ΤΕΠΑΚ και rECoRD συμμετέχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις


 Η 12η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών. Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις διοργανώνονται διεθνώς ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Φέτος, με μήνυμα «Συμπορευόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣυΡεΚ) διοργανώνει την  εκστρατεία «Φόρεσε με».

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετείχε δυναμικά στην εν λόγω δράση. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΤΕΠΑΚ (μέλη ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και φοιτητές/ φοιτήτριες) φωτογραφήθηκαν «φορώντας» το λογότυπου του Συνδέσμου.

Δημοσιεύοντας τις ομαδικές και ατομικές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνουμε με αυτό τον συμβολικό τρόπο τη στήριξη μας προς τα άτομα με Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις, κάποια μέλη και της δικής μας Πανεπιστημιακής κοινότητας. Επίσης, οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη συχνότητα, τα συμπτώματα και τη σημαντική επιβάρυνση αυτών των παθήσεων στην ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Οι εν λόγω παθήσεις είναι πολλές και τα συμπτώματα ποικίλλουν. Διεθνώς, συγκαταλέγονται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα. Είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού ιστού, με κοινά χαρακτηριστικά συμπτώματα τον πόνο, τη δυσκαμψία και τον περιορισμό των κινήσεων στις αρθρώσεις. Περιλαμβάνονται στις κυριότερες αιτίες επιβάρυνσης της υγείας, αφού επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων. Αποτελούν μεγάλη αιτία ανικανότητας αφού εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας παγκοσμίως, το 30% των απουσιών από την εργασία και το 20% των ιατρικών επισκέψεων. Εντούτοις, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν φαίνεται να γνωρίζει τις ρευματικές παθήσεις, ούτε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε ρευματολόγο όταν παρουσιάσει πόνο σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις, σε τένοντες, στη μέση ή στον αυχένα, με αποτέλεσμα συχνά να μην αναγνωρίζονται έγκαιρα.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διατηρεί διαχρονικά στενή συνεργασία με το Σύνδεσμο Ρευματοπαθών Κύπρου σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Βρίσκονται σε εξέλιξη δυο δράσεις στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος rECoRD (partnership Epidemiological Community study of Rheumatic Diseases), το οποίο διεξάγεται μέσω χορηγιών από κοινωνικούς εταίρους και αποτελεί σύμπραξη των:

v  Τμήματος Νοσηλευτικής και Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΤΕΠΑΚ,

v  Ιατρικών Σχολών Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Λευκωσίας,

v  Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου, και

v  Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου.

Μελέτη @rECoRD.Quality.of.Life.

Η μελέτη @rECORD.Quality.of.Life. απευθύνεται σε άτομα που έχουν λάβει σχετική διάγνωση από Ειδικό Ρευματολόγο, ανεξαρτήτως πάθησης ή χρονολογίας διάγνωσης. Η μελέτη θέτει ως στόχο την εκτίμηση και συνολική αποτύπωση της επιβάρυνσης που έχουν αυτές οι παθήσεις στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινή λειτουργικότητα τον ατόμων ώστε να αναδειχθούν οι ανάγκες των ατόμων με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις. Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση η ομάδα του @rECoRD σας προσκαλεί να στηρίξετε αυτή τη δράση και να συμπληρώσετε το ανώνυμο ερωτηματολόγιο διαδικτυακά, το οποίο θα βρείτε

  • είτε στη σελίδα του προγράμματος στο Facebook @rECORD.Quality.of.Life
  • είτε στους πιο κάτω συνδέσμους: Για Ελληνικά, εδώ , For English, here

Ανιχνευτικός Έλεγχος Συμπτωμάτων@rECoRD

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού και της κοινωνικής προσφοράς, προγραμματίζεται να αναπτυχθεί πρόγραμμα ανιχνευτικού ελέγχου στην κοινότητα ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πολίτες να επισκεφτούν Ειδικό Ρευματολόγο για τα συμπτώματα που ίσως αντιμετωπίζουν αφού η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, η ορθή διάγνωση και η έγκαιρη έναρξη κατάλληλης θεραπείας είναι σημαντική για την καλύτερη πρόγνωση της νόσου.

Επόμενος σταθμός η κοινότητα της Πάχνας, με την οποία το ΤΕΠΑΚ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης των αγροτικών κοινοτήτων.  Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, θα επισκεφτούν την κοινότητα φοιτητές/τριες Νοσηλευτικής και Ιατρικής (ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστημίου Κύπρου), συνοδευόμενοι από Ρευματολόγους, ακαδημαϊκό-ερευνητικό προσωπικό και μέλη της ΣυΡεκ.

Στο πλαίσιο του ανιχνευτικού ελέγχου, θα γίνεται καταγραφή του ιστορικού αναφορικά με συμπτώματα και ενοχλήσεις που σχετίζονται με τις κυριότερες ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ενώ όπου χρειάζεται διερεύνηση θα γίνεται παραπομπή για κλινική εξέταση από τους Ρευματολόγους της ομάδας την ίδια κιόλας μέρας στο Περιφερειακό Κέντρο Υγείας της κοινότητας. 

12 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών

@Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου

@Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Συμπορευόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

#Συμπορευόμαστε, #ΣυΡεΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











637