτικού ήταν μονοψήφιος. Φιλοξενείς επίσης δηλώσεις διευθυντών σχολείων σε άλλες πόλεις, όπως στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και την Μόρφου, όπου η προσέλευση των μαθητών ήταν περίπου στο 50% σήμερα.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
3197