ΤΕΠΑΚ: Tο Τμήμα Νοσηλευτικής ανάμεσα στα 101-150 κορυφαία παγκοσμίως στη λίστα Σαγκάη


 Σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια λίστα κατάταξης του Φορέα Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστή ως λίστα της Σαγκάη(Shanghai Ranking), το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΠΚ) κατατάχθηκε στις θέσεις 101-150 ανάμεσα στα 300 καλύτερα ΤμήματαΝοσηλευτικής διεθνώς και πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ο ARWU στην πρόσφατη έκδοση «Global Ranking of Academic Subjects 2020» κατατάσσει τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου ανά επιστημονικό πεδίο και ακαδημαϊκό αντικείμενο.  Σημαντική διάκριση αποτελεί το γεγονός ότι στο επιστημονικό πεδίο «Nursing», για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι επιδόσεις του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΠΚ το κατατάσσουν στις τιμητικές θέσεις 101-150 ανάμεσα στα καλύτερα αντίστοιχα ακαδημαϊκά Τμήματα παγκοσμίως και πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΠΚ μαζί με το αντίστοιχο Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συγκαταλέγεται στις θέσεις 151-200, είναι τα μοναδικά δυο ελληνόφωνα Τμήματα που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα. Παράλληλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΠΚ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία 58 Τμήματα Νοσηλευτικής από 15 χώρες.

Βάσει των αποτελεσμάτων, 42 από αυτά τα ιδρύματα συγκεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (19), στις Σκανδιναβικές χώρες (16) και στην Ολλανδία (7). Οι υπόλοιπες χώρες είναι: Ιρλανδία (4), Γερμανία (3), Βέλγιο (2), Ισπανία (2), Ελβετία (2), Ιταλία (1), Λίβανος (1) και Κύπρος (1).

Ο ARWU είναι μία από τις τρεις πιο γνωστές και αξιόπιστες παγκόσμιες λίστες κατάταξης. Είναι το πρώτο χρονικά μοντέλο που χρησιμοποίησε πολλαπλούς δείκτες για την αξιολόγηση πανεπιστημίων το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong.

Η φετινή κατάταξη των πανεπιστημίων γίνεται σε 54 ακαδημαϊκά αντικείμενα που εντάσσονται σε πέντε (5) επιστημονικά πεδία: Natural Sciences, Engineering, Life Sciences, Medical Sciences και Social Sciences. Στην έρευνα ελήφθησαν υπόψη πάνω από 4.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα, με βασική προϋπόθεση συμμετοχής στην αξιολόγηση, συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων ανά επιστημονικό πεδίο, κατά την περίοδο 2014-2018, βάσει βιβλιομετρικών δεδομένων των Web of Science και InCites (οι δημοσιεύσεις στο προφίλ του Τμήματος στο Google Scholar:  https://scholar.google.com/citations? )hl=en&user=In7PNAwAAAAJ&authuser=1).

Ακολούθως, η ανάλυση των δημοσιεύσεων γίνεται στη βάση ενός μοντέλου απόδοσης τιμών και βαρύτητας σε 5 κριτήρια-δείκτες από το οποίο μοντέλο εξάγεται ο σταθμισμένος μέσος όρος για κάθε επιστημονικό πεδίο και κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Τα κριτήρια-δείκτες της μεθοδολογίας είναι τα ακόλουθα:

1. Αριθμός δημοσιεύσεων σε συγκεκριμένο ακαδημαϊκό πεδίο σε επιστημονικά περιοδικά με τον υψηλότερο δείκτη απήχησης (Δείκτης Q1).

2. Αριθμός ετεροαναφορών ανά δημοσιευμένα άρθρα ως δείκτη απήχησης του ερευνητικού έργου (Δείκτης CNCI).

3. Ποσοστό των άρθρων με διεθνή συνεργασία (Δείκτης IC).

4. Άρθρα σε επιλεγμένα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του αντικειμένου (Δείκτης TOP).

5. Αριθμός του ακαδημαϊκού προσωπικού που τιμήθηκε με κάποιο σημαντικό βραβείο ή διεθνή διάκριση. Στην περίπτωση της Νοσηλευτικής, αυτό αφορά μόνο στο Nurse Research Hall of Fame του διεθνούς οργανισμού Sigma Nursing https://www.sigmanursing.org/ (Δείκτης AWARD).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΠΚ βρίσκεται:

  • στην 38η θέση διεθνώς ως προς τον αριθμό ετεροαναφορών (Δείκτης CNCI), και
  • στη 2η θέση διεθνώς ως προς τις διεθνείς συνεργασίες (Δείκτης IC).

Περισσότερες πληροφορίες για την κατάταξη των ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2020 στο επιστημονικό πεδίο «Nursing» μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/nursing.html




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1165