Θέμα πρόσβασης ασθενών έθεσε η διοίκηση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στον Υπ. Υγείας


*Καθηγητής Ζάμπογλου: Αρκετά εμπόδια και παράγοντες δυσχεραίνουν το έργο μας, με αποτέλεσμα, αντί ασθενείς των δυο Επαρχιών να τυγχάνουν θεραπείας στο Κέντρο, να αποστέλλονται και πάλι στη Λευκωσία.

Κίκης Καζαμίας: Στους 15 μήνες λειτουργίας του, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο εξυπηρέτησε περίπου 3,500 περιστατικά, εκ των οποίων τα 1,200 θα έπρεπε να λάβουν θεραπεία στο εξωτερικό, αν δεν υπήρχε το ΓΟΚ

ΚΥΠΕ - Για εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας με το κράτος, για εξυπηρέτηση των ασθενών, των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, αναφέρθηκε σήμερα η διεύθυνση του Κέντρου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος.

"Είναι εσωτερικές διαδικασίες του Υπουργείου, το μελετούμε και προσπαθούμε να λύσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα, αλλά δεν είναι επί του παρόντος δημόσια συζήτηση προβλήματα", ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, υποδεικνύοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεργασία και δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς.
Ο κ.Ιωάννου υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση έχει συνάψει συνεργασία από τον περασμένο Ιούνιο για την παροχή υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς συμπατριώτες μας, "για να εξυπηρετούμε με υπηρεσίες ακτινοθεραπείας τους ασθενείς από Λεμεσό και Πάφο, όπως και για θεραπείες που δεν προσφέρονταν μέχρι πρόσφατα στην Κύπρο, όπως το PET/CT Scan, που τώρα προσφέρεται από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο".
Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις υποδομές και τον εξοπλισμό του Κέντρου και σημείωσε ότι "αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό το έργο που είναι μοναδικό στην Κύπρο και από τα μοναδικά στον κόσμο.
Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του από την ενημέρωση που έτυχε για πρόθεση ένταξης του ΓΟΚ στο ΓεΣΥ και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελείται, μέσα από "πραγματικά αξιοθαύμαστες υπηρεσίες στον Κύπριο ασθενή".

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΓΟΚ, Κίκης Καζαμίας, υπογράμμισε ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον του κράτους η παραπομπή των ασθενών των δυο Επαρχιών στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, "γιατί οι οικονομικοί όροι συμφέρουν περισσότερο από αυτούς με τους οποίους το κράτος υλοποιούσε μέχρι τώρα τη θεραπεία των ασθενών".
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, είναι και προς το συμφέρον τον ίδιων των ασθενών, οι οποίοι τυγχάνουν λιγότερης ταλαιπωρίας, αλλά και αποφυγής εξόδων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κίκη Καζαμία, στους 15 μήνες λειτουργίας του, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο εξυπηρέτησε περίπου 3,500 περιστατικά, εκ των οποίων τα 1,200 θα έπρεπε να λάβουν θεραπεία στο εξωτερικό, αν δεν υπήρχε το ΓΟΚ, "με υψηλότερο κόστος για το δημόσιο ταμείο αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς, έχοντας υπόψη ότι τα μεταφορικά και τα έξοδα διαμονής τα πληρώνουν οι ίδιοι".
Ο κ.Καζαμίας ευχήθηκε όπως το θέμα της προσβασιμότητας ασθενών τροχοδρομηθεί για επίλυση σύντομα, ώστε να μην χρειαστεί το Κέντρο να το επαναφέρει.
"Εάν οι παράγοντες εκείνοι που παρεμβάλλονται και οι οποίοι έχουν όνομα και διεύθυνση, ανταποκριθούν στη δίκαιη επίλυση αυτών των προβλημάτων, που επιμένω πως είναι προς το δημόσιο συμφέρον, κυρίως το συμφέρον των ασθενών, μπορεί να μην χρειαστεί να δώσουμε συνέχεια σε αυτό το θέμα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόσο ο κ.Καζαμίας, όσο και ο ιατρικός διευθυντής του ΓΟΚ, καθηγητής Νίκος Ζάμπογλου, υπογράμμισαν ότι σύμμαχοι και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι, τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους οποίους ευχαρίστησαν για τη στήριξη.
Ο καθηγητής Ζάμπογλου έκανε λόγο για "αρκετά εμπόδια" και "παράγοντες οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο μας", με αποτέλεσμα, αντί ασθενείς των δυο Επαρχιών να τυγχάνουν θεραπείας στο Κέντρο, να αποστέλλονται και πάλι στη Λευκωσία.
Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί ενώ από τον περασμένο Ιούνιο υπάρχει σύμβαση με την κυβέρνηση για τους ασθενείς Λεμεσού και Πάφου, να εξακολουθούν να πηγαίνουν γεμάτα λεωφορεία με ασθενείς στη Λευκωσία.

"Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο είναι το μόνο το οποίο πρέπει να περάσει από ειδική επιτροπή παραπομπών για να έλθει ο ασθενής σε εμάς και παρά το ότι υπάρχει η Υπουργική απόφαση από πέρσι, 23 Ιανουαρίου, ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι πολυθεματικές ομάδες, να συναποφασίζεται από ειδική ομάδα ογκολόγων το ογκολογικό ταξίδι των ασθενών, ακόμα αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε", συμπλήρωσε.

Το γεγονός αυτό, σημείωσε, δυσχεραίνει την πρόσβαση ασθενών στο ΓΟΚ, ενώ υπέδειξε προς τους ασθενείς ότι έχουν δικαίωμα να έρθουν οι ίδιοι στο Κέντρο " και να τους παραπέμψουμε εμείς, γιατί αυτό διευκολύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες".

Τέλος, ο Νίκος Ζάμπογλου ανέφερε πως το ΓΟΚ είναι περήφανο για τις υπηρεσίες της μονάδας ενδοοιστικής βραχυθεραπείας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν πριν από λίγες μέρες ομιλητής στην Αυστραλία, στο διεθνές Αυστραλο-ασιατικό συνέδριο βραχυθεραπείας, όπου πρόβαλε τις δυνατότητες που διαθέτει πλέον η χώρα μας, μέσω του ΓΟΚ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











969