Τετραπλάσιο χρόνο εργασίας από πριν χρειάζονται για τις αναλύσεις τα κλινικά εργαστήρια εντός ΓεΣΥ


Πολλά προβλήματα κυρίως τεχνικής φύσεως αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια εντός των πλαισίων του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) με αποτέλεσμα οι διαδικασίες εργασίας τους να χρειάζονται τετραπλάσιο χρόνο περισσότερο από ότι διεξάγονταν πριν την εφαρμογή του συστήματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων Χαρίλαος Χαριλάου.
«Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα τεχνικά που έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις πάνω στην δουλειά μας. Ήταν άλλος ο τρόπος που αντιμετωπίζαμε την κλινικο-εργαστηριακή εξέταση στην Κύπρο. Για τις ίδιες αναλύσεις το εργαστήριο πριν ξόδευε το ένα τέταρτο του χρόνου από ότι ξοδεύει τώρα», είπε ο κ. Χαριλάου.
Εξήγησε ότι τώρα στα πλαίσια του ΓεΣΥ υπάρχουν πολλά παραπεμπτικά για κάθε ασθενή, την στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει μόνο ένα παραπεμπτικό για να εγγραφούν όλες οι αναλύσεις που χρειάζονται. «Γράφονται τώρα από ένα έως τέσσερα διαφορετικά παραπεμπτικά, οπότε για το εργαστήριο είναι τέσσερις διαφορετικές διαδικασίες και εγγραφές και απαιτεί τετραπλάσιο χρόνο εργασίας», ανέφερε.
Εμείς, σημείωσε, στον ιδιωτικό τομέα είχαμε αναπτύξει ένα τρόπο εργασίας τέτοιο που να είμαστε και γρήγοροι, ποιοτικοί και ικανοί να τελειώνουμε την δουλειά μας σε χρόνο ώστε να είναι ικανοποιημένος και ο γιατρός και ο ασθενής.
«Τώρα χανόμαστε σε αυτή την διαδικασία. Μας έχουν μετατρέψει σε ΄νοσοκομειακή κατάσταση΄ διότι έχουν σχεδιάσει το σύστημα για τα νοσοκομεία. Πρέπει να παίρνεις ένα παραπεμπτικό που να συμπεριλαμβάνει και την αιματολογική, βιοχημική, μικροβιολογική και ανοσολογική εξέταση. Τώρα είναι τέσσερα διαφορετικά χαρτιά». διευκρίνισε.
Όταν έχεις να αντεπεξέλθεις σε ένα καινούργιο λογισμικό, συνέχισε, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα - εμείς θέλουμε τετραπλάσιο χρόνο να διεξάγουμε εξετάσεις για τις οποίες θα αμειφθούμε στο κάτω του μισού από αυτό που αμειβόμασταν.
Είπε ότι η όλη διαδικασία πρέπει να απλοποιηθεί και όλα τα παραπεμπτικά να αντικατασταθούν σε ένα, για κάθε ασθενή, να γίνεται μια εγγραφή κι όχι τρεις και τέσσερεις.
Εξέφρασε απαισιοδοξία ότι θα γίνουν αλλαγές στο νέο αναθεωρημένο λογισμικό που θα υπάρχει την Παρασκευή, διότι όπως εξήγησε στο «νέο δεν θα αλλάξουν τα πράγματα Αυτό το πράγμα το έχουν σχεδιάσει για τα νοσοκομεία, όπου είναι διάσπαρτα τα εργαστήρια. Παίρνουν από κάθε ασθενή αίμα σε τέσσερα μπουκαλάκια για να το στείλουν στο αιματολογικό, μικροβιολογικό εργαστήριο κλπ. Είναι η αρχιτεκτονική δομή του σχεδίου τους και δυστυχώς τους το είπαμε πριν πέντε μήνες. Τα πολλά παραπεμπτικά για κάθε ασθενή δημιουργούν προβλήματα στην διαχείριση του χρόνου και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν».
Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, συνέχισε, δεν υπάρχει φραγμός στο πόσες αναλύσεις γράφονται. «Λόγω της καθυστέρησης που προκαλείται στην διεξαγωγή της εργασίας διερωτόμαστε εάν είναι αυτοί οι ρυθμοί με τους οποίους θα εργαζόμαστε», πρόσθεσε.
Εξαιτίας αυτής της υπερσυνταγογράφησης τα κλινικά εργαστήρια έχουν αμφιβολίες και για τις αμοιβές τις οποίες θα λάβουν. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις πληρωμές, με τα κόστη μας», συμπλήρωσε ο κ. Χαριλάου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











763