ΤΕΠΑΚ: «Περπατώ για την Ψυχική μου Υγεία»


Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας  και στόχο έχει την ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο η ημέρα αυτή αφιερώνεται σε μια θεματική ενότητα, η φετινή ενημερωτική καμπάνια έχει τίτλο: «Κάντε παγκόσμια προτεραιότητα την ψυχική υγεία και την ευεξία για όλους». 

Στον απόηχο της πανδημικής κρίσης του Covid-19, η φετινή Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας αναμένεται να αποτελέσει μια ημέρα σταθμό για την αναθέρμανση των προσπαθειών βελτίωσης της ψυχικής υγείας και της ευεξίας όλων των ανθρώπων.  Ενδεικτικά αναφέρεται πως, η πανδημία του Covid-19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας, επιφέροντας βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας αναμένεται να στοχεύσουν στο σύνολο των πολιτών και να προσφερθούν τόσο από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας όσο και από οργανωμένα σύνολα και λοιπούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής ευημερίας.

Δράσεις οι οποίες προάγουν την ψυχοσωματική ευεξία, όπως η σωματική κινητοποίηση, έχουν τεκμηριωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία. Άλλωστε, η αρχαία ρύση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» περιγράφει με λακωνικό τρόπο την άρρηκτη σύνδεση της ψυχικής και της σωματικής υγείας.

Στη βάση αυτή, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Κανναβιων (ΑΕΚ) και το Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας “Αντιφών”, πραγματοποίησε στις 24/09/2022 την πεζοπορία «Περπατώ για την Ψυχική μου Υγεία», στο μονοπάτι «Σελλάδι του Καραμανλή», στο χωρίο Κανναβια.

Δεκάδες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, να περπατήσουν σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, να αλληλεπιδράσουν με άλλα άτομα, καθώς επίσης και να συζητήσουν με άτομα με σοβαρή ψυχική νόσο για τα βιώματά τους.  Στον χώρο προσφέρθηκαν φρούτα και νερά σε όλους τους συμμετέχοντες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Τμήμα Νοσηλευτικής υποστηρίζει κάθε δράση η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία.

Ta ζητήματα ψυχικής υγείας μας αφορούν όλους!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











722