ΤΕΠΑΚ: Πρόσκληση σε έρευνα «Πώς μας επηρεάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας;»


Από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Μαρτίου, 2020 δήλωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19 ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι και σήμερα, μια σειρά από περιοριστικά μέτρα έχουν εφαρμοστεί για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα μέτρα ήταν αυστηρά με οδηγίες για παραμονή στο σπίτι και κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων κατά την άνοιξη του 2020 και αποκλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο λήφθηκαν και λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, όπως η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, σε συνδυασμό πάντα με συστάσεις για μείωση επαφών.

Εφαρμόζοντας τα μέτρα και τις συστάσεις, περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και αλλάζουμε δραστηριότητες και ρουτίνα. Έτσι διαφοροποιείται και ο τρόπος ζωής μας, π.χ. μπορεί να περνάμε περισσότερο χρόνο στον κήπο, στον υπολογιστή/οθόνες ή το μπαλκόνι μας τώρα, και λιγότερο χρόνο στο αυτοκίνητο αν δουλεύουμε από το σπίτι. 

Την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων που ήταν σε ισχύ έγινε η πρώτη φάση της έρευνά μας για την αξιολόγηση των μέτρων και των αλλαγών του τρόπου ζωής στις περιβαλλοντικές μας εκθέσεις. Η δεύτερη φάση της μελέτης έχει ήδη ξεκινήσει αυτό το μήνα με ένα ακόμα ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε ενήλικες. Οι ερωτήσεις αναφέρονται σε αυτή την περίοδο που διαφορετικά μέτρα εφαρμόζονται ανά περιοχή ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος, να αξιολογηθεί πως μέτρα και αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τις περιβαλλοντικές εκθέσεις του κυπριακού πληθυσμού.

Συνεχίζονται οι τάσεις της που παρατηρήθηκαν στην πρώτη φάση σε σχέση μείωση επαφών και αύξηση των ωρών στο σπίτι ή την αύξηση της εργασίας από το σπίτι και στη δεύτερη φάση; Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις συνήθειες; 

Η δική σας συμμετοχή στη μελέτη είναι σημαντική, γιατί θα βοηθήσει όλους μας να μάθουμε περισσότερα για τις επιπτώσεις της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού λόγω COVID-19 στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μας. 

Μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα της Φάσης Α εδώ: https://bit.ly/3ac1KSu

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας: 

Η έρευνα έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (αρ. πρωτοκόλλου ΕΕΒΚ/EΠ/2020.01.052) 

Ερευνητική Ομάδα Εργαστηρίου Ποιότητας Nερού και Υγείας

Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











982