Τέσσερα φλέγοντα θέματα της υγείας στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας


Σε τέσσερα εξόχως ουσιαστικά και φλέγοντα θέματα εστιάζει την… παρακολούθησή της σε ό,τι αφορά τον ζωτικό τομέα της υγείας η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε στο ygeia-news.

Η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), η μηχανογράφηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και κέντρων υγείας, η τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς και η δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών μονάδων, αποτελούν σύμφωνα με το Γενικό Ελεγκτή τα βασικά ζητήματα που απασχολούν και πρόκειται να απασχολήσουν την Υπηρεσία του.

Η μηχανογράφηση

Όπως το ygeia-news εγκύρως πληροφορείται, για το μεν θέμα της μηχανογράφησης, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει τις απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας για το πώς προτίθεται να προχωρήσει επί του ζητήματος. Υπενθυμίζεται πως προ μερικών εβδομάδων, ευθείες βολές για τις σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου είχε εξαπολύσει ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρινός Σιζόπουλος, υποστηρίζοντας ότι προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας είναι να επεκτείνει τη μηχανογράφηση με απευθείας ανάθεση του έργου στην εταιρεία που έκανε τη μηχανογράφηση των νοσοκομείων Λευκωσίας και Αμμοχώστου (Παραλίμνι), με την καταβολή του ποσού των 15 εκ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα, εγείροντας σειρά ερωτημάτων, ο κ. Σιζόπουλος είχε κάνει λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Στην απάντησή του προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο, το Υπουργείο Υγείας, τόνιζε πως βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Γενικό Λογιστή, τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε το έργο να γίνει νομότυπα και μέσα από τις σωστές διαδικασίες. «Τις τελικές αποφάσεις», υπογράμμιζε, «έχει την ευθύνη να λάβει το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος από το Γραφείο της Γενικής Λογίστριας και του Γενικού Ελεγκτή».

Φάρμακα και

ακτινοθεραπευτικά

Αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, η Ελεγκτική Υπηρεσία βρίσκεται εν αναμονή των εισηγήσεων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για την επικαιροποιήση των τιμών, ενώ απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας-έπειτα από την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης-, περιμένει και σε σχέση με το μείζον ζήτημα της δημιουργίας νέων ακτινοθεραπευτικών μονάδων. Τόσο ως προς τον τρόπο όσο και ως προς του πού είναι δυνατό αυτές να γίνουν, πέραν της υφιστάμενης στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











350