Νέο πρόγραμμα καινοτομίας για την αντιμετώπιση δερματολογικών επιπλοκών στην ογκολογική θεραπεία


H βιοτεχνολογία ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών

Η κοινοπραξία MEDISKIN ανακοινώνει την έναρξη του καινοτόμου ερευνητικού έργου SEED/0719/0200 με τίτλο “Ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών προϊόντων φροντίδας δέρματος για ογκολογικούς ασθενείς” κάτω από την ομπρέλα των Προγραμμάτων υποστήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη δερμοκαλλυντικών προϊόντων που σκοπό έχουν να ανακουφίσουν τους ογκολογικούς ασθενείς από τις δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Το πρόγραμμα συντονίζει η καινοτόμος εταιρεία βιοτεχνολογίας RSL Revolutionary Labs Ltd και συμμετέχουν το ΤΕΠΑΚ, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο όπως και ακόμα δύο κυπριακές νεοφυείς εταιρείες, η Promed Bioscience Ltd και η Theramir Ltd.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΙδΕΚ μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Start-ups (SEED)» και απευθύνεται σε startups οι οποίες έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί για μικρό χρονικό διάστημα και το καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία τους βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα διεισδύσει στην αγορά. Το έργο θα είναι διάρκειας 24 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού €498.505. Για το πρόγραμμα SEED κατατέθηκαν αρχικά 105 προτάσεις με τις 36 να περνούν στη Β’ Φάση και 8 τελικά να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση. Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο υφιστάμενο πλαίσιο του ΙδΕΚ για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία RESTART 2016-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία (μέσω του Προϋπολογισμού του ΙδΕΚ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ (ΕΤΠΑ).

Λίγα λόγια για το έργο: Αν και οι τρέχουσες ογκολογικές θεραπείες οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς, οι δερματολογικές παρενέργειες και τοξικότητα εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Εάν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση, τέτοιες παρενέργειες συχνά οδηγούν σε μη συμμόρφωση ή καθυστέρηση της λήψης της προβλεπόμενης αντικαρκινικής αγωγής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κλινική έκβαση της ασθένειας. Ωστόσο, οι διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση της φροντίδας του δέρματος σε ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία εξακολουθούν να είναι αρκετά περιορισμένες ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση για προϊόντα ειδικά για τους ασθενείς που ενδέχεται να υποφέρουν από σοβαρές δερματικές παρενέργειες. Το προτεινόμενο έργο συγκεντρώνει μια ομάδα πρωτοπόρων ΜΜΕ και κορυφαίων ερευνητικών και κλινικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, δημιουργώντας μια πολυεπιστημονική κοινοπραξία με σημαντική τεχνογνωσία σε βιοϋλικά, ογκολογία, δερματολογία και βιοτεχνολογία, προκειμένου να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που θα είναι σε θέση να ανταγωνίζονται με επιτυχία στη διεθνή αγορά. Τα καινοτόμα προϊόντα του προγράμματος MEDISKIN έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις που ανακουφίζουν από παρενέργειες των θεραπειών, αποτρέπουν περαιτέρω ζημιές και προάγουν την ανάπλαση και επούλωση του δέρματος. Τα πρωτοποριακά προϊόντα περιποίησης δέρματος αναπτύσσονται σε συνεργασία με ερευνητές, κλινικούς δερματολόγους και ογκολόγους και θα επικυρωθούν από δεδομένα εργαστηριακών και κλινικών δοκιμών.

Για πληροφορίες σχετικά με το ερευνητικό έργο μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@rsl-skin.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2099