ΤΕΠΑΚ: Ψυχολογική στήριξη σε νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας από το Τμ. Νοσηλευτικής


Τον τελευταίο μήνα, λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2, οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, εργαζόμενοι εντατικά υπό την πρωτόγνωρη κλινική πίεση των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid-19.  Οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα για την επαγγελματική, την προσωπική και την κοινωνική τους ζωή.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής πραγματικότητας, οι νοσηλευτές και οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να παρέχουν υψηλής ποιότητας και ασφάλειας φροντίδα υγείας, αλλά απαιτείται ταυτόχρονα να φροντίσουν και τον εαυτό τους σωματικά, ψυχολογικά, ψυχικά και πνευματικά

Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η πρωτοβουλία του Τμήματος Νοσηλευτικής σε συνεργασία με το Κέντρο Φοιτητικής Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 2 Απριλίου 2020, παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης για την αυτό-διαχείριση της έντασης στους επαγγελματίες υγείας. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται καθημερινά μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 25002900 μεταξύ των ωρών 08:00- 22:00. Το τηλεφωνικό κέντρο θα στελεχώνουν έμπειροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας υπό τον συντονισμό της Δρος. Μαρίας Καρανικόλα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και της  Άννας Χατζηιωάννου, Νοσηλεύτριας Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτριας.  Οι υπηρεσίες απευθύνονται επίσης στους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Επίσης, το Τμήμα Νοσηλευτικής έχει δημιουργήσει τον "Οδηγό Ενδυνάμωσης νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών φροντίδας υγείας: Περιορίζοντας τις ψυχολογικές, ψυχικές και πνευματικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας SARS-CoV-2" (https://bit.ly/healthcarestaffsupport ) υπό τις παρούσες ανάγκες παροχής φροντίδας στην πανδημία.  Ο οδηγός αυτός είναι χρήσιμος για όλους τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και όσους προσφέρουν στήριξη στην κοινότητα στην παρούσα φάση, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











658