ΤΕΠΑΚ: Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διεπιστημονικό Εργαστήριο με θέμα την «Υγεία»


Η Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, το πρώτο Διεπιστημονικό Εργαστήριο με θέμα την «Υγεία» και στόχο την ανάπτυξη ενδοπανεπιστημιακών συνεργασιών.

Η θετική ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ένας σημαντικός αριθμός Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), από όλα σχεδόν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, συμμετείχε στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022.

Εκπρόσωποι της Σχολής Επιστημών Υγείας ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τους σκοπούς της συνάντησης, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου για ενίσχυση των υφιστάμενων διατμηματικών συνεργασιών και καλλιέργεια νέων συνεργειών και δράσεων στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης διεπιστημονικών πεδίων, όπως είναι η Υγεία.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν, επίσης, για την επερχόμενη ίδρυση Ερευνητικής Μονάδας στη Δημόσια Υγεία από τη Σχολή Επιστημών Υγείας, και τη στρατηγική σημασία της πρωτοβουλίας αυτής για την πλαισίωση της διεπιστημονικότητας του αντικειμένου και της περαιτέρω διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κοινωνικούς εταίρους, οργανωμένα σύνολα και πολίτες σε θέματα Δημόσιας Υγείας.

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν, εν συντομία, τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και εξέφρασαν απόψεις για πιθανούς τρόπους συνεργασίας στα πλαίσια της Υγείας και της Ερευνητικής Μονάδας Δημόσιας Υγείας.

Η συνάντηση είχε διερευνητικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε μια πρώτη χαρτογράφηση των περιουσιακών στοιχείων του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων στο ευρύτερο πεδίο της Υγείας (π.χ. ερευνητικά πεδία, μεθοδολογικές προσεγγίσεις, υποδομές, εγκαταστάσεις, κτλ) αλλά και των προοπτικών. Ως ισχυρότερο περιουσιακό στοιχείο αναδείχθηκε το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου και το εύρος των επιστημονικών αντικειμένων και ερευνητικών πεδίων που καλύπτουν μεγάλο φάσμα διαστάσεων στον χώρο της Υγείας και της Δημοσίας Υγείας, με σαφείς ενδείξεις ευκαιριών διεύρυνσης και στρατηγικής αξιοποίησης νέων προοπτικών.

Δημιουργήθηκε ένα πρώτο πλάνο δράσεων και αποφασίστηκε όπως η συζήτηση συνεχιστεί με τη δημιουργία ομάδων εργασίας στη βάση κοινών ερευνητικών ενδιαφερόντων και κατευθύνσεων.

Η χρήση της Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Υγεία, ο ρόλος της Επικοινωνίας στην Υγεία και την Επιστήμη γενικότερα, η άμεση σύνδεση της Δημόσιας Υγείας με το περιβάλλον και την οικολογία, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή τους για την όλη διοργάνωση.

Σύντομο χαιρετισμό απήυθυνε η Κοσμήτειρα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια Αικατερίνη Λαμπρινού, ενώ το «παρών» του στη συνάντηση έδωσε ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης. Ακολούθησε δεξίωση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1018